Fagartikler (Landbruk: Om økologisk landbruk)Fagartikkel|LandbrukInternasjonal investor og jordnær bondeMed oppvekst i USA, Hong Kong og London og utdannelse innen økonomi og med lederjobb i finansbransjen var det slettes ikke selvsagt at Arne Mikalsen skulle drive med økologisk storfekjøttproduksjon. ...Fagartikkel|LandbrukHvordan påvirker fosforgjødsling mykorrhiza?Mykorrhiza-sopp finnes overalt i jord og hjelper mange planter med å ta opp næringsstoffer. I tillegg bidrar soppen med mange andre positive effekter og økosystemtjenester. Det gunstige samarbeidet mellom sopp ...Fagartikkel|LandbrukBakkekontakt i veksthusetDyrking direkte i bakken – også i veksthuset – er en utfordring for noen, men samtidig en selvfølge for andre. Hvordan tilpasser man seg de nye reglene for økologisk veksthusdyrking? ...Fagartikkel|Landbruk|Hagebruk|MiljøGjødsel med rester av herbicid – en utfordring for økologisk landbrukNORSØK har utført vekstforsøk med oppalsplanter av ert og tomat for å undersøke mulig skade på plantene av et gjødselprodukt. Gjødselen inneholdt rester av et kjemisk ...Fagartikkel|LandbrukNår purka danser salsa er det godt å være grisebondeFagartikkel|LandbrukIFOAM – økologisk landbruk over hele verdenIFOAM Organics International organiserer virksomheter innen økologisk produksjon over hele verden. Prinsipper, definisjon og retningslinjer for driftsformen bidrar til å utvikle økologisk landbruk globalt. På YouTube presenterer organisasjonen mangfoldet i ...Fagartikkel|LandbrukVekstskifte og plantenæring i økologisk veksthusdyrkingNye EU-regler for økologisk veksthusproduksjon tillater ikke dyrking i avgrenset bed eller sekker. Dyrking direkte i bakken kan med fordel innbefatte et vekstskifte med flere kulturer. Her omtales forsyning og ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukGrønnpoding av tomat og agurkØkologisk dyrking i veksthus stiller store krav til gode agronomiske løsninger for å lykkes. Grønnpoding av agurk og tomat kan sikre sunn, stabil og stor avling.Fagartikkel|Landbruk|Mat|MiljøKan økologiske driftsmetoder gjøre Europa selvforsynt med mat?Ja, konkluderer en europeisk studie som mener at det er mulig å brødfø befolkningen i Europa i 2050 uten å importere fôr og samtidig halvere nåværende nitrogentap til miljøet. For ...Fagartikkel|LandbrukØkologisk korndyrking gjør det morsommere å være bondeDen konvensjonelle korndyrkinga gikk på autopilot, hvor det kun handlet om nye soppmidler og doser, og Erik Sørli fant agronomisk motivasjon i økologisk produksjon. Han mener flere bør finne både ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|MiljøØkologisk diett ga mindre rester av sprøytemidler i urinEngelske studenter som spiste konvensjonell mat i England, drog til Kreta på kurs. Alle skiftet til middelhavsdiett. De som samtidig skiftet til økologisk mat fikk mindre rester av kjemiske sprøytemidler ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøPlantevernmidler i jordbruksjordFlere europeiske studier viser at kjemiske sprøytemidler ofte er en skjult realitet i europeisk jordbruksjord – inkludert i jord som drives økologisk.Fagartikkel|Landbruk|MatForbrukerholdninger til økomat i EuropaForbrukere i Nord-Europa har tiltro til at myndighetene sørger for at den generelle matkvaliteten er god. I Sør-Europa handler forbrukerne mer etter sesong og ofte utenom de store kjedene. Begge ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøØkt mangfold av kornsorter - og distribusjon av såkorn i mindre skalaNorsk regelverk gir anledning til å produsere såkorn i mindre skala. Bønder kan etablere egen såvareforretning for salg av frø. Et lukket system for frøtransaksjoner kan også etableres dersom dette ...Fagartikkel|LandbrukNy giv for midtnorsk økopotet?I prosjektet POTETGIV har NORSØK undersøkt om tidlige potetsorter kan gi brukbar avling og lagringsdyktige poteter uten kjemisk behandling mot tørråte, for å øke interessen for dyrking og omsetning av ...Fagartikkel|LandbrukØkologisk ammeku - noe for deg?