Nyhetsarkiv
Nyhetsbrev
Legg meg til
NORSØK
6630 Tingvoll
Telefon: +47 930 09 884
e-post: agropub@norsok.no Redaktør: Anita Land
Fagredaktør: Grete Lene Serikstad

økofunn

Mindre næringsinnhold i svensk hvete

Svensk hvete er ikke like næringsrik som før. Forskere advarer mot at inneholdet av jern og andre mineraler ikke lengre dekker menneskets ernæringsbehov, skriver Svenska Dagbladet.

Ved analyser av langtidsforsøk med høsthvete som strekker seg tilbake til 1960-tallet har forskere ved Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), oppdaget et kraftig redusert innhold av jern, kopper, sink og krom i åkerjorda. Forsyninga av jern og kopper, men også sink og mangan vurderes i mange åkre å være utilstrekkelig for plantens behov og kan føre til reduserte avlinger.

- Vi ser ingen avlingsøkning lengre og dette er nesten gjennomgående i mange åkre, sier Holger Kirchmann, professor ved SLU, i følge Svenska Dagbladet.

50 prosent reduksjon av jern
Når forskerne analyserte høsthvetekjerner fant de nesten 50 prosent reduksjon av jerninnholdet siden 1960-tallet. Holger Kirchmann peker på at fôrindustrien ikke lengre godtar svensk korn som dyrefôr uten å tilsette mineraler, men det samme kornet brukes uten tilsvarende tilsetninger som matkorn i mange matvarer.

Derfor vil SLU-forskerne nå ta et samlet grep med andre forskningsgrener for å utrede hvordan folkehelsa påvirkes.

- Vi har etterlyst tall fra humansiden, men ikke fått noen. Personlig er jeg helt sikker på at en stor del av det svenske folket lider av mineralmangel. For en person som ikke driver idrett er det ikke mulig å dekke behovet med en vanlig kost uten å få i seg alt for mye kalorier, sier Kirchmann i følge Svenska Dagbladet.

Ikke gjødslet for menneskers mineralbehov
- Jeg må være sjølkritisk. Vi har handlet feil, vi har gjødslet for plantens behov og ikke for menneskers og dyrs mineralbehov. En plass har det gått galt, sier Kirchmann.

Flere rapporter om stagnerende avlinger tyder på at dagens metoder har nådd sin grense.

Utpininga av mineraler fortsetter, skriver Svenska Dagbladet. Forsøk med tradisjonell NPK-gjødsling (nitrogen, fosfor og kalium) avslører markant redusert kopperinnhold på bare ti år. Fortsetter en som i dag og ikke erstatter de mineralene som føres bort med avling og naturlig avrenning kan åkrenes forråd av kopper, sink og molybden utarmes helt på 100 år, viser SLU-forskernes resultater som nylig ble presentert ved Kungliga skogs- och lantbruksakademien.

Ikke i Norge
I en kommentar om tilsvarende rapporter om nedgang i mineral- og vitamininnholdet i frukt og grønnsaker, avviser avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Sosial- og helsedirektoratet at en nedgang har skjedd i Norge. Dette i følge nettstedet www.forskning.no.

- 80 prosent av frukten vi spiser er importert, mens 60-70 prosent av grønnsakene vi spiser dyrkes her til lands. Vi har systematisk analysert både norske og importerte frukt og grønnsaker, men vi kan ikke finne noen nedgang i næringsinnholdet, sier Rimestad.

Rimestad mener at dersom det som er funnet i undersøkelsene fra USA og Storbritannia stemmer, er det likevel vanskelig å si hva det betyr i praksis.

- At protein- eller riboflavinverdiene har sunket, betyr i praksis ingenting, ettersom frukt og grønnsaker verken er protein- eller riboflavinkilder, sier Rimestad i følge forskning.no.

Kilder:
>> http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_13308384.asp 

>> http://www.forskning.no/Artikler/2006/juni/1149240253.85