Solhatt har som mål å øke den norske frøproduksjonen. En del av produksjonen foregår på Alm Østre. Foto: A.-K. LøesSolhatt har som mål å øke den norske frøproduksjonen. En del av produksjonen foregår på Alm Østre. Foto: A.-K. Løes

Norsk frøproduksjon for store og små økodyrkere

Solhatt økologisk hagebruk i Stange produserer økologiske og biodynamiske grønnsaksfrø til yrkesgartnere og hobbydyrkere. De selger bare åpenpollinerte sorter og mesteparten av frøene er norske.

Tom Boersma (på bildet) startet Solhatt sammen med Jasper Kroon. Foto: A.-K. Løes
Tom Boersma (på bildet) startet Solhatt sammen med Jasper Kroon. Foto: A.-K. Løes

Jasper Kroon og Tom Boersma startet Solhatt økologisk hagebruk i 2011 for salg av økologiske hagebruksfrø. Produksjon av egne grønnsaksfrø kom i gang i 2012. Etter hvert har også frø av urter og blomster blitt med i sortimentet. Virksomhetens mål er å øke produksjonen og bruken av økologiske og biodynamiske hagebruksfrø. De har gradvis vokst seg større, og i dag er det 5 personer ansatt. Foredling, kontor, lager og pakking foregår i eget hus på den biodynamiske gården Alm Østre i Stange. Her dyrkes også frø på friland og i drivhus, de har tørkerom og en rekke sorterings- og rensemaskiner som forenkler og forbedrer arbeidet. Likevel er det mye manuelt arbeid, ikke minst med dyrking og innhøsting.

Loes viser fram en automatisk posepakkemaskin. Denne kan kombineres med både en telle- og veiemaskin. Foto: A.-K. Løes
Loes viser fram en automatisk posepakkemaskin. Denne kan kombineres med både en telle- og veiemaskin. Foto: A.-K. Løes

Norsk og desentralisert dyrking

I motsetning til ordinær produksjon av frø som brukes i Norge, som ofte foregår i Sør-Europa, satser Solhatt på produksjon av hagebruksfrø i Norge. Av totalt ca. 100 sorter som de dyrker selv, er ca 20 av dem eldre, norske sorter. Opphavet til disse frøene har de hentet i den nordiske genbanken NordGen, der bla. frø fra ca. 250 norske sorter av grønnsaker og urter blir bevart. Foruten enkeltvis salg av disse kulturarvsortene selges de også i frøpakker. Disse består av norske sorter av sukkerert, tomat, nepe, hodekål og kålrot.

Solhatt dyrker frø på flere økologiske og biodynamiske gårder i området rundt Stange, blant annet Fokhol Gård. De samarbeider også med gårder lenger unna, blant annet Frilund Gård på Bjørkelangen, Vidaråsen landsby i Vestfold, Hegerberget på Tingvoll og De Haes Gartneri på Hadeland. - I 2024 har vi solgt hele 90 forskjellige sorter som har blitt dyrket på disse gårdene. Heldigvis kan spiredyktige frø lagres i flere år med gode lagringsbetingelser. Derfor dyrker vi ikke alle vekster alle år, og det sparer mye arbeid. Ved å dyrke frø på forskjellige steder og med noen års mellomrom for samme art/sort, kan vi dyrke flere vekster fra samme art samtidig, uten at det blir problemer med krysspollinering, forteller Loes van Alphen. Hun er en av de ansatte, men er også en av dem som dyrker frø for Solhatt.

Solhatt importerer også frø fra fem uavhengige leverandører i Mellom-Europa, blant annet Bingenheimer Saatgut, som er et samvirke av tyske gårdbrukere som driver økologisk og biodynamisk. Felles for disse virksomhetene er at de bevarer og utvikler sorter med bruk av klassiske foredlingsmetoder. - Nye sorter fra disse prøves ut hvert år, for å se om de er egnet til dyrking i Norge. Vi drømmer om at en stadig større del av frøene våre skal være dyrket i Norge, sier Loes.

Maskinen til venstre kalles en sylindertriør, den kan skille frø fra planterester. Partiklenes lengde er utslagsgivende for prosessen. Solhatt bruker den blant annet til frø av rødbeter, pastinakk og gulrot. Maskinen til høyre er en frøbørstemaskin. Den brukes blant annet til å fjerne 'piggene' på gulrotfrø, men også til å polere tomat-, rødbet- og engblomstfrø. Foto: A.-K. Løes
Maskinen til venstre kalles en sylindertriør, den kan skille frø fra planterester. Partiklenes lengde er utslagsgivende for prosessen. Solhatt bruker den blant annet til frø av rødbeter, pastinakk og gulrot. Maskinen til høyre er en frøbørstemaskin. Den brukes blant annet til å fjerne 'piggene' på gulrotfrø, men også til å polere tomat-, rødbet- og engblomstfrø. Foto: A.-K. Løes
Den norske ertesorten tidlig grønn sabel ferdig renset. Foto: A.-K. Løes
Den norske ertesorten tidlig grønn sabel ferdig renset. Foto: A.-K. Løes

Kvalitet er viktig

For å sikre at spireevnen er god på de ulike frøpartiene, sjekker de først spireevnen selv, men sender også frøene til testing hos Kimen, norsk kompetansesenter på frøkvalitet og frøanalyser, på Ås.

