LandbrukPublikasjon|LandbrukRessurseffektiv kontroll av kvekaHvordan lykkes med kvekekampen i økologisk drift, uten å bruke for mye tid og energi og med minst mulig nitrogenutvasking? Dette svarer Björn Ringselles på i sitt doktorgradsarbeid.Publikasjon|Landbruk|MiljøBetydningen av økologisk landbrukDanske forskere og eksperter har utarbeidet en vitensyntese som samler kunnskap om hvilken betydning økologisk landbruk har for ulike samsfunnsgoder.Publikasjon|Landbruk|MiljøLivsløpsanalyser er ikke tilstrekkelig utvikletLivsløpsanalyser (LCA) er ikke tilstrekkelig utviklet som metode for å kunne brukes i sammenligninger mellom økologisk og konvensjonell produksjon, hevder sveitsiske forskere som har vurdert bruken av metoden i vitenskapelige ...Publikasjon|LandbrukJord og avlinger på Tingvoll gardRegistreringer av jord, avlinger og næringsbalanser har blitt utført på Tingvoll gard siden 1991.Fagartikkel|LandbrukØkonomi i økologisk løkproduksjonØkende etterspørsel og omsetning av økologiske grønnsaker betyr at det er potensiale for å øke den norske produksjonen. Økt omsetning skjer både i dagligvarehandelen og i andre salgskanaler. Hvorvidt det ...Fagartikkel|LandbrukØkonomi i økologisk potetdyrkingAgronomi, investeringsnivå og omsetningsform er de faktorene som påvirker økonomien i økologisk potetdyrking mest.Fagartikkel|LandbrukØkonomi og agronomi i gulrotproduksjonLandbruksdirektoratet melder at det er økende omsetning av økologiske grønnsaker og at det i store deler av året ikke er nok tilgang på norske, økologiske varer. Spesielt er det interesse ...Publikasjon|Landbruk|MatØkologisk mat – kvalitet og helseeffekterHva vet vi om kvalitet og helseeffekter av økologisk mat – og hva vet vi ikke? Professor Axel Mie ved Karolinska Institutet har oppsummert eksisterende forskning om dette i en ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk driftsform og biologisk mangfoldMange undersøkelser viser at en økologisk driftsform gir økt artsmangfold. Men også i det økologiske landbruket trengs det spesielle tiltak for å sikre biodiversitet på gardsnivå.Fagartikkel|Landbruk|HagebrukIndisk bladsennepIndisk bladsennep er en bladgrønnsak med sennepssmak. Noen typer har mer pepperaktig smak. Planten stammer opprinnelig fra Sentral-Asia og Himalaya. Herfra har arten spredt seg til Kaukasus, India, Kina og ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkobomull mindre miljøskadeligØkologisk bomull gir færre negative miljøeffekter enn konvensjonell bomullFagartikkel|LandbrukBrokkoliBrokkoli er litt mindre kravstor til klima enn for eksempel blomkål. Bruk av fiberduk eller nett er en forutsetning for å unngå insektskade. Publikasjon|Landbruk|MatØkologisk mat øker i NordenOmsetning av økologisk mat øker i alle de nordiske landene, men utgangspunktene er svært forskjelligeFagartikkel|LandbrukMyrtistel på beitet - hva gjør vi med det?Hakking av myrtistelplanter på beite ga effektiv ugraskontroll og konkurrerte godt med kjemisk plantevern når det var moderate mengder planter. Publikasjon|LandbrukAvlinger i økologisk gras- og rødkløverengNår og hvor ofte bør enga høstes for å få størst mulig avling? Hvilke faktorer betyr mest for avlingsnivået – og hvordan oppnå best mulig grovfôrkvalitet? Eksisterende data fra norske ...Publikasjon|LandbrukFosfor i søkelysetRåstoff til fosforgjødsel er en begrenset ressurs og må i framtida resirkuleres i mye større grad. Rapporten "Fosforvarselet" gir en god oversikt over status for det viktige ...Publikasjon|LandbrukOmlegging til økologisk - hva skal til?Markedet for økologisk mat øker, men konvensjonelle produsenter vegrer seg for å legge om.Publikasjon|Landbruk|MiljøKlimagassutslipp fra mjølkeproduksjon mer enn bare rapingMetangass-raping fra drøvtyggere og grovfôrproduksjonen utgjør nærmere halvparten av totalt utslipp fra mjølkeproduksjon. Disse utslippene kan reduseres ved å utnytte ressursene i grovfôrproduksjonen best mulig.Publikasjon|Landbruk|MatPositive effekter av omlegging til økologisk matEn omlegging