LandbrukPublikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk og klimagasserNORSØK har utgitt en kort kunnskapsstatus om økologisk landbruk og klimagasser, bygd på resultater fra internasjonal forskning. Dagens kunnskap er mangelfull og et mål for rapporten er å gi et ...Publikasjon|LandbrukKan vi måle stress hos husdyr i et hårstrå?NORSØK har i samarbeid med Veterinærinstituttet og NIBIO gjennomført et forprosjekt for å undersøke om måling av stresshormoner i ull fra sau og fjær fra kylling kan være en egna ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøBiodiversitet som støtte i økologisk frukt- og bærdyrkingNyttedyr kan hjelpe oss med å kontrollere skadegjørere. For å kunne gjøre en best mulig jobb må vi legge til rette for at nyttedyra kan trives. Forskning og utprøving viser ...Fagartikkel|LandbrukVårhvete til håndverksbaking – viktige egenskaper for økologisk dyrkingØkologisk korndyrking har lite omfang i Norge, men det er stigende interesse for gamle kornsorter og håndverksbaking. Prosjektet «Kvalitetskorn» har prøvd ut gamle og nye vårhvetesorter i Trøndelag, og undersøkt ...Fagartikkel|LandbrukØkonomi i økologisk landbrukØkonomisk sluttresultat i økologisk drift blir bestemt av mange faktorer. Her diskuteres noen av disse faktorene, og kalkyler for noen husdyr- og planteproduksjoner blir presentert.Fagartikkel|LandbrukAvlinger i økologisk landbrukAvlingsnivået ved økologisk drift varierer, slik det også gjør i konvensjonelt landbruk. Avlingene bestemmes av jord og klima, gjødsling og jordarbeiding, sortsvalg, skadegjørere, innhøstings- og lagringsteknikk. For noen produkter bestemmer ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøBiologisk jordstrukturHvordan partikler og porer i jorda er ordnet i forhold til hverandre bestemmer jordstrukturen. Planterøtter og jordliv holder jordpartiklene sammen.Publikasjon|Landbruk|MiljøKontroll av brysomme ugrasEnkelte ugrasarter kan være svært brysomme å få kontroll over. NLR Viken har laget hefter om hønsehirse, svartsøtvier, kjempespringfrø og parkslirekne. Fagartikkel|LandbrukHar jorda det bra?Jorda er den viktigste ressursen bonden har. Mange er opptatt av jordkvaliteten, men tidspress gjør at kompromisser ofte vinner fram. Sesongen 2017 har nok satt sine dype spor.Nyhet|LandbrukØkologisk verdenskongress i IndiaParaplyorganisasjonen for økologisk landbruk, IFOAM Organics International, arrangerer verdenskongress hvert tredje år. I tett smog utenfor Delhi i India fikk europeiske delegater på kongressen i november 2017 god anledning til ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøPollen, frøproduksjon og kvalitetFrø skal være rent og uten innblanding av andre sorter. Produksjonen gjøres på kontrakt med en frøforretning og krever mye av begge parter, ikke minst i forhold til regelverk og ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|HagebrukBesøk til Medalhus AndelslandbrukAndelslandbruket Medalhus i Trøndelag drives som et samvirke med eget styre. Astrid Sæther og Halfdan Stendahl, som driver gården, er ansatt av andelslandbruket som gartnere. De liker å ha kontakt ...Fagartikkel|LandbrukDyrking av økologisk vårhveteFor første gang, og på ren impuls, sådde Øyvind Pettersen Berg 24 dekar økologisk vårhvete av sorten Mirakel i 2016, og det til tross for at han holder til i ...Nyhet|Landbruk|MatKan øke økologisk produksjonVi spiser mer økologisk mat, samtidig som norsk produksjon går ned. En av utfordringene er å produsere større og mer stabilt volum av grønnsaker og andre vegetabilske varer. Det viser ...Fagartikkel|LandbrukSlik dyrker Kjersti og Kristian Narum økokornetDen faglige nysgjerrigheten var drivkraften bak omlegginga til økologisk planteproduksjon for Kjersti og Kristian Narum. Etter sytten år som økoprodusenter deler de erfaringer og kunnskap med andre som vurderer økologisk ...Fagartikkel|LandbrukHva gjør vi med slakteklare verpehøns?Hønsekjøtt er god mat, og Nortura er i gang med slakting av økohøner på Elverum. Men siden det er få slakterier for fjørfe blir transporten en stor påkjenning for hønene. ...Nyhet|LandbrukSverige som økolandEr det mulig å drive hele det svenske jordbruket økologisk? Spørsmålet diskuteres i en rapport fra prosjektet "Ökad svensk ekologisk produktion".Fagartikkel|Landbruk|MiljøHumlene trenger blomstrende