Fagartikler (Landbruk)Fagartikkel|LandbrukGjødslingsplanleggingGjødslingsplanlegging på garden er viktig for å utnytte gardens næringsressurser optimalt, men også for å vurdere om det er nødvendig å tilføre næring utenfra. Samtidig er gjødslingsplanlegging viktig for å ...Fagartikkel|LandbrukFast gjødselDet vi kaller tørr gjødsel, har et tørrstoffinnhold på 18-20 % og oppover. I praksis har den såkalte faste gjødsla ofte et langt lavere tørrstoffinnhold. I de fleste storfefjøs med skilt ...Fagartikkel|LandbrukJordvannVann påvirker næringsomsetningen i jorda og plantenes opptak av næring. Jordvæska inneholder næringsstoffer som ikke er bundet til jordfraksjoner eller jordorganismer. Næringsstoffene når planterøttene gjennom fri vannstrømming, gjennom jordorganismer og/ ...Fagartikkel|LandbrukTomatTomatplanten kjem opprinneleg frå Sør-Amerika. I Norge starta tomatdyrkinga etter 1900, og er i dag den største kulturen i veksthus. Tomatplanta høyrer til søtvierfamilien og står nær ...Fagartikkel|LandbrukVekstskifte på husdyrgarder og på garder med få eller ingen husdyrPå garder med allsidig produksjon ligger forholdene godt til rette for å få vekstskifter som fungerer. Husdyr på garden gjør det enklere å utnytte og forsvare bruk av eng i vekstskiftet.Fagartikkel|LandbrukVekstskifteVekstskifte innebærer at ulike plantekulturer avløser hverandre på det samme skiftet. Dette har mange gunstige virkninger som gjør at vekstskifte har en sentral plass i økologisk landbruk. I vekstskiftet legges ...Fagartikkel|LandbrukKarttjenesterKart og oversiktsbilder tatt fra lufta kan være nyttige verktøy både for en som allerede kjenner gården sin, men og i omleggingsfase eller ved overtagelse av ny jord. Det finnes ...Fagartikkel|LandbrukUgras i økologisk landbrukUgraskontroll uten bruk av kjemiske sprøytemidler krever langsiktig planlegging, kunnskap om ugrasets biologi, kontinuerlig innsats i form av forebyggende tiltak og bruk av direkte tiltak til rett tid. En økologisk ...Fagartikkel|LandbrukMikroorganismer i og på planterMange mikroorganismer kan leve både inne i plantene og utenpå blader, røtter og stilker. Forskere mener de kan være nyttige for plantene.Fagartikkel|Landbruk|Mat|HagebrukDyrk og spis nye grønnsaker!Eksotisk frukt og bær vet de fleste hva er, men hva med eksotisk grønt? Fagartikkel|LandbrukInnfallsvinklar til dyrevelferdDet er særlig tre innfallsvinklar som går att når ein diskuterer kva som er viktig for dyrevelferda.Fagartikkel|Landbruk|HagebrukFiberduk eller insektnett?Fiberduk og insektnett stenger skadegjørere ute fra hagebrukskulturer. Fiberduk brukes også for å øke temperaturen.Fagartikkel|LandbrukUtfordringar i økologisk korndyrkingResultata i ei femårig undersøking på korleis ein kan betre avlingsnivå og avlingsstabilitet i økologisk korndyrking stadfestar at førebygging av dårleg jordstruktur og særleg betra nitrogentilgang og vellykka kamp mot ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukBringebærdyrkingBringebær er ei fantastisk frisk og spanande ferskvare. Dyrkinga er i seg sjølv utfordrande, og ein må samstundes ha klare planar for omsetning.Fagartikkel|Landbruk|HagebrukMagnesium med sentral rolleGrunnstoffet magnesium har ei viktig rolle i plantene. Det er nemlig sentralatom i klorofyllmolekylet. Det er dette molekylet som sørger for fotosyntesen, grunnlaget for alt liv på jorda. Magnesium også ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukRødbeteRødbete har et høyt innhold av rødfiolette fargestoffer. Fargen er sortsavhengig, men blir mer intens jo kjøligere klimaet er. Rødbete produsert i Norge har med andre ord en kvalitetsfordel sammenlignet ...Fagartikkel|LandbrukVinterreddik Vinterreddik (Raphanus sativus) hører til korsblomstfamilie (Brassicaceae). Vinterreddik er langt mer utbredt i land i Asia enn i Vesten. Vinterreddik er for eksempel den mest dyrkete grønnsaken i ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukReddikReddik er en ettårig plante som hører til korsblomstfamilien.Fagartikkel|Landbruk|HagebrukPerilla (shiso/bladmynte)Perilla eller shiso er en plante som opprinnelig stammer fra Sørøst- og Øst-Asia. Den er en meget brukt bladgrønnsak i det japanske og koreanske kjøkkenet. Fagartikkel|Landbruk|HagebrukMizunaMizuna, også kalt Kyona, er nær beslektet med bladrike neper og hører til korsblomstfamilien. Opprinnelig kommer den fra Kina, men siden antikken er mizuna dyrket mye i Japan og derfor ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøPlantevern i konvensjonelt og i økologisk landbrukI konvensjonelt landbruk brukes kjemisk-syntetiske sprøytemidler, i økologisk drift er forebyggende tiltak viktig mot skadegjørere.Fagartikkel|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk og biologisk mangfoldBruk og utforming av jordbrukslandskapet påvirker det biologiske mangfoldet. Driftsformen har betydning for planter, dyr og fugler, både direkte og indirekte.Fagartikkel|LandbrukEtablering av engEnga kan kallast motoren i eit økologisk vekstskifte. Når ein dyrkar eng dannar det seg verdifull humus som stimulerer jordlivet. Enga har dessutan nitrogenfikserande vekstar som kjem seinare kulturar til ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøLystgass i landbruket - faktorer som påvirker utslippLystgass bidrar til global oppvarming. Her beskrives kilder til lystgass og muligheter til å redusere utslipp fra landbruket.Fagartikkel|LandbrukBlomkåldyrkingBlomkål er svært næringskrevende. Planten må være i god vekst helt fram til høsting.Fagartikkel|LandbrukEtablering av fleirårige beite på fulldyrka jordKrava til jord, drenering, kalk- og næringstilstand er dei same ved etablering av eit fleirårig beite som for fleirårig eng.Fagartikkel|LandbrukBeitesystem og -metodarKontinuerlig beiting er ekstensiv, skiftebeiting meir intensiv.Fagartikkel|LandbrukGMO og økologisk landbrukGenmodifiserte organismer (GMO) er ikke tillatt i økologisk landbruk. Det betyr ikke at GMO ikke angår øko-landbruket, og det må ikke bli en sovepute for å la være å holde ...Fagartikkel|LandbrukLéplanting for bedre klimaLé gir bedre klima, økt avling og bedre produktkvalitet i jord- og hagebruk gir bedre klima, økt avling og bedre produktkvalitet i jord- og hagebrukFagartikkel|LandbrukKløver i enga gir godt grovfôr og god mjølkekvalitetFôringsforsøk med rød- eller hvitkløver i blanding med gras har vist at slikt fôr gir god avling og god fôrkvalitet.Fagartikkel|Landbruk|HagebrukJordbærDyrking av jordbær har lang tradisjon i Norge. Økologisk jordbærdyrking og redusert bruk av kjemiske sprøytemidler har stått mer i fokus i de siste åra. Botanisk er jordbæret ei falsk ...Fagartikkel|LandbrukErter og åkerbønnerI Norge er ikke økologisk dyrking av erter og åkerbønner til modning utbredt i noen særlig grad, men interessen for disse vekstene er økende. På grunn av et beskjedent dyrkingsomfang ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukSjukdom og skadedyr på kålInsekter og sopp kan gjøre stor skade i kålvekstene. Det er imidlertid stor forskjell på sårbarheten også innenfor denne gruppen. Hodekål er relativt lite sårbar, men selv denne kan ta ...Fagartikkel|LandbrukOmgraving/jordblandingEtt eller flere tette lag i jordprofilet (aurhelle, slamlag, brenntorv) kan være en medvirkende årsak til forsumping og myrdanning. Pakking av traktor og beitedyr kan gi tett jord også der ...Fagartikkel|LandbrukProfileringVed profilering formes overflata for å lette avrenninga av vannet mot åpne kanaler, gjennom sluk eller grusfilter til lukka løp eller gjennom «grønne vannveier» og ut av feltet. Metoden er ...Fagartikkel|LandbrukGrøftemateriell til drenering, sekundærgrøfting og punktdreneringMaterialer av plast, stein eller tre kan brukes som grøftemateriell, men ulike typer plastrør er det vanligste.« Forrige side12…131415Neste side »