Publikasjoner (Miljø)Publikasjon|Landbruk|Mat|MiljøHvorfor økologisk produksjon og mat?NORSØK har oppdatert sin oversikt over kunnskap og fakta som viser positive effekter av økologisk landbruk og mat for ulike miljøfaktorer. Oversikten er samlet i en NORSØK-rapport.Publikasjon|Mat|MiljøGMO - en blindvei til framtida?Hvem skal eie maten? Hvem skal eie livet? Dette er spørsmål som stilles i boka «Matmakt over genene. Genmodifisering og mat: Den viktige debatten» av Kari GåsvatnPublikasjon|Landbruk|MiljøHvordan bruke hestegjødsel best mulig?Hestehold, både privat og som næring, er utbredt i hele Norge. Gjødselressursen fra alle hestene i Norge er derfor betydelig, trolig rundt 1 million tonn per år. Mange steder blir ...Publikasjon|MiljøNorsk birøkt utgjør ingen trussel mot ville bierMangfoldet av pollinerende insekter og biologisk mangfold generelt i Norge er under press. Da er det bra at Vitenskapskomiteen (VKM) konkluderer med at norsk birøkt og honningbier (Apis mellifera) ikke ...Publikasjon|Landbruk|MiljøVeien videre for økt bærekraft i økologisk landbrukPublikasjon|Landbruk|MiljøRobuste økogårder i en verden i endringDette er tittelen på et hefte utgitt av Jordbruksverket i Sverige. Heftet beskriver fire husdyrgårder og deres evne til å utvikle motstandskraft, robusthet, mot uønska endringer utenfra.Publikasjon|Landbruk|MiljøKarbonlagring i jord, klimagassutslipp og økte avlingerMange hevder at økt karbonlagring i jord vil ha stor betydning i arbeidet med å redusere innholdet av klimagasser i atmosfæren, og at det samtidig vil gi økte avlinger. Nederlandske ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkt biologisk mangfold i frukthagenTilrettelegging for høyt biologisk mangfold i frukthagen er en nyttig og forebyggende strategi innen plantevern og planteernæring. Aktuelle tiltak er bruk av blomsterstriper, ankerplanter, le-gjerder, kasser til fugl eller flaggermus ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk drift gir lavere miljøpåvirkningEn gjennomgang av 77 livsløpsanalyser viser at økologiske planteproduksjonssystemer hadde lavere negativ miljøpåvirkning enn de konvensjonelle.Publikasjon|Landbruk|MiljøAgrologica & Landsorten: Når tradisjon møter innovasjon i økologisk såkornproduksjonPublikasjon|MiljøKjemiske sprøytemidler spres i miljøetKartlegging i europeiske land viser at rester av kjemiske sprøytemidler brukt i konvensjonelt landbruk spres til jord, luft og vann. Stikkprøvekontroll viser at slike rester også fins i matvarer. Spredning ...Publikasjon|Landbruk|MiljøKlimapåvirkning av matproduksjonLivsløpsanalyser kan brukes til å beregne miljøavtrykk og klimapåvirkning av jordbruksprodukter. Danske forskere har utarbeidet en kunnskapssyntese om slike analyser for konvensjonelt og økologisk landbruk i Danmark.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologiske metoder gunstig i tropiske strøkØkologisk landbruk kan være et bærekraftig alternativ i utviklingsland. Det viser en studie som i 12 år har sammenlignet økologiske og konvensjonelle metoder i tre forskjellige land i tropisk klima. ...Publikasjon|Landbruk|Hagebruk|MiljøDyrking i parsellhagerParsellhagedyrking er en av mange former for urbant landbruk. Den enkelte parselldyrker har sitt eget areal innafor et fellesareal. Håndboka om etablering og drift av slike hager er nå ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk og redusert jordarbeiding fremmer økosystemtjenesterØkologisk landbruk og redusert eller ingen jordarbeiding fremmer støttende og regulerende økosystemtjenester i landbruket og har høyere multifunksjonalitet sammenliknet med konvensjonell drift med intensiv jordarbeiding. Det viser en omfattende studie ...Publikasjon|Landbruk|MiljøLavere utslipp av klimagasser ved omlegging til økologisk driftDanske forskere har beregnet utslipp av klimagasser ved omlegging av hele det danske landbruket til økologisk drift. Produksjon av melk, svinekjøtt og planteprodukter i økologisk drift ga lavere utslipp per ...Publikasjon|Landbruk|MiljøKarbonbalansen i svensk jordbruk kartlagtSammenhengen mellom lagring og uttak av karbon i jorda i matproduksjon er kartlagt i en svensk rapport. En annen rapport gir en systematisk oversikt over forskningsresultater om hvordan karbonlagring i ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk mat fra produsent til forbrukerOrdningen Grønn Parallell kobler produsenter med butikker og storkjøkken. Felles bestillingssystem og felles transport gir muligheter for mer lokal og direkte omsetning.