Solhatt selger bare frø som er økologiske, det vil si at dyrkingen av frøplantene er godkjent av Debio. Rundt 40 % av frøene er dessuten Demeter-merket, dvs. at de er dyrket biodynamisk. Noe som er spesielt for den biodynamiske dyrkinga er bruk av preparater. I frødyrking er bruk av kiselpreparatet (501) viktig. Særlig i fuktig, kjølig sommervær vil dette bedre modningsprosessene. Kiselpreparat lages av finmalt kvarts som pakkes i kuhorn, graves ned og ligger i jorda gjennom sommerhalvåret. Deretter røres en liten porsjon med kvartsmel ut i vann i rytmiske bevegelser i en time, før vannet spres over plantene med en ryggtåkesprøyte eller sprøyte montert på traktor.

- Bruk av kiselpreparatet ved frødyrkning er veldig interessant, og jeg har lyst til å undersøke mer om dette, forteller Loes.

En annen kvalitet ved frøsortene fra Solhatt er at de er åpen-pollinerte. I dag er de fleste grønnsakssorter F1-hybrider. Dette var tidligere ikke tillatt i økologisk dyrking, men i EU-forordningen for økologisk produksjon fins ikke lenger denne regelen. Dette er imidlertid fremdeles et krav i biodynamisk dyrking. - Vi tilbyr bare åpen-pollinerte sorter, også kalt frøfaste sorter. Plantene fra slike sorter ligner i stor grad på foreldreplantene, i motsetning til plantene av de fleste hybridsortene. Hybridsorter kan ha problemer med å danne frø, og i den grad de danner frø vil de gi opphav til planter med veldig ulike egenskaper. Våre sorter er selektert på avling, men ikke minst også på smak og motstandsdyktighet, forteller Loes. - I en situasjon der det ikke er mulig å importere såfrø, eller for dyrkere som ønsker å være selvforsynte med frø, er frøfaste sorter svært viktig.

Økende interesse og etterspørsel

Virksomheten har stadig blitt utvidet, og interessen for frø fra Solhatt er økende. I regelverket for økologisk produksjon gis det dispensasjon for bruk av ikke-økologisk frø hvis det ikke er mulig å få tak i økologisk frø, men bare fram til 1.1.2037. Dette kan høres ut som en fjern framtid, men planteforedling og frøproduksjon er noe som må bygges opp over lang tid.  Arbeidet som Solhatt nå gjør er derfor svært viktig, også i et selvforsynings- og bærekraftsperspektiv. Solhatt har ikke noe mål om å bli størst mulig, men med dagens aktivitetsnivå er det allerede behov for større produksjonslokaler.

Mesteparten av frøene selges gjennom egen nettbutikk. Dessuten selges en del i om lag 20 butikker på naturbruksskoler, museer, enkelte helsekostbutikker og gårdsutsalg over hele landet. - Kundene våre er både yrkesgartnere og hobbydyrkere. Til hobbydyrkere tilbyr vi frøposer med bestemte mengder frø, mens yrkesdyrkere også kan velge mengde selv, sier Loes.

Utvalget av frø er stort, og omfatter mange sorter av grønnsaker, ett- og toårige urter og ett- og flerårige blomsterplanter. De selger også frøblandinger av bie- og humleblomster, frøpakker med blandinger til grønngjødsling, engblomstblandinger og kløversorter.

Mange sorter og arter å velge mellom. Foto: A.-K. Løes
Mange sorter og arter å velge mellom. Foto: A.-K. Løes

Fra høsten 2024 har Solhatt overtatt salg og distribusjon av frøpakken «Beredskapshagen», som ble utviklet av Barbro og Anders Nordrum i Datsja. Pakken inneholder frø av 18 ulike grønnsaker, pluss en pakke med bondebønner og litt såkorn, nok til 200 m2 i to år.

Hjemmesida Solhatt.no gir en god oversikt over alle produktene de tilbyr. Hjemmesida omfatter også en såkalender, en kalkulator for såmengde og ei ordliste med plantenavn på flere språk: norsk, latin, engelsk, tysk, fransk og nederlandsk.

Matprisen 2023 kåret Solhatt til Årets produsent. Utdrag av begrunnelsen for kåringen: Årets vinner er en aktør som har funnet sin plass i det store kretsløpet. De bidrar med noe livgivende og grunnleggende for vår matproduksjon, som vi lett glemmer og heller ikke er bortskjemte med her i landet. Samarbeid og utvikling til glede for store og små er noe som kjennetegner årets vinner, og vinneren har uten tvil bidratt til å øke mangfoldet og tilgjengeliggjøre økologiske og bærekraftige produkter….

Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no