LandbrukNyhet|LandbrukErter og åkerbønner er god agronomiI dag dyrkes belgvekstene erter og åkerbønner i begrenset omfang i Norge, og brukes hovedsakelig til dyrefôr. Forskerne mener potensialet er langt større, både i vekstskifte for å øke kornavlingene ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøGamle sorter - levende kulturarv og nyttige generGamle sorter er aktuelt av flere årsaker. De har en lokal kobling, de kan være spesielle - eller de kan brukes i foredlingen av nye sorter. Fagartikkel|Landbruk|MiljøLavere energiintensitet i økologisk mjølkeproduksjonDet er stor variasjon i energibruken per produsert enhet på mjølkeproduksjonsbruk. Økologiske mjølkegårder produserte mjølk og kjøtt med lavere energibruk enn konvensjonelle bruk.Fagartikkel|Landbruk|Hagebruk|SkolehageHøsting, rensing og lagring av grønnsaksfrøRett høstetidspunkt er viktig ved småskala frøproduksjon. For mange arter kan ettermodning være nødvendig.Publikasjon|Landbruk|MatLavere risiko for overvekt og fedme med økologisk matEt kosthold basert på mye økologisk mat gav lavere risiko for overvekt og fedme over tid i en stor, fransk kostholdsundersøkelse.Fagartikkel|Landbruk|MiljøPollinering av kløverMangel på pollinerende insekt kan være et problem. Humlene er særlig nyttige i kjølig vær. Utplassering av honningbier kan være aktuelt.Nyhet|LandbrukMangfold i åkeren, og vafler fra fôrkornOmlag 30 gårdbrukere møttes på Stiklestad for å bli kjent med aktuelle vårhvetesorter til økologisk dyrking og håndverksbakst. Mattilsynet ønsker et økt mangfold av kornsorter velkommen, og kan bistå med ...Fagartikkel|LandbrukMikrobiell karboniseringWalter Witte har viet sitt arbeidsliv til jakten på den ettertraktede humusen i jorda. Underveis har han utviklet en komposteringsmetode som han kaller «Mikrobielle Carbonisierung». Metoden bryter med mange vanlige ...Publikasjon|LandbrukMer karbon igjen i komposten - mikrobiell karboniseringWalter Wittes bok "Die Microbielle Carboniserung" gir et spennende bidrag til debatten om hvordan man kan lage og lagre mer karbon i jord og kompost.Nyhet|Landbruk|Mat|Hagebruk|MiljøTingvoll Økopark åpnaMark i låven og ulv i trappa. Det er noe av det den nye Økoparken på Tingvoll gard kan tilby. Fagartikkel|LandbrukAvlsstrategier for husdyr i økologisk landbrukUtvikling av nye avlsstrategier og forbedret husdyrhold var målet for prosjektet «LowInputBreed». De mange resultatene fra prosjektet er lett tilgjengelig på nett.Fagartikkel|Landbruk|MiljøØkologisk og miljøvennlig griseholdDyrevelferdstiltak på gårdsnivå gir også mulighet til å redusere miljøeffektene av produksjonen.Fagartikkel|LandbrukKjernen i økologisk er belgveksterDe fleste kjernebelgvekster som dyrkes til frømodning, er dyrket på den sørlige halvkule og fortrinnsvis i Asia. Tørkete frø eller kjerner har lang lagringstid og er viktige kilder til protein ...Fagartikkel|LandbrukStarte med økologisk grønnsak- og potetproduksjon?Etterspørselen etter økologiske matvarer er økende, og det bør være plass for mer norsk økologisk produksjon.Fagartikkel|LandbrukFangvekster etter tidlig høsta grønnsaker og potetOm det ikke skal drives mekanisk ugrasregulering mot rotugras, slik som f.eks kveke eller åkertistel, bør man strekke seg etter å dekke jorda med planter og/eller planterester over ...Nyhet|Landbruk|MatTa vare på jordstrukturen– De vanlige kornslaga passet dårlig til økologisk dyrking, forteller Halfdan Lie Svalheim fra Kongsberg i dette intervjuet. Derfor gikk han over til å dyrke spelt, svedjerug og emmer.Nyhet|Landbruk|MiljøØkodrift