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkt variasjon i landbruket fremmer økosystemtjenesterMer variasjon i åker, eng og kantsoner fremmer i de fleste tilfeller økosystemtjenester samtidig som det opprettholder avlingene, viser en internasjonal studie utført av forskere blant annet fra Sveriges ...Publikasjon|Landbruk|MiljøIntensiv drift ikke alltid bedre for miljø og økonomiMiljøeffekter av mjølkeproduksjonsbruk i Midt-Norge har blitt undersøkt. I alt 200 gårder ble delt i tre grupper etter tildelt kraftfôrmengde. Klimagassutslipp, arealbruk, energi- og nitrogenintensitet og lønnsomhet ble undersøkt. Mer ...Publikasjon|Landbruk|MiljøMangfold både over og under jorda gir økt matsikkerhetMer variasjon og biologisk mangfold gir bedre økosystemtjenester og økte avlinger. Dette viser en sammenlignende studie som har hentet inn data fra hele verden.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk svinekjøtt – mer bærekraftig enn konvensjoneltPublikasjon|Landbruk|MiljøKjemiske sprøytemidler er en trussel mot jordorganismeneVed gjennomgang av nærmere 400 studier fant forskere at mange kjemiske sprøytemidler brukt til plantevern og ugraskontroll påvirker en rekke jordlevende organismer negativt. De fleste studiene omfattet bare enkeltmidler, og ...Publikasjon|Landbruk|MiljøRapport om bærekraft i det norske matsystemetRapporten beskriver rammer og kriterier for en definisjon av bærekraftig matproduksjon i Norge.Publikasjon|Landbruk|MiljøHusdyrgjødsel i haug: Dekk med duk!Fjørfegjødsel er spesiell fordi den inneholder mer nitrogen og mindre organisk materiale sammenliknet med gjødsel fra andre dyreslag. Slik gjødsel er også ganske tørr. Hvordan kan fjørfegjødsel lagres best mulig, ...Publikasjon|Landbruk|Mat|MiljøKlima- og miljøavtrykk fra matplanterKorn, frukt og grønnsaker er generelt gode matvalg med liten negativ påvirkning på klima og miljø. Sammenlignet med animalske produkter kommer de jevnt over bedre ut. Det kan imidlertid være ...Publikasjon|Landbruk|MiljøBiokull - et effektivt klimatiltak i landbruketBiokull kan brukes til karbonfangst og – lagring i jordbruksjord.Publikasjon|Landbruk|Mat|MiljøStudier av næringsbalanse og klimakonsekvenser på Fokhol GårdBærekraftig matproduksjon med søkelys på næringsbalanse og klima er undersøkt gjennom flere års studier av drifta på Fokhol Gård i Stange.Publikasjon|Landbruk|MiljøJord, drenering og klimagassutslippPublikasjon|Landbruk|MiljøPlantemangfold i grasmark reduserer skadedyrangrepeneRegistreringer gjort på grasarealer i USA og Tyskland viser at den negative effekten skadedyr hadde på grasavlingene ble halvert med økt antall plantearter, sammenlignet med monokultur.Publikasjon|Landbruk|MiljøBlomsterstriper bidrar til skadedyrkontrollenRegistreringer i Nord-Amerika, Europa og New Zealand viser at blomsterstriper og annen kantvegetasjon har positiv verdi for jordbruksproduksjonen i nærheten. Blomsterstriper bidrar bla. til bedre biologisk skadedyrkontroll og gir bedre ...Publikasjon|Landbruk|MiljøKraftig reduksjon av landbrukets klimapåvirkning er muligSvensk landbruk kan halvere sin klimapåvirkning ved å bruke mindre nitrogengjødsel og lagre mer karbon i jorda - driftsmåter som allerede er i bruk i økologisk landbruk.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk bra for pollinerende insekterBlomsterstriper i jordbrukslandskapet er bra for humler, ville bier og blomsterfluer ved konvensjonell drift. Økologisk drift er også bra for de pollinerende insektene, også der det er store landbruksarealer.Publikasjon|Landbruk|MiljøGod jordhelse viktig for alt jordbrukEn rapport om jordhelse, utgitt av Landbruksdirektoratet, skal gi faglig grunnlag for økt satsing på dette i tida framover.Publikasjon|Landbruk|MiljøRedusert jordarbeiding gav mer karbon i de øvre 10 cm av jordaRedusert jordarbeiding, kompostert husdyrgjødsel og biodynamiske preparater har blitt prøvd ut i et langvarig feltforsøk med økologisk drift i Sveits. Jordkvalitet, avlingsnivå og ugrasmengde ble registrert.Publikasjon|Landbruk|MiljøLandbrukets klimapåvirkningDriftssystemer som bruker lite nitrogen og tar vare på karbonet i jorda vil gi reduserte utslipp av klimagasser fra landbruket. « Forrige side123Neste side »