Publikasjoner (Mat)Publikasjon|Landbruk|Mat|MiljøHvorfor økologisk produksjon og mat?NORSØK har oppdatert sin oversikt over kunnskap og fakta som viser positive effekter av økologisk landbruk og mat for ulike miljøfaktorer. Oversikten er samlet i en NORSØK-rapport.Publikasjon|Mat|MiljøGMO - en blindvei til framtida?Hvem skal eie maten? Hvem skal eie livet? Dette er spørsmål som stilles i boka «Matmakt over genene. Genmodifisering og mat: Den viktige debatten» av Kari GåsvatnPublikasjon|Landbruk|MatÅrsrapport for produksjon og salg av økologisk mat i 2022Hvert år gir Landbruksdirektoratet ut en rapport om markedet for økologiske varer. Nå er rapporten for 2022 ferdigstilt.Publikasjon|Landbruk|MatDyrking av soppSopp er mer enn sanking i skogen. Denne allsidige organismen kan inngå i flerårige dyrkingssystemer og gjøre nytte for seg på flere måter, både i form av et sunt næringsmiddel ...Publikasjon|Landbruk|MatDyrking av mikrogrøntDyrking av mikrogrønt er blitt stadig mer populært de siste årene, både som hobby og til kommersiell produksjon. NLR har skrevet en dyrkingsveileder for konvensjonell og økologisk produksjon av ...Publikasjon|Landbruk|MatOffentlige innkjøp kan bidra til mer økologisk produksjonHvordan fungerer offentlig innkjøp av økologisk mat som politisk styringsinstrument i Sverige? Dette spørsmålet stilles i en avhandling fra Umeå Universitet.Publikasjon|Landbruk|MatFeltforsøk med bygg og havre til matResultatene fra et feltforsøk med bygg og havre til matkorn er presentert i NORSØK-rapporten "Bygg og havre til mat - resultat fra feltforsøk i Surnadal". Resultatene viser at sortsvalg, næringstilførsel ...Publikasjon|Landbruk|Mat|MiljøKlima- og miljøavtrykk fra matplanterKorn, frukt og grønnsaker er generelt gode matvalg med liten negativ påvirkning på klima og miljø. Sammenlignet med animalske produkter kommer de jevnt over bedre ut. Det kan imidlertid være ...Publikasjon|Landbruk|Mat|MiljøStudier av næringsbalanse og klimakonsekvenser på Fokhol GårdBærekraftig matproduksjon med søkelys på næringsbalanse og klima er undersøkt gjennom flere års studier av drifta på Fokhol Gård i Stange.Publikasjon|Landbruk|MatForskning på biodynamisk mat og jordbrukJordhelse, effekt av biodynamiske preparater, matkvalitet og vindrueproduksjon er de vanligste temaene i forskningen som er gjennomgått i en artikkel om forskning i biodynamisk jordbruk. Forskningen viser positive effekter av ...Publikasjon|Mat|MiljøMiljøgifter i matMat er en kilde til miljøgifter. Et tiltak for å redusere enkelte skadelige stoffer, og samtidig følge anbefalte kostholdsråd, er å velge økologisk mat. Dette kommer fram i en internasjonal ...Publikasjon|Landbruk|MatNorsk proteinproduksjon til mat og fôrMye av det proteinet mennesker og husdyr spiser i Norge blir importert. Den norske andelen av protein i mat og fôr bør derfor økes i tida framover. Det er økende ...Publikasjon|Landbruk|MatFôring med raps og nakenhavre er gunstigFettet i melk inneholder mange ulike fettsyrer. Noen blir regnet som ernæringsmessig uheldig mens andre blir regnet som gunstige. Fôringa påvirker innholdet av slike fettsyrer.Publikasjon|Landbruk|Mat|MiljøNordisk rapport - veier til et bærekraftig kostholdKan Finland, Danmark, Norge og Sverige til sammen fø en befolkning på opp til 37 millioner mennesker med et ernæringsriktig kosthold, og samtidig bidra til å nå klimamålet på under ...Publikasjon|MatRedusert sjanse for kreft med økologisk mat?Resultatene fra en fransk studie viser at antall krefttilfeller blant deltagerne i observasjonsperioden var lavere for dem som spiste mye økologisk mat, sammenlignet med dem som spiste lite økologisk mat.Publikasjon|MatØkologisk mat i sjukehusPå oppdrag fra Matvalget har NORSØK intervjuet miljøledere og kjøkkenledere om status for bruk av økologisk mat ved norske sjukehus som har deltatt i et nettverk om økologisk mat. Dette ...Publikasjon|MatEt bærekraftig måltidVeiledningstjenesten Matvalget, som er en del av informasjonstjenesten til Debio, tilbyr hjelp til storhusholdninger som vil inkludere bærekraft i mattilbudet sitt.Publikasjon|Landbruk|Mat Rapport fra Nordisk konferanseKonferansen «ORGANICS for Tomorrow's Food Systems» ble avholdt sommeren 