LandbrukFagartikkel|LandbrukEttervirkning av gjødsling på meitemarkEttervirkning av husdyrgjødsel er positivt for meitemark.Fagartikkel|LandbrukMeitemark - de viktigste husdyra?Meitemark produserer næringsrik og porøs jord. Her beskrives de mest vanlige artene i norsk landbruksjord.Fagartikkel|LandbrukMykorrhizaPlanter og sopp kan leve i nyttig samliv.Fagartikkel|LandbrukJordlivet under lupenMikroorganismer er alfa og omega for fruktbar og god jord.Fagartikkel|LandbrukJordorganismene har ulike rollerHer presenteres et utvalg av de viktigste jordorganismeneFagartikkel|Landbruk"Nesten økologisk" er ikke økologisk- Våre lam har gått på utmarksbeite nesten hele livet - hvorfor kan ikke kjøttet selges som økologisk?Fagartikkel|LandbrukLagnaden til nitrogen i jordaOrganisk nitrogen i jorda mineraliserast saman med karbon.Fagartikkel|LandbrukDet er verdt å prøve ertErter i vekstskifte med korn kan sanere sykdom og tilføre jorda nitrogenrike plantedeler. Når høsteforholda klaffer er også avlinga verdifull.Publikasjon|LandbrukEngfrøavl i økologisk landbrukTil dyrking av økologisk eng trengs økologisk frø.Fagartikkel|LandbrukPlantevernpreparater tillatt i økologisk landbrukDirekte planteverntiltak kan være nødvendige i økologisk drift. Noen plantevernmidler er tillatt, disse har naturlig opphav og ulik virkning.Publikasjon|LandbrukViten om økologiI Danmark er det stor forskningsaktivitet innen økologisk landbruk. Resultater fra nasjonale og internasjonale prosjekter presenteres i boka "Ny viten om økologi". Publikasjon|LandbrukØkologisk mjølkeproduksjon på Tingvoll gardPå Tingvoll gard har det vært drevet økologisk mjølkeproduksjon siden slutten av 1980-tallet. Data fra mjølkeproduksjonen fra 1991 til 2013 er samlet i en Bioforsk-rapport.Nyhet|LandbrukUtveksling av kunnskap om økologisk dyrkingBåde praktisk og teoretisk kunnskap trengs for å mestre økologisk dyrking. Sammen har bønder, rådgivere og forskere mye av den kunnskapen som er nødvendig for å lykkes. Det europeiske nettverket ...Publikasjon|LandbrukOrganic Farming - elektronisk tidsskrift med fri tilgangTidsskriftet «Organic Farming» er fritt tilgjengelig på nett. Her publiseres vitenskapelige artikler om økologisk landbruk og matproduksjon.Fagartikkel|LandbrukHelse og velferd hos økologiske verpehønsProsjektet HealthyHens undersøkte hva som skal til for å oppnå god helse og velferd hos økologiske verpehøns. Bakgrunnen var studier av mer enn 100 økologiske verpehønsbesetninger i åtte europeiske ...Fagartikkel|Landbruk|MatKjøtt kan være en del av et ressursvennlig kosthold i et land hvor det er lettere å dyrke gras enn kornKjøtt kan være en del av et ressursvennlig kosthold i et land hvor det er lettere å dyrke gras enn korn. Men da må kjøttforbruket være så lite at det ...Fagartikkel|LandbrukBetre nitrogenutnytting av grøngjødselOmdanninga av nitrogenrikt plantemateriale i jord vert påverka av låg temperatur og jordtype. Kunnskap om dette kan gi betre utnytting av nitrogenet i grøngjødsel.Nyhet|Landbruk|MiljøKan oregano redusere metanutslippene fra storfe?Ved å tilsette oregano i fôret til storfe kan metanproduksjonen i vomma reduseres. Danske forskere undersøker nå om slik fôrtilsetting kan bidra til å redusere klimagassutslippene i økologisk ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøGjødselbiller reduserer klimagassutslippGjødselbiller reduserer produksjonen av klimagasser i kuruker. Blir drøvtyggerne behandlet med antibiotika, påvirkes mikrolivet i gjødsla. Forsøk viser at antibiotika i gjødsla gav økt klimagassutslipp fra ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøLevende jordMatjordlaget er den mest levende og mangfoldige delen av jordkloden - så sant jorda er frisk og velfungerende. Jordorganismer og planter lever i et komplisert samspill. Til nå er bare ...Fagartikkel|LandbrukBlautgjødselhandteringHandtering av