PublikasjonerPublikasjon|MiljøUten biologisk mangfold - ingen mat i framtidaHeftet "Biologisk mangfold i landbrukets tjeneste – samspill og utfordringer" presenterer utfordringer og muligheter for biologisk mangfold i kulturlandskapet. Det er utgitt som en del av et samarbeidsprosjekt mellom Oikos, ...Publikasjon|LandbrukSamdyrking gir mange fordelerSamdyrking av ettårige vekster kan være et bidrag til økologisk intensivering. Feltforsøk viser at samdyrking med korn og belgvekster kan gi økte avlinger, høyere proteininnhold og mindre ugras enn dyrking ...Publikasjon|Landbruk|MiljøGrønngjødsel med belgvekster gir ikke større lystgassutslippBelgvekster i grønngjødselblandinger gir avlingsøkning året etter, men nitrogenet de samler gir ikke økt lystgassutslipp.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk birøkt - noe for deg?Bier er nødvendige for pollinering av en rekke kulturvekster og dermed svært viktige for vår matforsyning. Norges Birøkterlag har gitt ut et hefte om økologisk ...Publikasjon|LandbrukRessurseffektiv kontroll av kvekaHvordan lykkes med kvekekampen i økologisk drift, uten å bruke for mye tid og energi og med minst mulig nitrogenutvasking? Dette svarer Björn Ringselles på i sitt doktorgradsarbeid.Publikasjon|Landbruk|MiljøBetydningen av økologisk landbrukDanske forskere og eksperter har utarbeidet en vitensyntese som samler kunnskap om hvilken betydning økologisk landbruk har for ulike samsfunnsgoder.Publikasjon|Landbruk|MiljøLivsløpsanalyser er ikke tilstrekkelig utvikletLivsløpsanalyser (LCA) er ikke tilstrekkelig utviklet som metode for å kunne brukes i sammenligninger mellom økologisk og konvensjonell produksjon, hevder sveitsiske forskere som har vurdert bruken av metoden i vitenskapelige ...Publikasjon|LandbrukJord og avlinger på Tingvoll gardRegistreringer av jord, avlinger og næringsbalanser har blitt utført på Tingvoll gard siden 1991.Publikasjon|Landbruk|MatØkologisk mat – kvalitet og helseeffekterHva vet vi om kvalitet og helseeffekter av økologisk mat – og hva vet vi ikke? Professor Axel Mie ved Karolinska Institutet har oppsummert eksisterende forskning om dette i en ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk driftsform og biologisk mangfoldMange undersøkelser viser at en økologisk driftsform gir økt artsmangfold. Men også i det økologiske landbruket trengs det spesielle tiltak for å sikre biodiversitet på gardsnivå.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkobomull mindre miljøskadeligØkologisk bomull gir færre negative miljøeffekter enn konvensjonell bomullPublikasjon|Landbruk|MatØkologisk mat øker i NordenOmsetning av økologisk mat øker i alle de nordiske landene, men utgangspunktene er svært forskjelligePublikasjon|LandbrukAvlinger i økologisk gras- og rødkløverengNår og hvor ofte bør enga høstes for å få størst mulig avling? Hvilke faktorer betyr mest for avlingsnivået – og hvordan oppnå best mulig grovfôrkvalitet? Eksisterende data fra norske ...Publikasjon|LandbrukFosfor i søkelysetRåstoff til fosforgjødsel er en begrenset ressurs og må i framtida resirkuleres i mye større grad. Rapporten "Fosforvarselet" gir en god oversikt over status for det viktige ...Publikasjon|LandbrukOmlegging til økologisk - hva skal til?Markedet for økologisk mat øker, men konvensjonelle produsenter vegrer seg for å legge om.Publikasjon|Landbruk|MiljøKlimagassutslipp fra mjølkeproduksjon mer enn bare rapingMetangass-raping fra drøvtyggere og grovfôrproduksjonen utgjør nærmere halvparten av totalt utslipp fra mjølkeproduksjon. Disse utslippene kan reduseres ved å utnytte ressursene i grovfôrproduksjonen best mulig.Publikasjon|Landbruk|MatPositive effekter av omlegging til økologisk matEn omlegging til økologisk mat i storkjøkken krever innsats og eierskapsfølelse hos de ansatte, og fører med seg flere positive effekter enn bare servering av økologisk mat.Publikasjon|Landbruk|MiljøNytteinsekter trives med blomsterplanterØkt plantemangfold i og rundt jordbruksarealer gir bedre livsmiljø for nytteinsekter. De er