Nyhetsarkiv
Nyhetsbrev
Legg meg til
NORSØK
6630 Tingvoll
Telefon: +47 930 09 884
e-post: agropub@norsok.no Redaktør: Anita Land
Fagredaktør: Grete Lene Serikstad

økofunn

-Økologisk skolemat blomstrer i Italia

Italienske elever spiser skolemat, hovedsakelig av økologiske råvarer.

Hver dag serverer skolene i Roma 140 000 porsjoner økologisk mat til sine elever. Det er et resultat av ei bevisst satsning i fra italienske myndigheters side.


Av Jon Magne Holten, Bioforsk Økologisk
 
For å bremse fedmeepidemien som truer vestens unge, og for å endre kursen i retning av en sunnere livsstil  og en mer bærekraftig utvikling, har flere italienske storbyer i de siste årene innført økologisk skolemat. Det melder den danske avisa Økologisk Jordbrug.

Tre-retters
Mens norske skoleelever må ha med egen  matpakke  eller kjøpe noe på nærmeste  butikk eller kiosk, kan elevene i flesteparten av Romas skoler sette seg til bords og nyte en tre-retters meny midt på dagen.
 
Maten blir laget av økologiske råvarer eller fairtrade-produkter. Forsker Anne-Kristin Løes ved Bioforsk Økologisk er imponert over den italienske modellen, som er et resultat av en målrettet satsning fra den italienske regjeringa. I likhet med Storbritannia har Italia prioritert å investere både arbeidstid og penger i en aktiv kostpolitikk, og valgt å starte med ungdommen.
 
De italienske politikerne ønsker ikke å utsette elevene for matvarer som inneholder pesticider eller GMO. Lunsjen har utviklet seg til en sentral del av undervisninga i de kommunale skolene.
 

 Økologisk skolemat i Roma

 Cirka 95 prosent av de offentlige skolene er med i den økologiske skolematordninga.
 Tilbud: Formiddagsfrukt/-brød og en lunsjmeny med tre retter.
 Målgruppe: Elever fra 2-14 år.
 Pris: 52 kr.  Bystyret i Roma betaler 35 kr, foreldrene 17 kr.
Italia investerer store summer i økologiske skolematsordninger. Foto: City Administration of Genova ("Comune di Genova")

Storbyene går foran
I Genova serverer 317 skoler hver dag mer enn 25 000 måltider, som primært er laget av økologiske råvarer. Det blir laget 70 000 daglige måltider fordelt på 1 000 skoler i Milano. Ingen byer er imidlertid kommet så langt som Roma, hvor 95 prosent av skolene til sammen serverer 140 000 porsjoner sunn skolemat hver dag.
 
Anne-Kristin Løes peker på at skolematen i Italia, i motsetning til i Norge er plassert inn i en større helhet. Det handler  både om italiensk matkultur og om å utfordre de unges fastfood-vaner.
 
- Målsetninga i Italia er å oppdra barn og ungdom i en nasjonal og helsebringende matkultur, samtidig som man vil unngå livsstilssykdommer, sier hun.

Litt dyrere, men mindre fastfood
Prisen på den økologiske skolematen økte med 15-18 prosent etter at  skolene i Roma gikk over til økomat. Mens antallet elever som deltar i ordninga har økt med 18 prosent, har antallet elever som feirer fødselsdag hos McDonalds, falt drastisk.
 
Under overskriften "Kultur som nærer deg", er menyen i skolene i Roma satt sammen av 70 ernæringsfysiologer. Oppskriftene er gitt ut i bokform, slik at foreldrene kan kjøpe dem.
 
Nettopp involvering av foreldrene, og undervisning i sunt kosthold på timeplanen er med på å gjøre den grønne revolusjonen i den italienske skolen til en suksess. 

- En viktig inspirasjon fra Italia er at ansvarliggjøring av lærere og foreldre må gå hand i hand med endringene av selve skolematen. Med undervisning av både barn og voksne, vil innføring av økologisk mat i skolen få en mye større effekt, sier Anne-Kristin Løes.
 
- De voksne må tenke gjennom sitt forhold til mat og ernæring, og flere vil bli påvirket til å bruke mer økologisk mat til daglig når elevene blir vant til dette på skolen, sier forskeren.

Scuola_Sauro_-_2_Laboratorio_cucina_33
Foto: City Administration of Genova ("Comune di Genova")

Skolemat under lupen
Et nytt forskningsprosjekt vil samle gode og dårlige erfaringer fra økologiske skolematsordninger i seks europeiske land. Bioforsk Økologisk og SIFO er de norske deltakerne i samarbeidet.  

Bioforsk vil lede forskergruppen hvor partnere også kommer fra Storbritannia, Danmark, Italia, Tyskland og Finland. Om forskerne får grønt lys for prosjektet blir avgjort i mars 2007.

I Norge går Forsvaret foran
Mens Italia imponerer med sin skolemat, er Norge først ute med ideen om å innføre økologisk mat i Forsvaret. Bakgrunnen for initiativet fra Forsvaret er myndighetenes målsetning om 15 % forbruk innen 2015. Dersom dette skal realiseres må ikke minst det offentlige bidra gjennom sine innkjøp.  
 
Det har aldri vært noen ambisjon i prosjektet om å øke soldatenes fysiske yteevne eller bedre deres helse, slik som enkelte oppslag i media kan tyde på. Ansvarlig for arbeidet ved Bioforsk Økologisk, Liv Birkeland, sier at dette argumentet aldri har vært brukt at Forsvarets prosjektleder eller Statens landbruksforvaltning, som støtter prosjektet.
 
 
Lenker:
>> Pearce H, Soil Association and Cardiff University (2005): Double Dividend? Promoting good nutrition and sustainable consumption through healthy school meals. Sustainable Consumption Roundtable
 
>> Forsvaret satser økologisk - Forsvarsnett 06.09.06
 
>> Tester øko-effekt på soldatene - Nationen 08.12.06