Fôring og fôrplaner til mjølkekyr
Grovfôrkvaliteten er av stor betydning for å kunne dekke mjølkekyrnes næringsbehov ved ulike dagsytelser og samtidig være innenfor regelverket for økologisk produksjon.
Næringsinnhold i økologisk grovfôr
Næringsinnhold i prøver fra økologisk grassurfôr for perioden 2007-2009 fra hele landet.
| Gjennomsnitt 1.slått 141 prøver | Gjennomsnitt 2.slått 88 prøver | 25% beste 1.slåttprøvene* | 25% beste 2.slåttprøvene* |
Tørrstoff-% | 32,8 | 30,7 | 33,7 | 26,5 |
Aske (g/kg TS) | 69 | 85 | 71 | 83 |
Råprotein (g/kg TS) | 127 | 153 | 138 | 161 |
NDF (g/kg TS) | 522 | 461 | 496 | 442 |
Ufordøyelig NDF (g/kg NDF) | 195 | 197 | 149 | 160 |
Totale syrer (g/kg ts) | 84 | 108 | 107 | 110 |
AATp v/ 20 kg TS-opptak | 76 | 75 | 78 | 78 |
PBVp v/20 kg TS-opptak | 8 | 39 | 17 | 42 |
Nettoenergi v/20 kg TS-opptak | 5,95 | 6,05 | 6,48 | 6,48 |
*= vurdert ut fra energi-innhold, målt som nettoenergi laktasjon ved 20 kg TS-opptak
Analysene fra første slått viser at proteininnholdet i grovfôret kan være en begrensende faktor for ytelsen når dette brukes som eneste grovfôr til kyrne. Andre slått har høyt nok proteininnhold til å dekke kuas proteinbehov også ved høge ytelser.
Kombinert med førsteslåtten er det som oftest behov for å bruke kraftfôr med et relativt høgt innhold av protein.
Eksempler på fôrplaner
Fôrplanene i tabellene nedenfor illustrerer hvor stor betydning grovfôrkvaliteten har for å kunne dekke mjølkekyrnes næringsbehov ved ulike dagsytelser og samtidig være innenfor regelverket for økologisk produksjon.
I fôrplanlegginga er det et mål å oppnå:
- tilnærmet energibalanse
- nok AAT til å utnytte evnen til å produsere mjølkeprotein
- PBV-nivå som sikrer god balanse mellom energi og ammoniakk til vommikrobene
- godt vommiljø; målt som vombelastning, som er forholdet mellom lettløselige karbohydrater og fiber i rasjonen
- utnytte kuas fôropptakskapasitet
Ved hjelp av OptiFôr har vi laget eksempler på fôrplaner for henholdsvis 24 kg og 35 kg mjølk per ku per dag. Ei voksen ku med 5 500 kg mjølk i årsavdrått ventes å ha en dagsytelse på 24 kg tre måneder etter kalving (det vil si det tidspunktet kravet om minimum 60% grovfôrtørrstoff i rasjonen slår inn). Ei voksen ku med 9 000 kg mjølk i årsavdrått ventes å ha en dagsytelse på 35 kg tre måneder etter kalving.
Følgende forutsetninger er brukt:
- Levendevekt voksen ku = 550 kg i besetning med 5 500 kg i årsytelse på de eldre kyrne og 600 kg i besetning med 9 000 kg i årsytelse på de eldre kyrne.
- Grovfôr gis 100% etter appetitt
- Surfôr av middels god kvalitet tilsvarer gjennomsnittet av 1.slåttanalysene
- Surfôr av god kvalitet tilsvarer gjennomsnittet av de 25% beste 1.slåttanalysene
- Løsdriftsfjøs
I tabell 6 og 7 er kyrnes behov og andelen av ulike fôrslag satt opp. Med PBV mellom 10 og 40 g/kg TS sikres en god balanse mellom energi og ammoniakk til vommikrobene. Når AAT responsen er minimum 95 % får vi optimal produksjon av mjølkeprotein. Minimum 15 g/MJ AATp/energi til mjølkeproduksjon betyr at det er nok tilgang på AAT i forhold til energi til mjølkeproduksjon.
