Plante-dyrking

Hvitløk-

Hvitløk (Foto: Kirsty McKinnon)

Hvitløk (Allium sativum) hører til liljefamilien (Liliaceae) under slekten Allium og er nær beslektet med kepaløk, sjalottløk og purre.

 


Av Alena Gibalova, Bioforsk Økologisk

Opprinnelig kommer hvitløk antakelig fra Øst- eller Sentral-Asia, men er i våre dager ukjent som viltvoksende plante. Den dyrkes imidlertid i store mengder over hele verden. Vi regner med at hvitløk har vært i kultur i minst 5000 år. Den kom til Europa i middelalderen og har vært anvendt både for sine kulinariske og helbredende egenskaper.

Kjøkken og medisin

Som kjøkkenurt er den brukt i salater og på brød, i sauser som aioli og pesto og i gryteretter. I folkemedisin har hvitløk vært brukt mot mange sykdommer. Moderne vitenskapelige undersøkelser viser at daglig inntak av hvitløk kan forebygge hjertesykdommer. I tillegg til mange andre gavnlige effekter viser hvitløk seg å ha antibakteriell effekt.

Frisk grønnsak og tørket krydder

Hvitløk er flerårig og danner flere sideløk, såkalte fedd. Formering skjer utelukkende med fedd. Bladene er flate og purrelignende. Hvitløk kan brukes både som frisk grønnsak og tørket krydder.


Les mer:
>> Dyrkningsveiledningen er oversatt og bearbeidet for norske forhold fra dansk rådgivning.