PublikasjonerPublikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk og klimagasserNORSØK har utgitt en kort kunnskapsstatus om økologisk landbruk og klimagasser, bygd på resultater fra internasjonal forskning. Dagens kunnskap er mangelfull og et mål for rapporten er å gi et ...Publikasjon|LandbrukKan vi måle stress hos husdyr i et hårstrå?NORSØK har i samarbeid med Veterinærinstituttet og NIBIO gjennomført et forprosjekt for å undersøke om måling av stresshormoner i ull fra sau og fjær fra kylling kan være en egna ...Publikasjon|MatEt bærekraftig matvalgDersom du lager mat til mange, kan du virkelig være med å utgjøre en forskjell. Du kan støtte opp om bærekraftig produksjon, øke etterspørselen etter miljøvennlige råvarer og bidra til ...Publikasjon|Landbruk|MiljøKontroll av brysomme ugrasEnkelte ugrasarter kan være svært brysomme å få kontroll over. NLR Viken har laget hefter om hønsehirse, svartsøtvier, kjempespringfrø og parkslirekne. Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk kan fø verdens befolkning i framtidaØkologisk landbruk kan fø verdens befolkning i framtida på en bærekraftig måte hvis kjøttforbruk og matsvinn reduseres. Dette hevder forskere som har vurdert ulike sider ved landbruket sammen med resten ...Publikasjon|LandbrukDyrking i veksthusEtterspørselen etter økologiske veksthusprodukter øker. Foregangsfylke økologiske grønnsaker og Norsk Landbruksrådgivning har gitt ut dyrkingsveiledninger for veksthusproduksjon av tomat, agurk og krydderurter.Publikasjon|LandbrukMer jordliv med økologisk driftFor første gang er det utført en metaanalyse av forskning fra hele verden som viser at det er forskjell på mikrolivet i økologisk og konvensjonelt drevet jord.Publikasjon|MatØkologisk mat i barnehagenMatvaner og holdninger til mat dannes tidlig. Det er fullt mulig å velge miljøvennlig og ernæringsriktig mat i barnehagen. Veilederen "Økologisk mat i barnehagen" gir kunnskap og inspirasjon for å ...Publikasjon|LandbrukØkt økologisk produksjonLandbruksdirektoratets halvårsrapport om produksjon og omsetning av økologiske landbruksvarer i Norge viser at mange produksjoner øker i omfang. Publikasjon|LandbrukTiltak mot sivSiv i eng og beite er eit aukande problem. Den beste tida for å slå ned sivet er frå no og utover hausten. I juli og august er næringslageret i ...Publikasjon|Landbruk|MatLavere risiko for overvekt og fedme med økologisk matEt kosthold basert på mye økologisk mat gav lavere risiko for overvekt og fedme over tid i en stor, fransk kostholdsundersøkelse.Publikasjon|LandbrukMer karbon igjen i komposten - mikrobiell karboniseringWalter Wittes bok "Die Microbielle Carboniserung" gir et spennende bidrag til debatten om hvordan man kan lage og lagre mer karbon i jord og kompost.Publikasjon|Landbruk|MatForskere anbefaler økologisk matØkologisk landbruksproduksjon kan gi noen helsemessige fordeler. Dette er konklusjonen i en gjennomgang av eksisterende forskning, utført på oppdrag fra EU-parlamentet.Publikasjon|Landbruk|MatØkologisk landbruk skal styrkes i DanmarkI "Økologiplan Danmark" er målet å doble øko-produksjonen innen 2020, sett i forhold til omfanget i 2007.Publikasjon|Landbruk|MiljøStørre mangfold gir større avlingerDriftsmetoder som øker mangfoldet kan også øke avlingene i økologisk landbruk. Forskjellen i avlingsnivå mellom økologisk og konvensjonelt landbruk mindre enn det har vært hevdet tidligere, konkluderer en stor internasjonal ...Publikasjon|LandbrukNorske åkerbønner - alternativ til importert soya?Åkerbønner inneholder mye protein og kan erstatte soya i kraftfôret. De gir god forgrødeeffekt og et bedre vekstskifte ved korndyrking.Publikasjon|Landbruk|MatØko-morsmelk best i testØkologisk mat i kostholdet til kvinner som ammer, gav positivt utslag for kvaliteten på brystmelka. Publikasjon|LandbrukEngfrøavl i økologisk landbrukTil dyrking av økologisk eng trengs økologisk frø.Publikasjon|LandbrukViten om økologiI Danmark er det stor forskningsaktivitet innen økologisk landbruk. Resultater fra nasjonale og internasjonale prosjekter presenteres i boka "Ny viten om økologi". Publikasjon|LandbrukØkologisk mjølkeproduksjon på Tingvoll gardPå Tingvoll gard har det vært drevet økologisk mjølkeproduksjon siden slutten av 1980-tallet. Data fra mjølkeproduksjonen fra 1991 til 2013 er samlet i en Bioforsk-rapport.Publikasjon|LandbrukOrganic Farming - elektronisk tidsskrift med fri tilgangTidsskriftet «Organic Farming» er fritt tilgjengelig på nett. Her publiseres vitenskapelige artikler om økologisk landbruk og matproduksjon.