2017. Kompendiet med konferansebidragene gir et innblikk i forskningsstatus for økologisk landbruk i Norden og Baltikum.Publikasjon|MatEt bærekraftig matvalgDersom du lager mat til mange, kan du virkelig være med å utgjøre en forskjell. Du kan støtte opp om bærekraftig produksjon, øke etterspørselen etter miljøvennlige råvarer og bidra til ...Publikasjon|MatØkologisk mat i barnehagenMatvaner og holdninger til mat dannes tidlig. Det er fullt mulig å velge miljøvennlig og ernæringsriktig mat i barnehagen. Veilederen "Økologisk mat i barnehagen" gir kunnskap og inspirasjon for å ...Publikasjon|Landbruk|MatLavere risiko for overvekt og fedme med økologisk matEt kosthold basert på mye økologisk mat gav lavere risiko for overvekt og fedme over tid i en stor, fransk kostholdsundersøkelse.Publikasjon|Landbruk|MatForskere anbefaler økologisk matØkologisk landbruksproduksjon kan gi noen helsemessige fordeler. Dette er konklusjonen i en gjennomgang av eksisterende forskning, utført på oppdrag fra EU-parlamentet.Publikasjon|Landbruk|MatØkologisk landbruk skal styrkes i DanmarkI "Økologiplan Danmark" er målet å doble øko-produksjonen innen 2020, sett i forhold til omfanget i 2007.Publikasjon|Landbruk|MatØko-morsmelk best i testØkologisk mat i kostholdet til kvinner som ammer, gav positivt utslag for kvaliteten på brystmelka. Publikasjon|Landbruk|Mat|Hagebruk|MiljøØko-klassikere er på nettKjenner du www.bokhylla.no? Nasjonalbiblioteket gir alle med norske IP-adresser tilgang til norske bøker utgitt før 2001. Her kan du også finne gamle godbiter om økologisk landbruk.Publikasjon|Landbruk|MatFire bøker om belgfrukter2016 var FN's år for kjernebelgvekster. Susanne Friis Pedsersen ved NORSØK har lest fire bøker om belgfrukter. Her er hennes vurdering.Publikasjon|Landbruk|MatKlare forskjeller mellom økologiske og konvensjonelle melk- og kjøttprodukterOmfattende studier viser klare forskjeller mellom økologiske og konvensjonelle melk- og kjøttprodukter, bla. for ernæringsmessige viktige fettsyrer. Funnene er publisert i tidsskriftet British Journal of Nutrition.Publikasjon|Landbruk|MatNok mat med økologisk landbrukØkologisk landbruk kan produsere nok mat på en sikker måte, være lønnsomt for bønder og forbedre miljøet. Dette hevder amerikanske forskere, som har vurdert prosjekter fra de siste 40 år, ...Publikasjon|Landbruk|MatØkologisk mat – kvalitet og helseeffekterHva vet vi om kvalitet og helseeffekter av økologisk mat – og hva vet vi ikke? Professor Axel Mie ved Karolinska Institutet har oppsummert eksisterende forskning om dette i en ...Publikasjon|Landbruk|MatØkologisk mat øker i NordenOmsetning av økologisk mat øker i alle de nordiske landene, men utgangspunktene er svært forskjelligePublikasjon|Landbruk|MatPositive effekter av omlegging til økologisk matEn omlegging til økologisk mat i storkjøkken krever innsats og eierskapsfølelse hos de ansatte, og fører med seg flere positive effekter enn bare servering av økologisk mat.Publikasjon|Landbruk|Mat|HagebrukAndelslandbruket som økologisk spydspissAndelslandbruk ivaretar og fremmer miljømessig, økonomisk, sosial og kulturell bærekraft og verdiskaping. Dette er en av konklusjonene i en rapport fra Telemarksforsking.Publikasjon|Landbruk|MatStatistisk sikre forskjellar på økologisk og ikkje-økologisk matØkologisk dyrka vekstar og mat basert på økologisk dyrka vekstar inneheld opp mot 60 % meir av fleire viktige antioksidantar og lågare nivå av tungmetall, enn konvensjonelt dyrka vekstar.Publikasjon|Landbruk|MatHelseeffekter av økologisk matResultater fra en stor, norsk "Mor og barn"-undersøkelse viser at mye økologisk mat på menyen har betydning for kosthold og helse. Her presenteres tre artikler fra prosjektet.Publikasjon|Landbruk|MatOftare hausting gjev meir fytoøstrogen og feittsyrer i mjølka-Kva kua et, kor ofte graset blir hausta og korleis kyrne vert handsama er ikkje likegyldig for kva slags mjølk vi får, fortel forskar Annika Höjer ved Sveriges Lantbruksuniversitet. ...Publikasjon|Landbruk|MatGMO’s bidrag til landbruketGenmodifiserte kulturvekster(GMO) var forespeilet å kunne øke og forbedre avlingene. Dette frontes ofte som løsningen på verdens problemer med matsikkerhet.« Forrige side12Neste side »