til økologisk mat i storkjøkken krever innsats og eierskapsfølelse hos de ansatte, og fører med seg flere positive effekter enn bare servering av økologisk mat.Publikasjon|Landbruk|MiljøNytteinsekter trives med blomsterplanterØkt plantemangfold i og rundt jordbruksarealer gir bedre livsmiljø for nytteinsekter. De er naturlige fiender av ulike skadegjørere og kan være en viktig del av plantevernstrategien.Publikasjon|Landbruk|Mat|HagebrukAndelslandbruket som økologisk spydspissAndelslandbruk ivaretar og fremmer miljømessig, økonomisk, sosial og kulturell bærekraft og verdiskaping. Dette er en av konklusjonene i en rapport fra Telemarksforsking.Publikasjon|LandbrukTrengs det egne raser til økologisk eggproduksjon?Dette spørsmålet var starten på et utredningsarbeid som omfattet verpehøns, broilere og kalkunPublikasjon|Landbruk|MatStatistisk sikre forskjellar på økologisk og ikkje-økologisk matØkologisk dyrka vekstar og mat basert på økologisk dyrka vekstar inneheld opp mot 60 % meir av fleire viktige antioksidantar og lågare nivå av tungmetall, enn konvensjonelt dyrka vekstar.Publikasjon|Landbruk|MatHelseeffekter av økologisk matResultater fra en stor, norsk "Mor og barn"-undersøkelse viser at mye økologisk mat på menyen har betydning for kosthold og helse. Her presenteres tre artikler fra prosjektet.Publikasjon|Landbruk|HagebrukVillrosene - økologi i hagenVillrosene er en bok om fruktbare og naturnære hager basert på permakultur som planleggingsmetode. Fagartikkel|LandbrukFinn kunnskap om økologisk landbrukDen åpne databasen Organic Eprints er en unik kilde til kunnskap om økologisk landbruk. Prosjektbeskrivelser, rapporter, artikler og foredrag fra mer enn 70 land er lagret her. Mer enn 1 ...Fagartikkel|LandbrukHusdyrgjødsel og lagerkapasitetRiktig bruk av husdyrgjødsel er bra for bondens økonomi og gir samtidig redusert risiko for belastning på miljø og klima. For å møte de utfordringene vi har både lokalt og ...Publikasjon|Landbruk|HagebrukPlantevern i økologisk grønnsaksdyrkingDyrking av økologiske frilandsgrønnsaker krever et aktivt plantevern, bygd på forebyggende tiltak. Vekstskifte, god agronomi og godt reinhold er viktig – og rett tiltak til rett tid er helt nødvendig. ...Fagartikkel|LandbrukKalkingsforsøk med eggeskallEggehinner er rike på aminosyrer, mens eggeskallene kan brukes både som tilsetning i fôr og som kalkingsmiddel. I prosjektet CYCLE samarbeider SINTEF med Bioforsk, Norilia og andre industriaktører om utnyttelse ...Nyhet|LandbrukFærre skadelige nematoder i økologiske åkerbrukssystem i NederlandDe første resultatene fra nederlandske forsøk virker lovende: det er mulig å forbedre jordhelsa med økologisk drift. Resultatene viser også tydelig at det finns økologiske metoder for å bekjempe patogener ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukDyrking av løkKepaløk og sjalottløk er toårige vekster i liljefamilien. Fagartikkel|Landbruk|Mat|HagebrukAndelslandbruk – nye løsninger for matproduksjon og omsetningEt tett samarbeid mellom produsent og forbruker kjennetegner andelslandbruket. Antall norske andelslandbruk øker stadig. I sin masteroppgave ved Universitetet i Oslo belyser Alexandra Devik ulike sider ved en slik produksjons- ...Publikasjon|Landbruk|MiljøGode råd om dreneringDette heftet tek føre seg praktiske problemstillingar rundt drenering på Sør- og Vestlandet.Publikasjon|LandbrukBelgvekster og nitrogenbindingVed gunstige forhold kan belgvekster samle opp til 25 kg nitrogen per daa fra lufta under norske forhold.Fagartikkel|LandbrukSpretthaler i kløvereng gjødslet med blautgjødsel og råtnerestSpretthaler er små leddyr som lever i vegetasjonen, i strølaget og litt ned i selve jorda. De spiser planterester, sopphyfer og mikroorganismer og bidrar til sirkulering av næringsstoffer i jord. ...Nyhet|LandbrukPriserProdusenter kan få merpris for sine økologiske produkter gjennom de ulike omsetningskanalene. Her gis en oversikt over merprisen for ulike produktgrupper.« Forrige side12…181920…2223Neste side »