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk og klimaendringerLandbruk og matproduksjon gir utslipp av klimagasser. Det er nødvendig å se mange faktorer i sammenheng for å vurdere hvordan den samlete klimaeffekten av matproduksjon og forbruk kan bli minst mulig.Publikasjon|LandbrukProdusentsamarbeid for mer økologisk grøntHvordan øke den norske produksjonen av økologiske grønnsaker og poteter? Nabosamarbeid kan gi tilgang på egnede arealer for dyrking av radkulturer.Publikasjon|LandbrukKartlegging av økonomisk resultatØkende etterspørsel gir gode forutsetninger for økt norsk produksjon av økologiske produkter. Lønnsomheten i slik produksjon er avgjørende for om flere produsenter vil satse på økologisk drift. Status for økonomien ...Publikasjon|Landbruk|HagebrukTemaark om livet i jorda og komposteringRhizosfæren eller rotsonen er jorda og jordlivet nærmest rundt en planterot. Det er et område med intens biologisk og kjemisk aktivitet som er påvirket av stoffer skilt ut av rota ...Publikasjon|LandbrukGulvunderlag til økologiske sauerVed implementering i Norge av endringene i økologireglene som EU innførte i 2009, endres reglene for gulv til økologiske sauer. Det betyr at 50 % av gulvarealet skal være tett. Forskere ...Publikasjon|Landbruk|Mat|Hagebruk|MiljøØko-klassikere er på nettKjenner du www.bokhylla.no? Nasjonalbiblioteket gir alle med norske IP-adresser tilgang til norske bøker utgitt før 2001. Her kan du også finne gamle godbiter om økologisk landbruk.Publikasjon|Landbruk|MatFire bøker om belgfrukter2016 var FN's år for kjernebelgvekster. Susanne Friis Pedsersen ved NORSØK har lest fire bøker om belgfrukter. Her er hennes vurdering.Publikasjon|Landbruk|MiljøSvensk rapport gav diskusjon om økologisk landbrukEn svensk litteraturstudie om miljøeffekter av produkter fra konvensjonell og økologisk produksjon skapte diskusjon i norske medier.Publikasjon|MiljøMindre sprøytemidler, mer sædcellerForskere har undersøkt sammenhengen mellom rester av kjemiske sprøytemidler i frukt og grønt og antall sædceller hos unge menn. De fant færre sædceller hos dem som hadde spist frukt og ...Publikasjon|MiljøHvordan få de naturlige fiendene til å trives Bruk av naturlige fiender mot ulike skadegjørere i landbruket er en velkjent strategi der en ikke ønsker å bruke kjemiske sprøytemidler. Hvordan få disse organismene til å trives – og ...Publikasjon|LandbrukMye å lære av økologisk landbrukØkologisk landbruk beveger hele landbruket i mer miljøvennlig og bærekraftig retning. Dette kommer fram i en rapport fra NIBIO. Myndighetene bruker denne «spydspissfunksjonen» som en begrunnelsene for sin satsing på ...Publikasjon|Landbruk|MatKlare forskjeller mellom økologiske og konvensjonelle melk- og kjøttprodukterOmfattende studier viser klare forskjeller mellom økologiske og konvensjonelle melk- og kjøttprodukter, bla. for ernæringsmessige viktige fettsyrer. Funnene er publisert i tidsskriftet British Journal of Nutrition.Publikasjon|Landbruk|MatNok mat med økologisk landbrukØkologisk landbruk kan produsere nok mat på en sikker måte, være lønnsomt for bønder og forbedre miljøet. Dette hevder amerikanske forskere, som har vurdert prosjekter fra de siste 40 år, ...Publikasjon|LandbrukMarkedet øker, men lite tilgang på norsk økologisk frukt, bær og grøntMarkedet for økologisk frukt, bær og grønt øker. Det er et mål at økt forbruk skal dekkes mest mulig med norsk produksjon. Flaskehalser og muligheter for økt norsk produksjon er ...Publikasjon|LandbrukAgroøkologi som svar på verdens matproduksjon og matforsyningDen globale EXPO-utstillingen i 2015 hadde global matforsyning som tema. Det økologiske miljøet i Europa bidro til utstillingen med en rapport om hvordan agroøkologi kan bidra til å fø verdens ...« Forrige side12…4567Neste side »