LandbrukNyhet|Landbruk|HagebrukUll i stedet for plast i plantedyrking?Hvert år bruker norske dyrkere 10.000 tonn plast i mat- og blomsterproduksjon. Nå samarbeider Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK) og biosystem-laboratoriet Bioregion Institute for å finne ut om ...Nyhet|LandbrukNy global statistikk om økologisk landbrukGlobalt øker det økologiske arealet – nå drives nesten 100 mill. hektar økologisk. I EU drives 10 % av jordbruksarealet økologisk. Dette framkommer i den årlige oversikten for utviklingen av økologisk ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøKlimaendringer tapper karbon fra matjordaDet er stor politisk interesse for å øke karbonlagring i jord som kompensasjon for menneskeskapte karbondioksidutslipp. Finske forskere mener imidlertid at potensialet for karbonlagring ikke er stort nok til å ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøØkt innhold av jordkarbon med langvarig økologisk driftResultater fra det 42 år lange DOK-forsøket i Sveits viser at mengden jordkarbon har økt på feltene med økologisk drift, mest der det ble drevet biodynamisk. I feltene som bare ...Fagartikkel|LandbrukNæring fra havet som gjødsel i jordbruket«Blågrønt samarbeid» er et viktig stikkord i norsk bioøkonomi. Det kan omfatte resirkulering av næring fra havet til bruk som fôr og gjødsel i landbruket. I Møre og Romsdal ligger ...Fagartikkel|Landbruk|MatØkologisk mat har mer næringsstoffer og færre uønskete stoffer enn konvensjonell matNår man sammenligner økologisk med konvensjonelt produsert mat, finner man mer næringsstoffer og mindre av en rekke potensielle farer i den økologiske maten.Fagartikkel|Landbruk|MiljøNitrogensyklus i ubalanseDa praksis, prinsipper og regler for økologisk landbruk ble fastsatt var det innlysende at kunstgjødsel-nitrogen ikke kunne være en del av driftsformen. Hva er argumentene for fortsatt forbud mot slik ...Publikasjon|Landbruk|MatDyrking av soppSopp er mer enn sanking i skogen. Denne allsidige organismen kan inngå i flerårige dyrkingssystemer og gjøre nytte for seg på flere måter, både i form av et sunt næringsmiddel ...Publikasjon|Landbruk100 års-jubileum for Møystad forsøksfeltNorges eldste feltforsøk innen jordbruk har passert 100 års alder! Nå er det utgitt en jubileumsrapport med resultater fra Møystad-feltet.Publikasjon|LandbrukØko-griser trenger trygge og attraktive uteområderNye regler for økologisk svinehold ble innført i juni 2022. De nye reglene setter krav til utforming av uteareal. Arealet skal tilfredsstille dyras behov, bl.a. for bevegelse, tørre liggeplasser, ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk og lagring av karbon i jordKarbonlagring i jord er et viktig tiltak for å redusere klimaendringene. I EU er klimanøytralitet et viktig mål, hvor også landbrukssektoren har en viktig rolle. Paraplyorganisasjonen IFOAM Organics er opptatt ...Fagartikkel|LandbrukLokal foredling av ull på IslandPå Island er det 1,2 sau per innbygger. De har eget ullvaskeri og lange tradisjoner for samarbeid for videreforedling av ull. Landet er et godt reisemål for ullnerder og ...Fagartikkel|LandbrukBærekraft for sauebønderI flere tusen år har sau og ull gitt oss mat og varme klær. Sauen har gitt oss kulturlandskap og biologisk mangfold, kultur og tradisjoner, bosetting og aktivitet, verdiskaping og ...Fagartikkel|LandbrukHva er biologisk-dynamisk landbruk og mat?Biologisk-dynamisk jordbruk er en viktig del av det økologiske landbruket. Det er et kretsløpsjordbruk basert på lokale og fornybare ressurser. Driftsformen og omsetning av produktene fra de biodynamiske gårdene har ...Nyhet|LandbrukSvensk forskningsagenda for økologisk landbruk og matProdusenter, rådgivere, forskere og andre med god kunnskap om økologisk landbruk og mat har blitt spurt om forskningsbehovet framover. En rapport fra EPOK ved det svenske landbruksuniversitetet (SLU) sammenfatter forskningsbehovet ...Nyhet|Landbruk90 års historie om økologisk landbrukI slutten av september 2022 ble boka «Historien om økologisk landbruk i Norge gjennom 90 år» lansert. Boka omfatter beskrivelse av oppstarten av det som etter hvert fikk betegnelsen økologisk ...Fagartikkel|LandbrukEffekt av biodynamiske preparater i jordEn viktig del av biodynamisk dyrkingspraksis er bruken av sprøyte- og kompostpreparater for å styrke livskreftene i kompost, jord og planter. Forskning pågår for å undersøke effekten av disse preparatene ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøEngbelgvekster - en viktig kilde til lokalt nitrogenStigende pris på nitrogengjødsel gjør bruk av belgvekster i eng og beite aktuelt for flere. De har en unik evne til å samle nitrogen fra lufta og gir god avling ...Fagartikkel|LandbrukKartlegging