Emne

Hvitløksdyrking

Hvitløk er lett å dyrke, den er hardfør og tåler godt en barsk vinter med dyp tele. Den er med andre ord en ypperlig vekst for kjøkkenhagen!

For at hvitløk skal utvikle store, fine løker bør den settes på en lun, varm plass i sand- eller moldholdig leirjord. De fleste hvitløksorter settes om høsten fra slutten av august til begynnelsen av oktober, omtrent fire uker før frost og tele kan ventes. Det er også mulig å plante hvitløk tidlig på våren, men resultatet blir som regel ikke like bra.

Framgansmåte

Del opp løken og sett hvert fedd ca 5 cm dypt, med spissen opp. Ha cirka 10 - 15 cm planteavstand og 20 - 30 cm mellom radene.

Hvitløk konkurrerer dårlig med ugras, så det lønner seg å være nøye med lukingen. Legg gjerne på godt med jorddekke. Eventuelle blomsterstengler knipes av for å gi best mulig løkutvikling.

Høsting

Hvitløk høstes når bladtoppen begynner å bli brun og vissen, ofte i annen halvdel av juli eller begynnelsen av august, og før skallet som er rundt feddene sprekker opp. Hvis det skjer, vil lagringskvaliteten forringes og den vil heller ikke se så fin ut.

Hvitløk tørkes på en luftig plass ute i 1-2 uker og oppbevares deretter hel på en tørr og luftig plass.

God medisin

Hvitløk er helse i hvert fedd. Selv om vi vanligvis betrakter hvitløk som en smakfull tilsetning i mat, er det en kjensgjerning at hvitløk har flere medisinske egenskaper. Spesielt dens antibakterielle virkning har vært verdsatt gjennom århundrer.

Den er også verdifull som plantevernmiddel i økologisk hagebruk.