Forslag til fôrplan ved 24 kg mjølk per dag tre måneder etter kalving. Ku med levendevekt 550 kg. Surfôr av 1. slått, god og middels god kvalitet.
| Kg TS | Energi- balanse, % | PBV g/kg TS | AAT respons, % | AATp/energi til mjølkepr. g/MJ | Vombe- lastning g/g NDF | Grovfôr- andel, % av TS |
Behov ved 24 kg mjølk |
| 101,5 | Min 10 Maks 40 | Min 95 | Min 15
| Maks 0,6 |
|
God kvalitet på surfôret | |||||||
Surfôr | 12,1 |
|
|
|
|
|
|
Kraftfôr: 1,1 FEm/kg TS, 200 g råprotein/kg TS | 5,5 |
|
|
|
|
|
|
Totalt i rasjonen | 17,6 | 101,5 | 17 | 98,4 | 15,8 | 0,25 | 71,3 |
| |||||||
Middels kvalitet på surfôret | |||||||
Surfôr | 11,5 |
|
|
|
|
|
|
Kraftfôr: 1,1 FEm/kg TS, 200 g råprotein/kg TS | 7,2 |
|
|
|
|
|
|
Totalt i Rasjonen | 18,7 | 101,5 | 11 | 100,9 | 17,2 | 0,3 | 64,2 |
I kombinasjon med de fleste grovfôrkvaliteter vil det være tilstrekkelig proteininnhold i et vanlig økokraftfôr med ca 200 g råprotein/ca 20 i PBVp20 for å dekke kuas proteinbehov som relativt nykalva så lenge det planlegges en svært moderat årsytelse. Kravet til energidekning rundt dette tidspunktet i laktasjonen er den faktoren som bestemmer kraftfôrbehovet.
Forslag til fôrplan ved 35 kg mjølk per dag tre måneder etter kalving. Ku med levendevekt 600 kg. Surfôr av 1. slått, god kvalitet.
| Kg TS | Energi- balanse, % | PBV g/kg TS | AAT respons, % | AATp/energi til mjølkepr. g/MJ | Vombe- lastning g/g NDF | Grovfôr- andel, % av TS |
Behov ved 35 kg mjølk |
| 101,5 | Min 10 Maks 40 | Min 95 | Min 15 | Maks 0,6 |
|
Surfôr | 13,2 |
|
|
|
|
|
|
Kraftfôr: 1,1 FEm/kg TS, 200 g råprotein/kg TS | 6,5 |
|
|
|
|
|
|
Proteinkraftfôr: 1,25 FEm/kg TS, 400 g råprotein/kg TS | 3,3 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ved høge dagsavdråtter er det viktig med god grovfôrkvalitet for å dekke kyrnes næringsbehov, være innenfor regelverket for økologisk drift og holde fôrkostnadene på et akseptabelt nivå.
Ved godt grovfôr kombinert med noe proteinrikt kraftfôr kan proteinbehovet dekkes. Det er kuas energibehov i møtet med kravet om minimum grovfôrandel på 60% av fôrtørrstoffet som er utfordringa.
Les mer
- Ekofakta 2024. Mjölkproduktion utan proteinkoncentrat kan löna sig. Ekofakta.se 29.2.2024
- Fôring i økologisk mjølkeproduksjon- kort innføring
- Driftsmåte og engalder påvirker melkekvaliteten
- Sundhedsfremme i økologisk mælkeproduktion - vitaminer og mineraler fra naturlige kilder og sundhedsfremme uden brug af antibiotika
- Johansson B. & M. Wivstad 2019. Utfodring i ekologisk mjölkproduktion. SLU, EPOK - Centrum för ekologisk produktion och konsumtion, Uppsala
- Lindstrøm, K.S. & E. Brodshaug 2020. Hvordan tolke fôreffektiviteten. Buskap nr 1, 2020
- Brodshaug, E. 2020. Fôrberegning og tørrstoffbestemmelse. Buskap nr. 1, 2020
- Schei, I. 2020. Fôring for auka feittprosent i mjølka. Buskap nr 1, 2020
Se også:
Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no