Pelletert kylling-/hønsegjødsel er mye brukt av økologiske produsenter som ikke har tilstrekkelig tilgang på husdyrgjødsel fra egen gård. Foto: AdobePelletert kylling-/hønsegjødsel er mye brukt av økologiske produsenter som ikke har tilstrekkelig tilgang på husdyrgjødsel fra egen gård. Foto: Adobe

Ikke-økologisk gjødsel i økologisk landbruk

Økt resirkulering av næringsstoffer øker tilgangen på ikke-økologisk gjødsel til økologisk landbruk. Stadig flere små og store biogassanlegg gjør bruk av biorest aktuelt som gjødsel for flere. NORSØK har gitt ut en rapport som diskuterer ulike sider ved denne utviklinga, særlig faren for tilførsel av uønskete stoffer.

Ikke Øko Rapport
Klikke på bildet for å lese hele rapporten

Rapporten «Ikke-økologisk gjødsel i økologisk landbruk» i gir en oppdatert kunnskapsstatus innen enkelte tema om noen ikke-økologiske gjødselvarer ved bruk i økologisk landbruk. Bruk av slik gjødsel kan medføre innførsel av uønskete og ikke-tillatte stoffer. I rapporten omtales blant annet biorest og flytende, organisk gjødsel. Tungmetaller, plast og andre uønska stoffer i råstoffene til biogassanlegg kan overføres til bioresten og videre til jorda der bioresten blir spredd. Prosesshjelpemidler og tilsetningsstoffer benyttes i biogassproduksjon. Vi vet lite om disse stoffene overføres til bioresten. Rapporten omfatter resultater fra en spørreundersøkelse blant landbruksrådgivere for å kartlegge hva de mangler av kunnskap om biorest.

Problematikken med innhold av tungmetaller, CEC-er (inkludert PFAS) og mikro-/nanoplast i råstoffer til biogassanlegg tyder på at det er behov for justering av reguleringer og/eller tekniske prosesser for å kontrollere innholdet av slike stoffer i bioresten og dermed forurensning av landbruksjord. Dette gjelder særlig ved bruk av biorest fra anlegg som tar imot annet avfall enn bare husdyrgjødsel.

Flytende, organisk gjødsel kan inneholde rester av pesticider. Det det kan også innført ikke-økologisk husdyrgjødsel, ulike typer kompost og organisk materiale som halm. Det er påvist at slike rester kan gi veksthemming i plantene gjødsla brukes på. Det er også en risiko for innføring av vekstregulerende preparater (stråforkortere) ved innkjøp av halm fra gårder der slike midler er brukt. Arbeidet har vist at det er behov for å redusere risikoen for pesticidrester i organisk gjødsel. Et strengere og tydeligere regelverk vil kunne bidra til dette.

Rapporten omfatter også omtale av den europeiske ekspertgruppa EGTOPs forslag til nye regler for tilførsel av ikke-økologisk husdyrgjødsel til økologisk landbruk og hvilke mulige konsekvenser de kan få for norske øko-produsenter. Nåværende regler har begrensninger i bruk ut fra begrepet industrilandbruk (“factory farming”). EGTOP foreslår at begrensningen i stedet skal baseres på kg N/daa, og at tillatt mengde graderes ut fra opprinnelse og om gjødsla er prosessert.  

Serikstad, G.L., S. Hansdotter & K. McKinnon 2024. Ikke-økologisk gjødsel i økologisk landbruk. NORSØK Rapport nr. 11, 2024

Les mer

McKinnon, K., A.-K. Løes & M. Almvik 2021. Gjødsel med rester av herbicid: Effekt av klopyralid på oppalsplanter. NORSØK Rapport nr. 6, 2021

Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no