blautgjødsel har mange fordeler, både når det gjelder løsninger for lagring og spredning. Det store vanninnholdet i blautgjødsla øker imidlertid faren for jordpakking under transport og ...Fagartikkel|LandbrukTransport og spredning av husdyrgjødselDet er dårlig bondevett å behandle gjødsla slik at det blir store tap av næringsemner under spredning i form av avdrift, avrenning og fordampning.Fagartikkel|Landbruk|MiljøOver hundre år med Haber-Bosch-metodenDet er over hundre år siden Fritz Haber og Carl Bosch for første gang framstilte ammoniakk industrielt. Dette gav startskuddet for industriell framstilling av kunstgjødsel-nitrogen i stor skala.Fagartikkel|Landbruk|MiljøUtslipp av lystgass fra eng og åker - og hvordan de kan reduseresLystgass fra jord og gjødsel utgjør en viktig del av klimagassutslippene fra landbruket. Utslippene påvirkes av jordtype og klima, men også av agronomiske tiltak. Her presenteres resultater fra målinger av ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøKarbon i jord og global oppvarmingLandbruk bidrar med klimagassutslipp. Avskoging og jordødeleggelse gir økning av karbondioksid i atmosfæren. Økologisk landbruk kan bidra til å redusere dette utslippet fra landbrukssektoren på flere måter, blant annet gjennom ...Nyhet|Landbruk|MiljøDansk nettside for økologisk landbruk og klimaDen danske Økologisk landsforening har en egen nettside om økologisk landbruk og klima. Ved å bygge opp kunnskapen på området, er målet for foreningen at økologisk landbruk skal være CO2-nøytralt ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk og klimaendringerLandbruk og matproduksjon gir utslipp av klimagasser. Det er nødvendig å se mange faktorer i sammenheng for å vurdere hvordan den samlete klimaeffekten av matproduksjon og forbruk kan bli minst mulig.Publikasjon|LandbrukProdusentsamarbeid for mer økologisk grøntHvordan øke den norske produksjonen av økologiske grønnsaker og poteter? Nabosamarbeid kan gi tilgang på egnede arealer for dyrking av radkulturer.Fagartikkel|LandbrukOmlegging til økologisk driftOmlegging til økologisk drift av jorda kan gjøres over kort eller lang tid. Omlegging av husdyra krever at fôret på garden er godkjent økologisk. Mange venter derfor med å legge ...Fagartikkel|LandbrukMange muligheter for omsetning av økologiske produkterØkologiske produkter kan omsettes på mange måter, både gjennom de vanlige omsetningskanalene og gjennom ulike former for direkte salg. Noen mindre foredlingsbedrifter og grossister har spesialisert seg på økologiske ...Fagartikkel|LandbrukØkonomi ved omlegging til økologisk driftOmlegging til økologisk drift medfører endringer i de økonomiske forholdene ved gardsdrifta. Noen utgifter forsvinner, andre kommer til. Inntektene fra produksjonen kan også bli endret, blant annet på grunn av ...Fagartikkel|LandbrukKløvertretthet - hvordan forhindre avlingstapKløvertretthet er en fellesbetegnelse på sykdom og misvekst hos kløver og kan skyldes både nematoder og sopp. Skadegjørere har blitt påvist på økologiske bruk. Forebyggende tiltak som vekstskifte og god ...Nyhet|LandbrukNorges største økofrukt-produsentNektet å bli ufør – slik ble han fruktdyrkeren med størst produksjon av øko-frukt i Norge. Nyhet|LandbrukØkologisk fruktdyrking er framtidaRolf Tore Djønne skal inspirere andre bønder til å dyrke økologisk. Selv dyrker han økologiske epler og plommer.Fagartikkel|LandbrukSau og lam: Fôring og beitingBeite og innhausta grovfôr er dei viktigaste fôrressursane i saueproduksjon. I økologisk drift er det svært viktig å fokusere på fôrkvalitet. Tilgjengeleg grovfôr må disponerast slik at det beste fôret ...Fagartikkel|LandbrukVal av saueraseDet kan vere mange ulike årsaker til kva sauerase ein vel å ha i gardsdrifta, uavhengig av om ein driv økologisk eller ikkje. Døme er tradisjon for ein bestemt rase ...« Forrige side12…131415…2223Neste side »