Økologisk mat innebærer mye kunnskap og mange nyanser. Vi har samlet kunnskap og fakta om denne produksjonene i en ny rapport. . Foto: AdobeØkologisk mat innebærer mye kunnskap og mange nyanser. Vi har samlet kunnskap og fakta om denne produksjonene i en ny rapport. . Foto: Adobe

Hvorfor økologisk produksjon og mat?

NORSØK har oppdatert sin oversikt over kunnskap og fakta som viser positive effekter av økologisk landbruk og mat for ulike miljøfaktorer. Oversikten er samlet i en NORSØK-rapport.

Økologisk landbruk er en praktisk konsekvens av ønsket om et mer økologisk bærekraftig samfunn. Effektene av et mer bærekraftig landbruk vil være mange. NORSØK har tidligere utgitt oversikter over dokumentert kunnskap om effekter av driftsformen, særlig med hensyn til miljø og matkvalitet. Denne rapporten oppdaterer denne dokumentasjonen og oppsummerer kunnskap og fakta om økologisk mat og landbruk. I tillegg er noen effekter av ikke-økologisk landbruk tatt med, med vekt på effekter av driftsmidler som ikke er tillatt i økologisk drift. Innholdet i rapporten er hentet fra offentlige dokumenter, forskningsprosjekter og ulike kunnskapssynteser. De ulike kildene er presentert i kortform, med henvisning til litteraturlista bakerst.

Omfanget av arbeidet har vært begrenset. Det har ikke vært et mål å presentere flest mulig referanser innen hvert fagområde, men i stedet å beskrive noen få, grundige arbeider som kan gi et bilde av de effektene økologisk landbruk kan gi. Utvalget vil være et situasjonsbilde, der eldre litteratur i liten grad er tatt med, og der oversikten ganske snart ikke har med den nyeste litteraturen. Det er derfor viktig med jevnlig oppdatering.

Serikstad, G.L. 2024. Hvorfor økologisk produksjon og mat? Oppsummering av litteratur innen viktige fagområder.NORSØK Rapport nr. 17, 2024

Les mer

EPOK. Vad säger forskningen? Ekofakta.se

Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no