FagartiklerFagartikkel|Landbruk|MiljøEvig grønne engerBakkeplanert leirjord med ensidig planteproduksjon i mange år. Ei slik forhistorie krevde store driftsendringer da Anders Lerberg Kopstad og Mari Sandsund startet med økologisk drift på gården Toreshaugen i 2011.Fagartikkel|LandbrukGjess tar jobben!Hele arbeidslaget ligger og slapper av rundt huset. Ikke mye hjelp i gjess, tenker vi. Men etter en velfortjent pause begynner arbeidslaget å vagge bortover den 400 meter lange potetåkeren ...Fagartikkel|LandbrukØkotomater i god jordNy EU-forordning har strammet inn reglene for tillatt dyrkingsmedium i økologiske veksthus. Det er ikke noe problem for Martin Danielsen ved Kjær Gartneri i Våle i Vestfold. Han har i ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøForskerbonden i SkienHvordan kan flest mulig utnytte mest mulig av storfegjødsla på en best mulig måte – med minst mulig tap av næring? Dette har mjølkeprodusent Knut Vasdal arbeidet med i mange ...Fagartikkel|LandbrukSkulgam gartneri – en oase i nordDet er første halvdel av juni, det har vært stabilt dårlig vær og utetemperaturen er to grader om morgenen mens vi kjører til Ringvassøy utenfor Tromsø for å besøke Norges ...Fagartikkel|LandbrukUlike behov for små- og storskala produsenterMangfoldet blant økologiske produsenter av frukt og bær er stort. Både stor- og småskala yrkesprodusenter trengs. Variasjonen mellom driftsmåtene er stor, noe som betyr at behovene for blant annet driftsmidler ...Fagartikkel|LandbrukHvor mye kløver er det i enga?Kløverandelen i eng er viktig for avlingsmengde, fôrkvalitet og gjødselbehov. Her finner du bilder av eng med ulik botanisk sammensetning.Fagartikkel|LandbrukProteiner fra enga - også til enmaga dyrProduksjon av proteinfôr til enmagete dyr på engarealer er mulig. I prosjektet OrganoFinery presses engbiomasse til pressjuice som inneholder rundt 40 % proteiner.Fagartikkel|LandbrukNabosamarbeid for økt økologisk produksjonNabosamarbeid er en nøkkel til økt norsk produksjon av grønnsaker og poteter. Et vekstskifte med eng og grønnsaker vil gi mange fordeler innen agronomi, ikke minst i form av mer ...Fagartikkel|Landbruk|MatØkologisk mat - bedre enn ikke-økologisk mat?Det er umulig å svare et generelt ja eller nei på spørsmålet om økologisk mat er bedre eller sunnere enn annen mat ut fra den forskningen som fins i dag. ...Fagartikkel|MatØkologisk omlegging i storkjøkken - endring gjennom lagarbeidAlle kjøkken har sine særtrekk og sine spesielle vilkår.Fagartikkel|LandbrukØkonaboene i SandeErik Rosnes driver stort med økologiske krydderplanter og grønnsaker, Hans Kristian Teien med mjølkekyr, ungdyr og korn. De har en felles interesse for jord, kretsløp og økologisk landbruk. Naboene i ...Fagartikkel|MatStrategier for omlegging til økologisk i storkjøkkenHvorfor legge om til økologisk? Her stiller vi spørsmålet: Hvordan? Fagartikkel|MatFramtidas kokker med framtidas råvarerHva vi velger å spise har betydning for jorda og miljøet. «Mat med framtid – vi dekker til fest» er et undervisningsopplegg som nylig er testet ut på elever i ...Fagartikkel|LandbrukHvem gjør hva for økologisk produksjon og forbruk?Her finner du en oversikt over mange av dem som arbeider med økologisk landbruk i Norge.Fagartikkel|Landbruk|MiljøBiokull - status for forskning og utprøving i NorgeFlere typer biokull testes for bruk i landbruksjord, for økt karbonlaging og med ønske om mer fruktbar og næringsrik jord. Biokull er et porøst strukturmateriale, laget av planterester som utsettes ...Fagartikkel|LandbrukStort behov for økologisk kornKravet til egetprodusert fôr har blitt skjerpet for fjørfe, svin og drøvtyggere i de nye reglene for økologisk produksjon. Med økt økologisk husdyrproduksjon øker dermed også behovet for økt norsk ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøBiodiversitet som støtte i økologisk frukt- og bærdyrkingNyttedyr kan hjelpe oss med å kontrollere skadegjørere. For å kunne gjøre en best mulig jobb må vi legge til rette for at nyttedyra kan trives. Forskning og utprøving viser ...Fagartikkel|LandbrukVårhvete til håndverksbaking – viktige egenskaper for økologisk dyrkingØkologisk korndyrking har lite omfang i Norge, men det er stigende interesse for gamle kornsorter og håndverksbaking. Prosjektet «Kvalitetskorn» har prøvd ut gamle og nye vårhvetesorter i Trøndelag, og undersøkt ...Fagartikkel|LandbrukØkonomi i økologisk landbrukØkonomisk sluttresultat i økologisk drift blir bestemt av mange faktorer. Her diskuteres noen av disse faktorene, og kalkyler for noen husdyr- og planteproduksjoner blir presentert.Fagartikkel|LandbrukAvlinger i økologisk landbrukAvlingsnivået ved økologisk drift varierer, slik det også gjør i konvensjonelt landbruk. Avlingene bestemmes av jord og klima, gjødsling og jordarbeiding, sortsvalg, skadegjørere, innhøstings- og lagringsteknikk. For noen produkter bestemmer ...Fagartikkel|MatDet økologiske kjøkkenetÅ ta i bruk økologiske matvarer vil få praktiske konsekvenser i kjøkkenet. Det handler mye om endrede rutiner i arbeidsgang og tidsbruk i kjøkkenet.Fagartikkel|MatØkologiske produkterØkologisk mat kjennetegnes først og fremst av den miljøvennlige måten de er laget på.Fagartikkel|Landbruk|MiljøBiologisk jordstrukturHvordan partikler og porer i jorda er ordnet i forhold til hverandre bestemmer jordstrukturen. Planterøtter og jordliv holder jordpartiklene sammen.Fagartikkel|LandbrukHar jorda det bra?Jorda er den viktigste ressursen bonden har. Mange er opptatt av jordkvaliteten, men tidspress gjør at kompromisser ofte vinner fram. Sesongen 2017 har nok satt sine dype spor.Fagartikkel|Hagebruk|SkolehageGrønnsaker klare til innhøsting i skolehagen før sommerferienDet er fullt mulig å få til et mangfold av spiselige vekster i skolehagen før sommerferien. Fagartikkel|Landbruk|MiljøPollen, frøproduksjon og kvalitetFrø skal være rent og uten innblanding av andre sorter. Produksjonen gjøres på kontrakt med en frøforretning og krever mye av begge parter, ikke minst i forhold til regelverk og ...Fagartikkel|Hagebruk|SkolehageOppal av småplanter til skolehagenSmåplanter til utplanting i skolehagen kan kjøpes, eller enda artigere, ales opp selv. Hvordan dette gjøres blir forklart her.Fagartikkel|Landbruk|Mat|HagebrukBesøk til Medalhus AndelslandbrukAndelslandbruket Medalhus i Trøndelag drives som et samvirke med eget styre. Astrid Sæther og Halfdan Stendahl, som driver gården, er ansatt av andelslandbruket som gartnere. De liker å ha kontakt ...Fagartikkel|LandbrukDyrking av økologisk vårhveteFor første gang, og på ren impuls, sådde Øyvind Pettersen Berg 24 dekar økologisk vårhvete av sorten Mirakel i 2016, og det til tross for at han holder til i ...Fagartikkel|LandbrukSlik dyrker Kjersti og Kristian Narum økokornetDen faglige nysgjerrigheten var drivkraften bak omlegginga til økologisk planteproduksjon for Kjersti og Kristian Narum. Etter sytten år som økoprodusenter deler de erfaringer og kunnskap med andre som vurderer økologisk ...Fagartikkel|LandbrukHva gjør vi med slakteklare verpehøns?Hønsekjøtt er god mat, og Nortura er i gang med slakting av økohøner på Elverum. Men siden det er få slakterier for fjørfe blir transporten en stor påkjenning for hønene. ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøHumlene trenger blomstrende åkerkanterEndringer i landbruket til mer intensiv drift med ensrettet planteproduksjon er en viktig årsak til at det blir stadig færre pollinerende insekter i Norge. Mange blomstrende planter og trær er ...Fagartikkel|LandbrukTett liggeunderlag til norsk økosauNorsk senter for økologisk landbruk, i samarbeid med Norsk Landbruksrådgivning, Norsk Sau og Geit og Debio, har utarbeidet praktiske og økonomisk gjennomførbare løsninger som kan motivere til å fortsette med ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøUgrasmiddelet glyfosat påvirker livet i jordaPlantevernstoffet glyfosat gjør livet vanskeligere for meitemarkene våre.Fagartikkel|LandbrukEt lite mirakel? Om planteforedling og teknologiNye sorter utvikles basert på de foredlingsmål som settes. Videre handler planteforedling om å ta i bruk ny teknologi. Her gis en oversikt med eksempel fra Norge og andre land.« Forrige side12…678…1516Neste side »