ved naturreservatet– Jeg ser på økologisk drift som en mulighet for å oppfylle min målsetting om bærekraftig forvaltning av gården, sier økobonde og samarbeidspartner Per Boe Guren fra Kure Vestre i ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukGrønngjødsling - dyrkingsteknikkDyrkingsteknikk og valg av sorter er viktig for å lykkes med grønngjødsling.Publikasjon|Landbruk|MatForskere anbefaler økologisk matØkologisk landbruksproduksjon kan gi noen helsemessige fordeler. Dette er konklusjonen i en gjennomgang av eksisterende forskning, utført på oppdrag fra EU-parlamentet.Nyhet|Landbruk|Hagebruk|MiljøNy forening for bevaring av plantemangfoldetForeningen KVANN viderefører arbeidet fra planteklubbene for frø og plantebytte av bevaringsverdig sortsmateriale.Fagartikkel|Landbruk|MiljøLandbruket og klimaforandringene - biodynamisk landbrukDagens jordbruk og matvareforsyning er ansvarlig for mer enn en tredel av klimagassutslippene. Biologisk-dynamisk dyrking kan bidra til å redusere utslippene.Publikasjon|Landbruk|MatØkologisk landbruk skal styrkes i DanmarkI "Økologiplan Danmark" er målet å doble øko-produksjonen innen 2020, sett i forhold til omfanget i 2007.Publikasjon|Landbruk|MiljøStørre mangfold gir større avlingerDriftsmetoder som øker mangfoldet kan også øke avlingene i økologisk landbruk. Forskjellen i avlingsnivå mellom økologisk og konvensjonelt landbruk mindre enn det har vært hevdet tidligere, konkluderer en stor internasjonal ...Publikasjon|LandbrukNorske åkerbønner - alternativ til importert soya?Åkerbønner inneholder mye protein og kan erstatte soya i kraftfôret. De gir god forgrødeeffekt og et bedre vekstskifte ved korndyrking.Publikasjon|Landbruk|MatØko-morsmelk best i testØkologisk mat i kostholdet til kvinner som ammer, gav positivt utslag for kvaliteten på brystmelka. Fagartikkel|Landbruk|Mat|MiljøØkologisk mat - bra for klimaet?Økologisk landbruk skal bygge på levende økologiske systemer og kretsløp, arbeide med dem, etterligne dem og hjelpe dem til å bevare dem.Fagartikkel|LandbrukLufttrykk i dekkHvordan unngå pakkingsskader i jorda på grunn av stadig større maskiner og redskaper?Fagartikkel|Landbruk|MiljøEdderkopper og andre nyttedyr i korn og engEn variert og rik nyttedyrfauna er viktig i kulturer som har problemer med flygende skadegjørere.Fagartikkel|LandbrukÅkertistel og åkerdylleKontroll av åkertistel og åkerdyll mulig uten kjemiFagartikkel|LandbrukUtnytt kvekas svake punktNår kveka har utvikla 3-4 blad er planta på sitt svakesteFagartikkel|Landbruk|MiljøPollinering ved frøavl av rødkløver er en utfordringRødkløverfrøavl er avhengig av humler med lang tunge. Skal vi oppnå gode avlinger i framtiden må det gjøres tiltak som bedrer forholdene for humler.Fagartikkel|LandbrukUtmarksbeite og overflatedyrka beiteUtmarksbeite og overflatedyrka beite kan bidra med viktige fôrressursarFagartikkel|LandbrukKalium i jord og planterHos engvokstrane er kalium, nest etter nitrogen, det næringsstoffet plantene våre treng mest av for å sikre god vekst.Fagartikkel|LandbrukGjødsling uten kunstgjødsel er en kunstI økologisk landbruk brukes ikke kunstgjødsel. Isteden brukes organisk gjødsel, slik som husdyrgjødsel, grønngjødsel og kompost.Fagartikkel|LandbrukJordas eget lager av næringsstoffLangvarige gjødslingsforsøk er nyttige for å finne ut hvor mye plantenæringsstoff jorda kan gi gjennom naturlige prosesser. Fagartikkel|LandbrukNæringsstoffregnskapEt næringsstoffregnskap viser om det er over- eller underskudd av næringsstoff på garden.« Forrige side12…121314…2223Neste side »