Økt bruk av norske fôrressurser og skjøtsel av kulturlandskapet er viktige tema i diskusjoner rundt norsk landbruk. Det er underdekning av norsk storfekjøtt i markedet, og verdifulle beiteressurser i inn- ...Fagartikkel|LandbrukSteinmjøl som jordforbedringsmiddelSteinmjøl er finmalte bergarter og mineraler. Egenskapene til steinmjølet avhenger av hvilke bergarter og mineraler det er sammensatt av, og hvor finmalt det er. Steinmjøl av silikatbergarter brukes først og ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøPlast til bruk og bryPlast er et fleksibelt materiale med mange bruksområder. Med ulik framstilling og ulike tilsetningsstoff kan plast ha ulik holdbarhet. Plast som materiale har mange fordeler, men innebærer også alvorlige ulemper. ...Fagartikkel|LandbrukLønnsomt med økologiske jordbærDet er fullt mulig å oppnå en lønnsom kvalitetsproduksjon av økologiske jordbær. Prosjektarbeid og praktisk dyrking viser at bruk av gode sorter på plast i tunnel gir 1 800 – ...Fagartikkel|LandbrukØkodyrking i nordGeir Amundsen og Anna Vollebu har vist at økologisk drift på myrjord i nord er mulig. Med lokale ressurser og stor arbeidsinnsats har de lykkes med grovfôrproduksjon og husdyrhold på ...Fagartikkel|LandbrukPelletert fosforgjødsel fra eget foredlingsanleggKnut Vasdal driver økologisk melkeproduksjon i Skien. Han har utviklet et pilotanlegg som foredler storfemøkka til fire ulike gjødselprodukterFagartikkel|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk og agroøkologiBegrepet agroøkologi får en stadig bredere appell og har fått betydelig gjennomslag internasjonalt. FN sin mat- og landbruksorganisasjon, FAO, tar til orde for at en dreiing av landbruket i agroøkologisk ...Fagartikkel|LandbrukTar kveka med harvKveke og annet rotugras er et stort problem for både gras- og kornprodusenter. Kåre Eidsmo i Melhus har god erfaring med harv for å bekjempe kveke i kornåkeren.Fagartikkel|LandbrukJordtrøtthet kan gi problemer i epledyrkingJordtrøtthet kan oppstå i frukthager uten vekstskifte. Økologiske og konvensjonelle eplehager har blitt undersøkt med tanke på mulige årsaker til problemer med etablering, vekst og avlingsreduksjon. Bruk av organisk gjødsel ...Fagartikkel|Landbruk|MatØkologisk sektor i nordiske og baltiske landSelv om økologisk vekst og virkemidler er forskjellig fra land til land så forventer alle landene at det vil bli betydelig vekst i salget av økologisk mat fram mot 2030.Fagartikkel|Landbruk|HagebrukHva finnes av plantevernmidler til økologisk frukt- og bærdyrking?Høye gebyrer er trolig en viktig årsak til at få plantevernmidler er søkt om og godkjent for økologisk landbruk i Norge.Fagartikkel|Landbruk|HagebrukNæringstilførsel til økologiske oppals- og potteplanterPlanter har behov for balansert næringstilførsel, tilpasset planteart og utviklingstrinn. Tester utført i Sverige og Danmark viser at det kan være utfordrende å få til en god gjødslingspraksis for ...Fagartikkel|LandbrukKan soppsykdommer i jordbær og andre vekster kontrolleres ved sprøyting med ozonholdig vann? Jordbærproduksjon på friland har utfordringer med soppsykdommen gråskimmel. I veksthus er meldugg en større utfordring. For å hindre disse soppsykdommene sprøytes det med ulike soppmidler for å redusere ...Fagartikkel|LandbrukGår lønnsom og miljøvennlig drift overens?I mjølkeproduksjonen går god lønnsomhet og miljøvennlig drift hand i hand.Fagartikkel|LandbrukGode gulrotavlinger i TromsGrønnsakprodusentene Odd Arne Johnsen og Signe Andreassen har vist at det er godt mulig å skaffe nord-norske forbrukere smaksrike, kortreiste gulrøtter. Et demonstrasjonsfelt med åtte gulrotsorter i regi av NLR ...Fagartikkel|LandbrukAvfallsprodukter fra storsamfunnet som gjødsel til økologisk kornAvfallsprodukter fra storsamfunnet utgjør en næringsstoffressurs for landbruket. Vi undersøkte gjødselvirkningen av noen utvalgte avfallsprodukter fra storsamfunnet med tanke på bruk til økologisk korn.Fagartikkel|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk må bli mer økologiskKobber, plast, torv og antibiotika er eksempler på uønska driftsmidler som likevel brukes i økologisk landbruk. Nå er det arbeid i gang for å finne gode alternativer. Kanskje vil det ...Fagartikkel|LandbrukGrovfôr er det viktigste proteinfôretGrovfôret kan bidra med mye protein til mjølkekyr. Det er særlig høsting på et tidlig utviklingsstadium og god surfôrgjæring som er viktig for mengden protein dyra kan ta i ...Fagartikkel|LandbrukHvordan skille ku og kalv?I økologisk melkeproduksjon skal ku og kalv være sammen etter fødselen. To måter å skille ku og kalv på har blitt undersøkt i et forsøk på Tingvoll ...Fagartikkel|LandbrukResultater i toppklasse for trønderske økomjølkprodusenterFem økologiske produsenter i Trøndelag var blant de beste da alle mjølkeprodusenter i fylket ble vurdert i 2016. Faktorer som avling, fôropptak og økonomi ble vurdert. Hva kjennetegner slike «best ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukMangesyslarane i VindafjordPå garden Søre Skogen i Rogaland driv Drude Isene og Martin Aeschlimann og dei to døtrene mangesysleri i bokstaveleg forstand.« Forrige side1234Neste side »