naturlige fiender av ulike skadegjørere og kan være en viktig del av plantevernstrategien.Publikasjon|Landbruk|Mat|HagebrukAndelslandbruket som økologisk spydspissAndelslandbruk ivaretar og fremmer miljømessig, økonomisk, sosial og kulturell bærekraft og verdiskaping. Dette er en av konklusjonene i en rapport fra Telemarksforsking.Publikasjon|LandbrukTrengs det egne raser til økologisk eggproduksjon?Dette spørsmålet var starten på et utredningsarbeid som omfattet verpehøns, broilere og kalkunPublikasjon|Landbruk|MatStatistisk sikre forskjellar på økologisk og ikkje-økologisk matØkologisk dyrka vekstar og mat basert på økologisk dyrka vekstar inneheld opp mot 60 % meir av fleire viktige antioksidantar og lågare nivå av tungmetall, enn konvensjonelt dyrka vekstar.Publikasjon|Landbruk|MatHelseeffekter av økologisk matResultater fra en stor, norsk "Mor og barn"-undersøkelse viser at mye økologisk mat på menyen har betydning for kosthold og helse. Her presenteres tre artikler fra prosjektet.Publikasjon|Landbruk|HagebrukVillrosene - økologi i hagenVillrosene er en bok om fruktbare og naturnære hager basert på permakultur som planleggingsmetode. Publikasjon|Landbruk|HagebrukPlantevern i økologisk grønnsaksdyrkingDyrking av økologiske frilandsgrønnsaker krever et aktivt plantevern, bygd på forebyggende tiltak. Vekstskifte, god agronomi og godt reinhold er viktig – og rett tiltak til rett tid er helt nødvendig. ...Publikasjon|Landbruk|MiljøGode råd om dreneringDette heftet tek føre seg praktiske problemstillingar rundt drenering på Sør- og Vestlandet.Publikasjon|LandbrukBelgvekster og nitrogenbindingVed gunstige forhold kan belgvekster samle opp til 25 kg nitrogen per daa fra lufta under norske forhold.Publikasjon|MiljøKortreist økologisk er bestDenne danske rapporten har sett på miljøpåvirkninger av importert økologisk frukt, grønt og ost. Importerte produkter med lang reisevei, er ikke bra for miljøet, er en av ...Publikasjon|MiljøKlimapåvirkningen av økologisk produksjonHva er klimapåvirkningen av økologisk produksjon og hvilke muligheter har denne driftsmåten til å bidra til reduserte utslipp av klimagasser? Dette er tema for en kunnskapssyntese som ble utgitt i ...Publikasjon|LandbrukLandbruk må drives bærekraftig for å oppnå matsikkerhet«Våkn opp før det er for seint» - Dette er tittelen på årsrapporten for 2013 fra UNCTAD, FN’s organ for handel og utvikling som omhandler miljø. Mer enn 60 ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk er bra for artsmangfoldetForskning på effekter av økologisk landbruk på biologisk mangfold og økosystemtjenester oppsummeres i en svensk rapport.Publikasjon|LandbrukTilskudd har bidratt til å nå målTilskuddene som skal bidra til økt økologisk produksjon og forbruk av økologisk mat er evaluert. Blant hovedfunnene er at de har bidratt til å nå målene, og i stor grad ...Publikasjon|Landbruk|MiljøMer kunnskap om belgveksterNitrogenfikserende belgvekster i vekstskiftet reduserer utslippene av klimagasser. Samtidig kan de bidra til mer karbonlagring i jord og lavere forbruk av fossil energi.Publikasjon|Landbruk|MatOftare hausting gjev meir fytoøstrogen og feittsyrer i mjølka-Kva kua et, kor ofte graset blir hausta og korleis kyrne vert handsama er ikkje likegyldig for kva slags mjølk vi får, fortel forskar Annika Höjer ved Sveriges Lantbruksuniversitet. ...Publikasjon|LandbrukHusdyrgjødsel i økologisk landbrukDebio-godkjente produsenter har blitt spurt om bruken av husdyrgjødsel. Undersøkelsen viste at om lag 35 prosent av øko-produsentene bruker konvensjonell husdyrgjødsel.Publikasjon|LandbrukØkologisk sauehald - kort innføringVal av driftsopplegg, rase, avl, slaktekvalitet, fôring, fôrmidlar, beiteplanlegging, driftsbygningar, innreiing og helse er tema som du kan lese om i denne Bioforsk FOKUS.Publikasjon|LandbrukMjølkekyr med horn i løsdriftForskningssenteret for økologisk jordbruk (FiBL) i Sveits har laget en rapport om tilpasninger, plassforhold og innredning for melkekyr med horn i løsdrift.« Forrige side12…567Neste side »