Hva er biologisk-dynamisk landbruk og mat?
Biologisk-dynamisk jordbruk er en viktig del av det økologiske landbruket. Det er et kretsløpsjordbruk basert på lokale og fornybare ressurser. Driftsformen og omsetning av produktene fra de biodynamiske gårdene har en lang tradisjon i Norge.
En del av det økologiske landbruket
Biologisk-dynamisk er en egen landbruksmetode, og inngår under fellesbetegnelsen økologisk landbruk. Metoden er et resultat av over 80 år med forskning, eksperimentering og praktiske erfaringer. Prinsippene stammer fra «Landbrukskurset» som Rudolf Steiner holdt i 1924, da det moderne landbruket med bruk av kunstgjødsel og sprøytemidler var i sin spede begynnelse. Steiner advarte mot følgene av at jordbruket trekkes ut av naturens sammenheng. I det biodynamiske landbruket tilstreber gårdbrukeren å forstå naturens livsrytmer og prosesser for å forbedre og styrke jordkvaliteten.
I biodynamisk drift inngår husdyrhold som en viktig del, overveiende drøvtyggere, og gården søker å være selvforsynt med grovfôr, kraftfôr og gjødsel. Gårdens individualitet utvikles ut fra stedets naturgitte forhold som topografi, jordsmonn og klima. Plantesorter, dyreraser og vekstskifte tilpasses stedets økosystem og egenart. Særegent for de biodynamiske bøndene er at de tar hensyn til månefaser og planetenes posisjoner i forbindelse med såing og høsting. Dessuten benyttes sprøyte- og kompostpreparater for å styrke livskreftene i kompost, jord og planter. Preparatene fremstilles med utgangspunkt i mineraler (kisel), gjødsel (kugjødsel), kjente helseplanter (ryllik, kamille, brennesle, eikebark, løvetann, legevendelrot) og organer fra dyr (horn, blære, tarm).
Flere vitenskapelige forsøk viser at metoden styrker og opprettholder matjordas fruktbarhet, bygger opp matjordas humusinnhold og styrker dens evne til å binde CO2, samt bidrar til plantenes sunnhet. Det biodynamiske jordbruket sørger for en forbedring av jordstrukturen, noe som gir et robust landbruk. Internasjonalt har dette i senere tid vakt oppmerksomhet især blant vinbønder som i økende grad adopterer biodynamiske dyrkingsmetoder, bl.a Domaine de la Romanée-Conti i Burgund som regnes for å være verdens beste vinprodusent, uansett land eller region.
Lang historie i Norge
Metoden har vært praktisert i Norge fra 1931 da Nordre Sletner gård la om til biologisk-dynamisk. Det er 22 sertifiserte biodynamisk gårder i Norge per 2022, men det er langt flere gårder som benytter seg av prinsippene. Biodynamisk dyrking drives i rundt 50 land.
Biodynamiske bønder har vært sentrale innen forskning og har vært pionerer i utviklingen av økologisk jordbruk. De samarbeider aktivt med andre innen det økologiske miljøet i Norge.
Gården ses på som en levende organisme som kan gi plass til mange mennesker og utvikle ulike samarbeidsformer; både mellom gårder og forbrukere. Mange gårder søker å være en pedagogisk arena for barn og unge voksne. Den er et viktig alternativ til de «tause gårdene» der monokulturen råder.
Den biodynamiske ideen omfatter også nødvendigheten av et assosiativt samarbeid mellom produsenter, omsetningsledd og forbrukere. Dette kan foregå gjennom avtaler om hva som produseres, hvordan dette skjer, til hvilken pris, distribusjon og omsetning. Samarbeidet kan skje gjennom andelslandbruk, verdisamvirke eller kooperativ. I Norge var Helios et suksessrikt distribusjonsforetak for biodynamiske produkter fra 1969 til 2008. Flere av de biodynamiske gårdene leverer i dag varer til Oslo Kooperativ – et assosiativt samarbeid mellom produsenter og forbrukere.
Demeter-produkter
Den biodynamiske produksjonen har Demeter som sitt eget godkjenningsmerke, og stiller strengere krav enn vanlig økologisk drift. Bla. er det ikke tillatt å importere gjødsel fra konvensjonelt dyrehold. Demeter-sertifisering kan først skje etter minst tre års drift etter biodynamiske prinsipp. Merket kommer i tillegg til det økologiske Ø-merket. Demeter har egne regler for produktbehandling, f.eks. skal melkeprodukt ikke homogeniseres og juice kan ikke lages av konsentrat. Korn skal helst males på steinkvern og ikke på hammerkvern. All bruk av kjemiske hjelpemidler må unngås.
Salg av Demeter-produkter skjer i butikkene blant annet under merkevaren Helios, Bauckhof og Saltå Kvarn. Mange biodynamiske gårder har direktesalg, flere leverer via abonnement til skoler, barnehager, enkeltforbrukere og andelshavere. Noen gårder selger produktene på Bondens marked og gjennom lokale distributører.
Artikkelen er hentet fra Biologisk-dynamisk Forenings hjemmeside
Litteratur
Brock, C., U. Geier, R. Greiner, M. Olbrich-Majer & J. Fritz 2019. Research in biodynamic food and farming – a review. Open Agriculture 2019; 4:743-757
Fliessbach, A. m.fl. 2004. Økologisk drift gir bedre jordfruktbarhet og større biologisk mangfold. FiBL Dossier nr. 1, 2004 (norsk oversettelse)
Les mer
Demeter.net, bla. Om biologisk-dynamisk landbruk og prinsipper.
YouTube-film med presentasjon av prosjektet "Four Biodynamic Farm Case Studies". Biodynamic Association, Storbrittania
Biodynamic Demeter Alliance: Søkeportal for 120 publikasjoner om forskning innen biodynamisk jordbruk
Biodynamic Demeter Federation International m.fl. 2023: Facts on Biodynamic Agriculture. Factsheet - 2023 An overview on the state of science. demeter.net
Nettside om forskning innen biodynamisk jordbruk. Goetheanum Section for Agriculture
Santoni, M. m.fl. 2022. A review of scientific research on biodynamic agriculture. Organic Agriculture, Vol 12, s. 373-396
Se også:
Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no