Plante-dyrking

Bladamarant (kinesisk spinat)

Amarant eller kinesisk spinat (Amaranthus spp.)er kjenti Norge som prydplante, men er en meget anvendt bladgrønnsak i Sørøst-Asia.


Av Alena Gibalova, Bioforsk (Aug 2010)

Slekten amarant (Amaranthus) hører til amarantfamilien (Amaranthaceae) og omfatter 60 arter som stammer fra tropene i Asia, Afrika og Amerika. Nå er de spredt over hele verden. Amarant inndeles i blad-, frø-, pryd- og vill-amarant.

Foto: Alena Gibalova, Bioforsk

Det er en stor variasjon i amarantarter som dyrkes som bladgrønnsaker, men alle er ettårige med opprett og forgrenet vekstform.

Gjennomsnittshøyden for voksne planter er 35 cm, men noen arter kan være opptil 150 cm når de blomstrer. Farger og mønstre på bladene kan variere fra mørkegrønne til røde, ofte med flere nyanser på samme blad. Bladstørrelsen kan også variere, de største bladene kan bli opptil 15 cm lange. Storblada typer virker å være mer livskraftige enn småblada. Stenglene er myke og kan også brukes til matlaging. Blomsteraksene består av mange små blomster som varierer fra gulgrønn til dyp rød farge.

Les videre

>> Vekstskifte

>> Jordforhold og klima

>> Typer og sorter

>> Jordarbeiding og etablering

>> Vanningsbehov

>> Gjødsling og forgrøder

>> Ugras

>> Sjukdommer og skadedyr

>> Bruk

>> Høsting, lagring og klargjøring

>> Prøvedyrking i Tingvoll 2010

Dyrkningsveiledningen er oversatt og bearbeidet for norske forhold fra dansk rådgivning og erfaringer fra utprøving på Bioforsk Økologisk, Tingvoll 2010.