av pollinatorer i bringebærdyrkingPollinerende insekter er viktig i bringebærdyrkinga. Uten disse pollinatorene vil bringebærene ikke bli så mange, store og smakfulle som vi alle ønsker oss. Blomsterstriper i bærfeltene kan gi bedre vilkår ...Fagartikkel|Landbruk|MatBergvarme i landbruket: Kalde oster og varme gulv på DerinngardenDerinngarden er en økologisk melkegård i Hustadvika kommune i Møre og Romsdal der mye av produksjonen foredles i eget ysteri. Bergvarmeanlegget sikrer forutsigbare energikostnader til oppvarming og ...Fagartikkel|LandbrukMer organisk materiale i jord brukt til intensiv potetdyrkingI prosjektet MERMOLD har organisk materiale i kombinasjon med fangvekster blitt tilført jord som brukes til intensiv potetdyrking. Forskerne har undersøkt om dette øker moldinnholdet og hvordan det påvirker jord, ...Fagartikkel|LandbrukHvordan måle jordhelse?Jordliv og jordhelse er en "snakkis" i landbruket. Frem til nå har det vært både tidkrevende og kostbart å måle og identifisere både de mikroskopiske og de litt større organismene ...Fagartikkel|Landbruk|Hagebruk|MiljøTorvfritt eller ikke – hva mener dyrkerne?For å spare myrområder og redusere klimagassutslipp, er det nødvendig å utvikle torvfrie produkter til planteproduksjon. Torv har helt unike egenskaper og har derfor vært omtrent enerådende som vekstmedium de ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøAlternativer til torv i vekstmedierI lys av klimaendringene er torv en problematisk innsatsfaktor i vekstmedier. Alternativer som helt eller delvis erstatter torv er på vei, men det gjenstår fortsatt arbeid før man har et ...Fagartikkel|LandbrukMikromineraler i økologisk saueholdØkologiske sauer får lite kraftfôr og dermed også lite mikromineraler via kraftfôret. Grovfôret er derfor en viktig mikromineralkilde. NLR Agder og NORSØK har undersøkt innholdet av mikromineraler i grovfôret på ...Publikasjon|LandbrukProduksjon og bruk av eget såkorn i økologisk landbrukFor den som vil dyrke og bruke sitt eget såkorn fins det nå en veileder med samlet informasjon om regelverk, dyrkingspraksis, høsting og lagring.Fagartikkel|LandbrukDyrking av økologisk høstrapsFlere økobønder kan dyrke høstraps. Nye sorter som egner seg for norsk klima gjør det mulig å utvide dyrkingsområdet og etterspørselen er stor. Rapsdyrker Thorbjørn Lund i Østfold forteller om ...Publikasjon|Landbruk|MiljøKlimapåvirkning av matproduksjonLivsløpsanalyser kan brukes til å beregne miljøavtrykk og klimapåvirkning av jordbruksprodukter. Danske forskere har utarbeidet en kunnskapssyntese om slike analyser for konvensjonelt og økologisk landbruk i Danmark.Fagartikkel|LandbrukKan fiber fra havet gi mer mold i jorda?Kan restprodukter fra algeindustrien brukes til jordforbedring? Algefiber inneholder plantenæring, men også uønska stoffer. NORSØK har undersøkt hva algefiber inneholder og hvilken effekt det har som ...Publikasjon|LandbrukDyrevelferd i økologisk produksjon - hva er status?En svensk studie har samlet forskningsresultater om dyrevelferd i økologisk landbruk som omfatter de vanligste husdyrproduksjonene. Forskerne bak studien etterlyser klarere mål for dyrehelse og velferd og større fokus på ...Publikasjon|Landbruk|HagebrukDyrkingsveiledning for pepperrotPepperrot har vært dyrket i Sverige siden middelalderen. Hushållningssälskapet i Halland har gitt ut en dyrkingsveiledning om pepperrot.Fagartikkel|Landbruk|MiljøKalkulator for karbonmengde i jordaDet organiske materialet i jorda er en gigantisk karbonbank. Med karbonkalkulatoren kan man beregne hvor mye med data fra gårdens jordanalyser, og få oversikt over hvordan dette endrer seg over ...Publikasjon|LandbrukMindre muggsoppgifter i økologisk kornDet er lavere konsentrasjoner av Fusarium-muggsoppgifter i økologisk dyrket korn enn i konvensjonelt. Dette viser metaanalyser utført av bla. forskere ved Veterinærinstituttet.Publikasjon|LandbrukJordorganismer har det bedre i økologisk dyrket jordDet er flere organismer og et mer aktivt liv i jorda på et økologisk bringebærfelt sammenliknet med et konvensjonelt felt, viser en studie gjort av NORSØK.Publikasjon|Landbruk|MatDyrking av mikrogrøntDyrking av mikrogrønt er blitt stadig mer populært de siste årene, både som hobby og til kommersiell produksjon. NLR har skrevet en dyrkingsveileder for konvensjonell og økologisk produksjon av ...Publikasjon|LandbrukDyrevelferd og miljøpåvirkning av økologisk svineproduksjonEt europeisk forskningsprosjekt har undersøkt velferd og miljøpåvirkning av økologisk svineproduksjon. Forskere har sammen med økologiske svineprodusenter i Europa kartlagt de største utfordringene i økologisk svineproduksjon og eksempler på hvordan ...« Forrige side1234…2223Neste side »