åkerkanterEndringer i landbruket til mer intensiv drift med ensrettet planteproduksjon er en viktig årsak til at det blir stadig færre pollinerende insekter i Norge. Mange blomstrende planter og trær er ...Fagartikkel|LandbrukTett liggeunderlag til norsk økosauNorsk senter for økologisk landbruk, i samarbeid med Norsk Landbruksrådgivning, Norsk Sau og Geit og Debio, har utarbeidet praktiske og økonomisk gjennomførbare løsninger som kan motivere til å fortsette med ...Nyhet|Landbruk|MatInspirerende å se hva de har fått til i Danmark– Det er utrolig inspirerende å se hva de har fått til i Danmark, som har tatt fatt i hele verdikjeden og fått til et bredt samarbeid, sier Børre Solberg, ...Nyhet|Landbruk|MiljøGlyfosat i søkelysetEtter omfattende debatt og stor uenighet blant medlemslandene har Monsanto fått fornyet sin lisens for salg av glyfosat i EU. Mange stiller spørsmål om miljø- og helseeffektene av dette ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøUgrasmiddelet glyfosat påvirker livet i jordaPlantevernstoffet glyfosat gjør livet vanskeligere for meitemarkene våre.Fagartikkel|LandbrukEt lite mirakel? Om planteforedling og teknologiNye sorter utvikles basert på de foredlingsmål som settes. Videre handler planteforedling om å ta i bruk ny teknologi. Her gis en oversikt med eksempel fra Norge og andre land.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk kan fø verdens befolkning i framtidaØkologisk landbruk kan fø verdens befolkning i framtida på en bærekraftig måte hvis kjøttforbruk og matsvinn reduseres. Dette hevder forskere som har vurdert ulike sider ved landbruket sammen med resten ...Publikasjon|LandbrukDyrking i veksthusEtterspørselen etter økologiske veksthusprodukter øker. Foregangsfylke økologiske grønnsaker og Norsk Landbruksrådgivning har gitt ut dyrkingsveiledninger for veksthusproduksjon av tomat, agurk og krydderurter.Nyhet|LandbrukForskjell på det organiske materialet i økologisk og konvensjonell dyrket jordInnhold av organisk materiale i jord er høyere og andel tungt nedbrytbar humus er større i økologisk jord sammenlignet med jorda på konvensjonelle bruk. Dette er konklusjonen av en ny, ...Publikasjon|LandbrukMer jordliv med økologisk driftFor første gang er det utført en metaanalyse av forskning fra hele verden som viser at det er forskjell på mikrolivet i økologisk og konvensjonelt drevet jord.Fagartikkel|Landbruk|HagebrukFrøavl av grønnsaker og urter: En gjennomgang av bøkene til Schübeler og FrisakHer beskrives frøproduksjon av utvalgte grønnsaker og urter med utgangspunkt i to historiske kilder, fra henholdsvis 1889 og 1943. Bøkene er skrevet av personer med stort engasjement for norsk ...Nyhet|LandbrukGlade prisvinnere – Uventet og veldig overraskende, sier de glade vinnerne Maya Daljord og Roger Endresen da de fikk Nordnorsk økomatpris.Fagartikkel|Landbruk|MiljøMindre risiko for nitrogentap i økologisk mjølkeproduksjonOverskuddet av nitrogen var mindre på økologiske mjølkeproduksjonsgårder i Møre og Romsdal sammenlignet med konvensjonelle gårder med tilsvarende drift. God agronomi er viktig for å unngå nitrogentap.Publikasjon|LandbrukØkt økologisk produksjonLandbruksdirektoratets halvårsrapport om produksjon og omsetning av økologiske landbruksvarer i Norge viser at mange produksjoner øker i omfang. Nyhet|LandbrukNye kilder til proteinfôr for fjørfeBioraffinering av belgvekster eller oljereddik kan gi proteinfôr til fjørfe, samtidig som husdyrløse gårder får tilført gjødsel og kan produsere energi.Nyhet|Landbruk|MatTror på gamle kornsorter i økoproduksjonDagen før vi besøker Petter Simonsen har det hølja ned i bøtter og spann. Kornaksene deiset ned i bakken. Men kornet løftet seg raskt opp igjen. Som en av grü ...Nyhet|Landbruk|MatMer korn til matDet daglige brød blir tatt på kornet når NORSØK og Tingvoll Økopark arrangerer temadag om korn tirsdag 26.september.Nyhet|Landbruk|Mat|Hagebruk|MiljøØKOUKA i hele landetØKOUKA feirer den norske, økologiske maten. Velg blant over 200 arrangementer, der du får lære noe nytt, oppleve noe spennende, smake noe godt og ha det gøy! Publikasjon|LandbrukTiltak mot sivSiv i eng og beite er eit aukande problem. Den beste tida for å slå ned sivet er frå no og utover hausten. I juli og august er næringslageret i ...« Forrige side12…111213…2223Neste side »