MatPublikasjon|Landbruk|Mat|MiljøHvorfor økologisk produksjon og mat?NORSØK har oppdatert sin oversikt over kunnskap og fakta som viser positive effekter av økologisk landbruk og mat for ulike miljøfaktorer. Oversikten er samlet i en NORSØK-rapport.Fagartikkel|Landbruk|MatBlomstrende mangfold i fruktbar jordMed 540 dekar fruktbar åkerjord i Stange Vestbygd, er gården Alm Østre nå den gården i Norge som er drevet biodynamisk i lengst tidsrom. Mye har skjedd på Alm siden ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|MiljøÅ bli ett med naturen: Et møte med Ommang SøndreMed 410 dekar egen og leid jord, inkludert to setervoller, og et tun med store bygninger fra en svunnen tid, ligger gården Ommang Søndre mellom Ådalsbruk og Løten i Hedmark. ...Fagartikkel|Landbruk|MatBiodynamisk landbruk 100 år: Aukrust gard og urteriSiden 1986 har Nordgard Aukrust blitt drevet biodynamisk. Drifta på gården har endret seg underveis, men å arbeide med det nyttige og det vakre har hele tida vært en drivkraft ...Nyhet|Landbruk|MatBli med og markér verdens jorddagFNs arrangerer Verdens jorddag hvert år for å sette søkelys på bærekraftig forvaltning av denne helt essensielle ressursen.Den 5. desember er du invitert til å delta på jordseminar sammen ...Publikasjon|Mat|MiljøGMO - en blindvei til framtida?Hvem skal eie maten? Hvem skal eie livet? Dette er spørsmål som stilles i boka «Matmakt over genene. Genmodifisering og mat: Den viktige debatten» av Kari GåsvatnFagartikkel|Landbruk|Mat|MiljøØkologisk midt i DrammenselvaPå en veiløs øy i Drammenselva ligger Langesøy Gård. Her har det vært jordbruk helt tilbake til 1700-tallet. I dag drives gården av Line og John Ragnar Stenersen som bor ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|HagebrukDyrking av julesalatDyrking av julesalat krever at en starter i god tid før jul. Frø av julesalat må sås ute midtsommers for å være klare til driving av røttene inne i mørke ...Fagartikkel|Landbruk|MatArtiskokk, jordskokk og kinaskokk – både for hage og kokkSelv om artiskokk, jordskokk og kinaskokk er eksotiske vekster, er de flerårige og enkle å lykkes med i hagen. I artikkelen gis det råd om dyrking og tips til tilberedning ...Publikasjon|Landbruk|MatÅrsrapport for produksjon og salg av økologisk mat i 2022Hvert år gir Landbruksdirektoratet ut en rapport om markedet for økologiske varer. Nå er rapporten for 2022 ferdigstilt.Fagartikkel|Landbruk|MatØkologisk mat har mer næringsstoffer og færre uønskete stoffer enn konvensjonell matNår man sammenligner økologisk med konvensjonelt produsert mat, finner man mer næringsstoffer og mindre av en rekke potensielle farer i den økologiske maten.Publikasjon|Landbruk|MatDyrking av soppSopp er mer enn sanking i skogen. Denne allsidige organismen kan inngå i flerårige dyrkingssystemer og gjøre nytte for seg på flere måter, både i form av et sunt næringsmiddel ...Fagartikkel|Landbruk|MatBergvarme i landbruket: Kalde oster og varme gulv på DerinngardenDerinngarden er en økologisk melkegård i Hustadvika kommune i Møre og Romsdal der mye av produksjonen foredles i eget ysteri. Bergvarmeanlegget sikrer forutsigbare energikostnader til oppvarming og ...Publikasjon|Landbruk|MatDyrking av mikrogrøntDyrking av mikrogrønt er blitt stadig mer populært de siste årene, både som hobby og til kommersiell produksjon. NLR har skrevet en dyrkingsveileder for konvensjonell og økologisk produksjon av ...Publikasjon|Landbruk|MatOffentlige innkjøp kan bidra til mer økologisk produksjonHvordan fungerer offentlig innkjøp av økologisk mat som politisk styringsinstrument i Sverige? Dette spørsmålet stilles i en avhandling fra Umeå Universitet.Fagartikkel|Landbruk|Mat|HagebrukDyrking av spirerSpirer er svært næringsrike. De er proppfulle av viktige vitaminer og mineraler og er bra for fordøyelsen. Å dyrke spirer er enkelt og lite arbeidskrevende, tar liten plass og krever ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|MiljøKan økologiske driftsmetoder gjøre Europa selvforsynt med mat?Ja, konkluderer en europeisk studie som mener at det er mulig å brødfø befolkningen i Europa i 2050 uten å importere fôr og samtidig halvere nåværende nitrogentap til miljøet. For ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|MiljøØkologisk diett ga mindre rester av sprøytemidler i urinEngelske studenter som spiste konvensjonell mat i England, drog til Kreta på kurs. Alle skiftet til middelhavsdiett. De som samtidig skiftet til økologisk mat fikk mindre rester av kjemiske sprøytemidler ...Nyhet|Landbruk|Mat- Skapergleden driver ossEn