Plante-dyrking

Shungiku - spiselig krysantemum-

Shungiku eller spiselig krysantemum (Chrysantemum coronarium) stammer fra middelhavsområdet hvor den har spredt seg til Europa, Afrika og Asia. Der har den forvillet seg og tilpasset seg lokale forhold. I Vesten er den fortsatt kjent som prydplante. Shungiku er en takknemlig, relativt hardfør plante med karakteriskisk smak og fortjener større plass i sortimentet av bladgrønnsaker.


Av Alena Gibalova, Bioforsk (Juni 2010)

 Shungiku er en ettårig plante og hører til kurvblomstfamilien (Asteraceae) (Foto: Alena Gibalova, Bioforsk).

Planten kan dyrkes som:

  • babyleaves (tettsåing med høsting av unge blader)
  • planter til flere gangers høsting (cut and come again)
  • enkelte, hele planter

Form og størrelse

Shungiku blir omtrent 30 cm høy mens den utvikler blader. Senere, når den utvikler blomster, blir planten opptil 60 cm.

Hvis planten klippes, vil den buske seg. Klippes planten ikke, blir den omtrent 20 cm bred.

Blomsten er en kurvblomst, 3-6 cm i diameter. Kronbladenes farge er en variasjon av gul, hvitt og oransje.

Næringsinnhold i 100 gram av ferske blader

  • 460 mg kalium
  • 120 mg kalsium
  • 26 mg magnesium
  • 44 mg fosfor
  • 1,7 mg jern
  • 4500 µg beta-karoten
  • 380 µg retinol(vitamin A)
  • 0.10 mg vitamin B1
  • 0.16 mg vitamin B2
  • 0.13 mg vitamin B6
  • 19 mg vitamin C
  • 1,7 mg vitamin E (Alfa-Tokoferol)
  • 250 µg vitamin K
  • 190 µg folsyre

Shungiku er en god kilde til vitamin C, karoten, kalsium, jern og kalium. Kilde: namayasai.co.uk

Mer om

>> Vekstskifte

>> Jordforhold og klima

>> Typer og sorter

>> Jordarbeiding

>> Vanningsbehov

>> Gjødsling

>> Ugras

>> Sjukdommer og skadedyr

>> Høsting, lagring og klargjøring

>> Bruk

 

Dyrkningsveiledningen er oversatt og bearbeidet for norske forhold fra dansk rådgivning, samt erfaringer fra prøvedyrking ved Bioforsk Økologisk i Tingvoll 2010.