TUSENVIS AV GÅRDSARBEIDERE: De små bevingede gårdsarbeiderne på Solhagen produserer honning og voks, og er viktige for å sikre gode avlinger i den allsidige plantedyrkingen på gården. . Foto: Loes van AlphenTUSENVIS AV GÅRDSARBEIDERE: De små bevingede gårdsarbeiderne på Solhagen produserer honning og voks, og er viktige for å sikre gode avlinger i den allsidige plantedyrkingen på gården. . Foto: Loes van Alphen

Solhagen - en mangfoldig oase i skogen

Hos Eric Brinkhof og Loes van Alphen står biene i sentrum. På småbruket Solhagen produseres honning og bivokslys, men også et stort mangfold av grønnsaker, urter, blomster og bær.

Fra husmannsplass til birøkt

Småbruket som nå heter Solhagen var først en husmannsplass, fra rundt 1850. Hus, jorder og slåttemark ligger som en åpen, frodig og solrik oase i skogsområdene i Løten kommune. Eric og Loes kjøpte stedet i 2014 og la om til biodynamisk drift. Nå er det bievennlige blomsterbed, en stor grønnsakshage og et rikholdig urtebed som dominerer stedet. Mange bikuber er plassert rundt på eiendommen. Eric og Loes har bygd drivhus og jordkjeller, og har ominnredet driftsbygningen til å inneholde blant annet et stort slyngerom til honningproduksjonen og et rom for den lille hønseflokken. Det siste tilskuddet til dyreholdet er en liten flokk med gammalnorsk spælsau. En del av planteproduksjonen, både på friland og i drivhuset, er frøproduksjon for Solhatt Økologisk Hagebruk.

Det er begrenset areal på Solhagen og Eric og Loes har begge deltidsjobber utenom, han som lærer på Steinerskolen på Hedmarken, hun i frøbedriften Solhatt. I tillegg holder de kurs i naturlig og biodynamisk birøkt og har åpen gård for besøk og omvisninger flere ganger i året.  

20210724 183342
Det er en allsidig grønnsakdyrking på Solhagen. Foto: Loes van Alphen

Biodynamisk drift en selvfølge

For Eric og Loes er biodynamisk drift en selvfølge. -Det er jo den beste måten å drive på, selv om Norge oppleves som et u-land med hensyn til økologisk og biodynamisk landbruk, sier Eric. Det kan være vanskelig å forstå det spirituelle som ligger til grunn for biodynamisk drift. Dette er lett å latterliggjøre, men det gjelder å kommunisere det på en forståelig måte som knytter det til dagliglivet. Eric og Loes følte at antroposofien ga gjenklang og at det var noe veldig kjent med det da de hørte om det for første gang. Det biodynamiske jordbruket er jo en del av antroposofien. – Det biodynamiske er det mest moderne jordbruket, sier Loes, - Det har et helhetlig syn på verden, det produserer mat av god kvalitet og det tar godt vare på jord, planter og dyr.

Biodynamisk landbruk er også et svar på behovet for bedre beredskap. Med sine knappe 40 % er Norge er svært dårlig stilt med hensyn til grad av sjølforsyning. - Tenk bare på Finland, som er mye likt Norge – de har en sjølforsyning på 80 % - med mål om 90 %, sier Eric.

– Men det trengs mer kunnskap og flere hender! Mer offentlige innkjøp av økologisk mat ville vært til stor hjelp. Biodynamisk jordbruk burde være en selvsagt del av agendaen når det er snakk om beredskap.

Norges første Demeter-sertifiserte birøkt

Biholdet er en viktig del av den biodynamiske drifta på Solhagen. I tillegg til Landbrukskurset, holdt Rudolf Steiner også en rekke foredrag om bienes liv og betydning. I biodynamisk bihold legges det spesielt godt til rette for at biene får utøve sin naturlige adferd og ivareta sine behov. For Demeter-godkjenning er det flere tilleggsregler ut over reglene for Debio-godkjent birøkt. For eksempel må kubene bestå av pustende, naturlige materialer, og bifolket må få bygge vokstavlene etter eget skjønn. Dronningen kan bevege seg fritt i hele kuben. Bifolket får lov til å utvikle svermetrang og egen honning er en del av vinterfôret. Solhagens droner (hanbier) avlives ikke. Med mange droner er Erics erfaring at det blir harmoniske bifolk og mindre sverming.

