Plante-dyrking

Perilla (shiso/bladmynte)-

Perilla eller shiso kalles også bladmynte (Perilla frutescens var. crispa) er en plante som opprinnelig stammer fra Sørøst- og Øst-Asia og er en meget brukt bladgrønnsak i det japanske og koreanske kjøkkenet. Det er en ettårig plante og derfor skiller seg fra andre myntearter.

Beskrivelse

Perilla er en busket plante som kan være mellom 40 og 90 cm høy. Bladformen kan være rund, avlang eller spiss. Bladkantene er taggete og kan være opptil 14 cm i lengde og bredde.

Foto: Alena Gibalova, Bioforsk

Næringsinnhold

Plantene er næringsrike og 100g ferske blader inneholder:

  • 500 mg kalium
  • 230 mg kalsium
  • 70 mg magnesium
  • 70 mg fosfor
  • 1,7 mg jern
  • 11000 µg beta-karoten
  • 880 µg retinol(vitamin A)
  • 0,13 mg vitamin B1
  • 0,34 mg vitamin B2
  • 0,19 mg vitamin B6
  • 26 mg vitamin C
  • 3,9 mg vitamin E (Alfa-Tokoferol)
  • 690 µg vitamin K
  • 110 µg folsyre

 Kilde: namayasai.co.uk

Perilla-blader inneholder antioksidanter og stoffet perilaldehyd, som forårsaker den typiske bladmyntesmaken og har sterk antibakteriell effekt og beskytter for matforgiftning.

Les videre

>> Vekstskifte

>> Jordforhold og klima

>> Typer og sorter

>> Jordarbeiding og etablering

>> Vanningsbehov

>> Gjødsling

>> Ugras

>> Sykdommer og skadedyr

>> Høsting, lagring og klargjøring

>> Bruk

>> Prøvedyrking i Tingvoll, 2010

Dyrkningsveiledningen er oversatt og bearbeidet for norske forhold fra dansk rådgivning og erfaringer fra utprøving på Bioforsk Økologisk, Tingvoll 2010.