bygningsingeniør og en landskapsgeograf full av skaperglede og energi ble leie av bylivet og kjøpte seg et nedlagt småbruk som hadde stått tomt i tjue ...Fagartikkel|Landbruk|MatForbrukerholdninger til økomat i EuropaForbrukere i Nord-Europa har tiltro til at myndighetene sørger for at den generelle matkvaliteten er god. I Sør-Europa handler forbrukerne mer etter sesong og ofte utenom de store kjedene. Begge ...Publikasjon|Landbruk|MatFeltforsøk med bygg og havre til matResultatene fra et feltforsøk med bygg og havre til matkorn er presentert i NORSØK-rapporten "Bygg og havre til mat - resultat fra feltforsøk i Surnadal". Resultatene viser at sortsvalg, næringstilførsel ...Publikasjon|Landbruk|Mat|MiljøKlima- og miljøavtrykk fra matplanterKorn, frukt og grønnsaker er generelt gode matvalg med liten negativ påvirkning på klima og miljø. Sammenlignet med animalske produkter kommer de jevnt over bedre ut. Det kan imidlertid være ...Publikasjon|Landbruk|Mat|MiljøStudier av næringsbalanse og klimakonsekvenser på Fokhol GårdBærekraftig matproduksjon med søkelys på næringsbalanse og klima er undersøkt gjennom flere års studier av drifta på Fokhol Gård i Stange.Nyhet|Landbruk|Mat|Hagebruk2021 er det internasjonale året for frukt og grønnsakerFNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) har satt 2021 som det internasjonale året for frukt og grønnsaker for å sette søkelys på koblingen mellom ernæring, helse og ...Fagartikkel|Landbruk|MatVil dyrke og foredle småskala økologisk kornArild Mogstad har dyrket bygg og havre til kraftfôr i over 20 år på garden Mogstad i Surnadal i Møre og Romsdal. Nå har han tatt mål av seg til ...Publikasjon|Landbruk|MatForskning på biodynamisk mat og jordbrukJordhelse, effekt av biodynamiske preparater, matkvalitet og vindrueproduksjon er de vanligste temaene i forskningen som er gjennomgått i en artikkel om forskning i biodynamisk jordbruk. Forskningen viser positive effekter av ...Nyhet|Landbruk|Mat|MiljøEkofakta - Svensk web-portal for økologisk landbrukWeb-portalen Ekofakta samler kunnskap om økologisk produksjon og mat. Ekofakta omfatter fem hovedområder, med stoff særlig om svenske forhold. Området «Vad säger forskningen om ekologiskt landbruk?» inneholder statusoversikter for ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|Hagebruk|MiljøBærekraftig fjørfehold - lokalt fôr og attraktive uteområderDet er behov for å utvikle lokale proteinråvarer for bruk i kraftfôr til fjørfe i tillegg til økt bruk av dyrevennlige uteområder til fjørfe for å etterkomme nye ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|Hagebruk|SkolehageKartlegging av økologiske frø i NorgeDet kan være vanskelig å finne godkjente økologiske frø til bruk i Norge. NORSØK har laget et notat som kan bidra til å finne det rette formeringsmaterialet.Fagartikkel|Landbruk|MatØkologisk sektor i nordiske og baltiske landSelv om økologisk vekst og virkemidler er forskjellig fra land til land så forventer alle landene at det vil bli betydelig vekst i salget av økologisk mat fram mot 2030.Nyhet|Landbruk|MatKostholdsstudier viser positivt resultat ved bruk av økologisk matFlere langvarige kostholdsstudier viser positive helseeffekter av å spise økologisk mat sammenlignet med et kosthold med konvensjonell mat. Dette kommer fram i en gjennomgang av 35 studier, som blant annet ...Publikasjon|Mat|MiljøMiljøgifter i matMat er en kilde til miljøgifter. Et tiltak for å redusere enkelte skadelige stoffer, og samtidig følge anbefalte kostholdsråd, er å velge økologisk mat. Dette kommer fram i en internasjonal ...Fagartikkel|Landbruk|MatTindved - Nordens pasjonsfruktArbeid er i gang for å øke dyrkingen av tindved – også kalt Nordens pasjonsfrukt. Steve Saltermark i NLR Nord-Norge vil øke kunnskapen om og interessen for disse velsmakende og ...Fagartikkel|Landbruk|MatBygg blir til mat i fjellbygdaIngrid og Aasmund Gardseth driver slektsgarden til Aasmund på Tynset. Der dyrker de bygg 500 moh på om lag 110 daa. Ingrid, som opprinnelig er fra Nittedal, jobber som ernæringsfysiolog ...Fagartikkel|MatMatproduksjon og kosthold i et bærekraftperspektivNORSØK har gitt ut en rapport om mat og bærekraft. Rapporten tar utgangspunkt i det norske ressursgrunnlaget for å produsere mat, og vurderer det faglige grunnlaget for Matvalgets seks råd ...Publikasjon|Landbruk|MatNorsk proteinproduksjon til mat og fôrMye av det proteinet mennesker og husdyr spiser i Norge blir importert. Den norske andelen av protein i mat og fôr bør derfor økes i tida framover. Det er økende ...« Forrige side123Neste side »