 

 

Honningrom Solhagen 4 11 24 Akl Img 1441
Det er gode arbeidsforhold i det romslige slyngerommet. Foto: A.-K. Løes

Eric opplever at det er lettere å erfare det åndelige i et bifolk enn i andre husdyr, biene oppleves som at de står nærmere det åndelige, fordi de er så følsomme. Hvert bifolk har et eget vesen, og flere bifolk sammen har et eget, felles vesen. - Denne opplevelsen av enhet i en dyreflokk ser vi kanskje best blant fugler, f.eks. i en stor flokk med stær, som elegant skifter retning samtidig. Men biene er vårt største husdyr – når de samler nektar og pollen på dagtid er et bifolk 3 km i diameter, smiler Eric.

Biene har god tilgang til nektar og pollen på eiendommen og i de store skogsområdene rundt. Det store mangfoldet av planter gir mulighet for en lang trekksesong og allsidig kost for biene. I juli/august er biene fire uker på lyngtrekk i Østerdalen.

I samarbeid med Biodynamisk forening arrangerer Eric og Loes kurs i biodynamisk/naturlig birøkt på gården. Han har valgt å ha med «naturlig» i tittelen på kursene for å favne flere interesserte, for det er ikke så mange som har et forhold til ordet «biodynamisk» innenfor bihold.

Eric B Og Loes I Solhagen 4 11 24 Akl Img 1437
Eric og Loes i Solhagen. Foto: A.-K. Løes

Landbrukskurset som del av drifta?

Landbrukskurset, som danner grunnlaget for det biodynamiske jordbruket, har betydning i den daglige drifta av Solhagen. Gårdsindividualitet er et viktig begrep i det biodynamiske landbruket. Solhagen er en liten gård, men det er likevel mulig å optimalisere målet om en gård med et mest mulig lukket kretsløp av ressurser. Det siste bidraget til dette kom i fjor, da sauene kom til gårds. Dette brakte et helt nytt liv til stedet. Dyra er et løft for gården og gjorde den mer helhetlig. Sauene bidrar med gjødsel og med produksjon av kjøtt og ull. De bidrar også til større biologisk mangfold over og under jorda – og trivsel for menneskene.

Stort engasjement for det biodynamiske

Eric og Loes har begge hatt et langvarig engasjement for biodynamisk landbruk også utenom drifta på Solhagen. De har bla. stått for framstillingen av biodynamiske preparater for salg gjennom Biodynamisk Forening i 17 år, der inntektene fra salget har gått til foreningen. Nå er dette arbeidet overlatt til andre. Eric har vært ansatt som daglig leder i Biodynamisk Forening i flere år. Dette har vært en krevende jobb, med mange arbeidsoppgaver og svært små økonomiske midler å drive for. Han representerer fremdeles foreningen inn i landsstyret i Økologisk Norge.

På vinterstid organiserer Loes og Eric og de andre biodynamiske gårdene i nærområdet et felles studiearbeid, der de møtes annenhver uke

 

20220930 112334
Honningen fra Solhagen er merket både med Ø-merket og Demeter-merket. Det er egne retningslinjer for biodynamisk birøkt. Foto: Loes van Alphen

Demeter-merket

Det er en selvfølge for Eric og Loes at honningen som biene deres produserer skal være Demeter-merket. Demeter-merket brukes i kombinasjon med Ø-merket for merking av produkter fra biodynamisk produksjon. Demeter-merket eies av Biologisk-dynamisk Forening.

Loes er ett av tre medlemmer i Regelverksutvalget for Demeter (RVUD) i Norge. Utvalget sertifiserer biodynamiske gårder i Norge. De samarbeider med Demeter International om revidering og utvikling av et internasjonalt regelverk for biodynamisk jordbruk. De oversetter de internasjonale Demeter-reglene til norsk, og foretar eventuelle tilpasninger til norske forhold. 

Eric og Loes skulle gjerne sett at merket ble tydeligere framhevet på flere biodynamiske gårder. -Dette er et kvalitetsmerke det er all grunn til å være stolt av, avslutter de begge to.

Les mer

https://solhagensbier.no/

20220813 182918
På Solhagen er det lagt til rette for et stort mangfold av insekter, ikke bare biene. Foto: Loes van Alphen

Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no