Plante-dyrking

Stilkselleri/Stangselleri-

Selleri (Foto: L.O.G)

Stilkselleri (Apium graveolens var.dulce) er toårig plante som stammer fra Vest- Asia, opprinnelig som kystplante. Der var den kjent siden antikken, hovedsakelig som medisinsk plante.

Alena Gibalova, Bioforsk Økologisk

Stilkselleri tilhører skjermplantefamilien og er nær beslektet med knollselleri, men i motsetning til denne danner den ikke en knoll. Planten danner lange, sterkt fortykkede, sprøe bladstilker.

Typer

Det skilles mellom 2 forskjellige stilkselleri: De selvblekende (gulgrønne) og de grønne. Sistnevnte kan hyppes for å få bleke stilker. Til storskala brukes mest grønn stilkselleri og det foretas ingen bleking eller hypping.

Så sunn og så lite økologisk norskdyrket

Stilkselleri inneholder stoffet kumarin som kan bremse utviklingen av kreft. Har en høyt blodtrykk er det også gode grunner til å spise mer stilkselleri. Stoffer i grønnsaken gjør at musklene rundt pulsårene slapper av og dermed får årene til å utvide seg. Når det er mer plass på innsiden av årene, kan blodet strømme med lavere trykk.

I tillegg til å være rik på vitamin C er selleri også en god kilde til kostfiber, kalium, folsyre, B-vitaminer, A vitamin, fosfor og jern, samtidig som den er svært kalorifattig. 


Les mer:
>> Dyrkningsveiledningen er oversatt og bearbeidet for norske forhold fra den dansk rådgivning.
>> Knollselleri