Nyhetsarkiv
Nyhetsbrev
Legg meg til
NORSØK
6630 Tingvoll
Telefon: +47 930 09 884
e-post: agropub@norsok.no Redaktør: Anita Land
Fagredaktør: Grete Lene Serikstad

økofunn

-Økobomull øker raskt

Økologisk bomull. Foto: Maiken Pollestad Sele

Produksjonen av økologisk bomull anslås til å være 0,2 prosent av totalproduksjonen i verden, og den øker i rask takt. Og flere norske butikker fører nå klær av økobomull.


Tekst: Jon Magne Holten, Bioforsk Økologisk

 Vi beklager opplysningene i tidligere versjon av saken om at andelen økobomullsproduksjon på verdensbasis var fem prosent. Det var ikke korrekt.

I 2005/06 økte den økologiske bomullsproduksjonen globalt med 49 prosent. Og i 2006/07 var vekstraten 50 prosent, opp til en produksjon på 57 5000 tonn, skriver nyhetsbrevet Organic Exchange. Tyrkia, India, Kina, Peru og USA er de fem største produsentlandene i verden. 

Miljøproblemer
Vanlig bomullsdyrking skaper store miljøproblemer. 25 prosent av verdens samlede bruk av insektmidler og 10 prosent av alle andre typer sprøytemidler (ugras-, insekt- og løvfellingssmidler) går til bomullsproduksjon, til tross for at bomull bare dyrkes på fire prosent av klodens dyrkbare areal.
 
Vanlig bomullsproduksjon bruker en enorm mengde vatn, både i produksjon og i foredling. Anslag sier at bomull står for halvparten av det irrigerte landbruksarealet på verdensbasis. Aralsjøen i Usbekistand har for eksempel blitt halvert på grunn av kontinuerlig bomullsdyrking. 

Norrøna satser økologisk
I Norge har flere kjeder og merker begynt å bruke økobomull, blant annet H&M, Lindex og Crocker. Norrøna har nylig sagt at all bomull de skal bruke i sine kolleksjoner skal være av økobomull fra neste år.
 
En del norske klesdesignere har også begynt å bruke økobomull, f.eks. Arne&Carlos, Fin Fashion, Veronica Glitsch og iiS, og noen mindre merker som Gudrun Sjødén.
 
- Debio har foreløpig ikke regler for økologiske tekstiler, men Oikos anbefaler klesprodusenter om å bruke svanemerking, som for tekstiler faktisk krever økologisk produksjon av naturfibre, opplyser Maiken Pollestad Sele i Oikos.

Kilder
>> Cotton and the Environment (Organic Trade Association)
>> Organic Exchange
>> Cotton and Water Use (WWF)  
>> Norrøna velger økologisk (etiskforbruk.no) - 4.09.2007

Lenker
>> Organic Cotton Farming in India
>> Hennes&Mauritz

Singlet i økologisk bomull laget av iiS
Singlet i økologisk bomull laget av iiS - www.iisofnorway.com.