
Holdninger til systemer for hold av ku og kalv i melkeproduksjon
NORSØK har gjennomført en spørreundersøkelse om nordmenns kjennskap til melkeproduksjon, holdninger til ulike systemer for hold av melkeku og kalv, samt deres vilje til å betale mer for melk fra systemer der kalven har vært med sin egen mor.
Den vanlige praksisen i melkeproduksjon, der ku og kalv skilles umiddelbart eller innen kort tid etter fødsel, har fått økende kritikk de siste årene. Samtidig har interessen økt for systemer med kontakt mellom ku og kalv, der de får være sammen i en periode etter fødsel. En nylig undersøkelse blant borgere i USA og Canada kartla holdninger de hadde til ulike systemer for å holde ku og kalv. Respondentene var like negative til alle tre systemene som innebar tidlig separasjon, både hvor kalver blir holdt individuelt, i grupper med andre kalver eller med ammetanter. Derimot var holdningene positive til systemet hvor kalven fikk være med sin egen mor.

Høyere aksept i Norge?
I SUCCEED-prosjektet antydet fokusgruppeintervjuer at norske borgere har større tillit til bønder og landbruket i Norge enn folk i andre land, noe som kan føre til høyere aksept for systemer med tidlig separasjon. Respondenter fra norske dagligvarekjeder mente at det trolig ikke finnes et marked for meieriprodukter fra systemer med ku-kalv-kontakt i Norge, da kundene neppe er villige til å betale høyere priser.
Spørreundersøkelsen
NORSØKs spørreundersøkelse ble gjennomført med et representativt utvalg av 1 000 nordmenn i april 2024. Målet var å undersøke respondentenes kjennskap til norsk melkeproduksjon, deres holdninger til ulike systemer for hold av ku og kalv (i kalvens melkefôringsperiode) før og etter at de fikk tilleggsinformasjon, samt deres villighet til å betale for melk fra systemer der kalven har vært sammen med sin egen mor (CCC-melk). Tilleggsinformasjonen som respondentene fikk, inkluderte ulike fordeler og utfordringer med ulike systemer. Det ble også samlet inn bakgrunnsinformasjon om respondentene for å kunne analysere hvilke faktorer som eventuelt påvirket svarene deres.
Mest positive til «kalv med mor»
Flertallet av respondentene i undersøkelsen oppga at de var «ikke noe særlig» eller «litt» kjent med norsk melkeproduksjon. Når det gjaldt holdninger til ulike systemer for hold av ku og kalv, viste respondentene størst negativitet til systemet «kalv alene», etterfulgt av «kalv i gruppe», deretter «kalv med ammetante», og mest positivitet til «kalv med mor». Etter å ha mottatt tilleggsinformasjon endret holdningene seg noe, men rekkefølgen på hvilke systemer som ble vurdert mest negativt og mest positivt forble uendret. Tilleggsinformasjonen førte til at respondentene ble noe mindre negative til systemer som innebærer tidlig separasjon av ku og kalv, samtidig som de ble litt mindre positive til systemer der kalven får være med mor. Selv om forskjellene mellom systemene fortsatt var tydelige, ble gapet mellom holdningene til tidlig separasjon og samvær mellom kalv og mor mindre etter at informasjonen ble gitt.

En av fire villig til å betale mer
De fleste respondentene oppga at de var villige til å betale det samme for CCC-melk som for vanlig melk i dag. Litt over en fjerdedel svarte at de var villige til å betale mer for CCC-melk, noe som indikerer at det kan finnes et marked for denne typen meieriprodukter i Norge. Bakgrunnsvariabler hadde en betydelig effekt på svarene, og særlig tydelig var forskjellen mellom menn og kvinner. Kvinner var generelt mer negative til systemer som innebærer tidlig separasjon av ku og kalv, mer positive til systemet «kalv med mor» og større andel kvinner (31% av kvinner kontra 23% av menn) sa at de var villige til å betale mer for CCC-melk.
Resultatene fra studien tyder på at økt informasjon kan bidra til at flere aksepterer praksiser som innebærer tidlig separasjon av ku og kalv. Likevel er det fortsatt flest som foretrekker at kalven er sammen med sin egen mor i melkefôringsperioden.

Referanse
Johanssen, J. R. E. (2024) Holdninger til systemer for hold av melkeku og kalv - En spørreundersøkelse blant 1000 nordmenn. NORSØK Rapport nr. 21, 2024

Se også:
Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no