Nyhetsarkiv
Nyhetsbrev
Legg meg til
NORSØK
6630 Tingvoll
Telefon: +47 930 09 884
e-post: agropub@norsok.no Redaktør: Anita Land
Fagredaktør: Grete Lene Serikstad

økofunn

-Økojazz i Molde

Moldejazz serviett timian blomst

Det er ikke bare jazzmaten og drikken som er økologisk i Molde i år. Klærne er det også - i alle fall T-skjortene. Molde Internasjonale Jazzfestival tar miljøansvaret på alvor. I 2005 ble det innført økologisk mat under festivalen og prosjektet fortsetter med mer utvida tilbud i år. I år er det mer mat, klær og vin.

Prosjektleder for innføring av økomat på festivalen, Jan Erik Nyland kan tilby et større utvalg økologisk i år. - Vi er veldig glad for at våre faste leverandører har kommet på banen, sier han. Det ble litt strevsomt i fjor da vi måtte legge ned et stort arbeid for å få tak i produkter, sier han. I år blir det et utvida tilbud, selv om vi heller ikke i år har fått tak i alt vi hadde håpet. Vi får leveringer hver dag, så alt er så ferskt som det kan få blitt og vi har utvida vårt mattilbud.

Spesialimportert vin
Foruten matvarer som kjøtt, grønnsaker, nøtter, ris, melkeprodukter kan en også slukke tørsten med økologisk drikk. Den lokale brusprodusenten Oscar Sylte har lovet flere økologiske sorter og all vin som blir solgt fra Jazzfestivalen sine steder er økologisk. - Vinen er faktisk spesialimportert av et firma på Sunnmøre, sier Nyland som lover at vinen er svært god. Han har selv prøvesmakt.

Maten som servers skal ikke bare være økologisk,  den skal selvfølgelig også være god. - Dessverre har vi ikke greid å få tak i økologisk brød som vi syntes var godt nok for oss, sier Nyland. Neste år håper festivalen å få et mobilt bakeri til å bake ferskt økologisk brød hver dag under hele festivalen.

 
jazzfest molde
 Liv Solemdal, Bioforsk Økologisk, Festival sjef Jan Ole Otnes, Markedssjef Hilde Lien og prosjektleder økomatprosjekt Jan Erik Nyland gleder seg  over mange økotilbud på årets Moldejazz


Økologiske T-skjorter
Jazzfestivalen satser økologisk som et ledd i en miljøprofil. Det at varene er økologiske betyr at de er produsert på en miljøvennlig måte. Blant annet er det ikke lov å bruke giftige kjemiske sprøytemidler i økologisk produksjon. At det brukes mye kjemikalier i konvensjonell bomullsproduksjon og at dette skaper problemer for lavlønte arbeiderne er kjent. Derfor er administrasjonen i Jazzfestivalen svært glad for at de har fått tak i T-skjorter som har både øko-merket og produsert ut i fra rettningslinjer for rettferdig handel.

- Selv om disse T-skjortene er dyrere i innkjøp har vi valgt å ha samme utsalgspris som tideligere, sier markedssjef Hilde Lien som mener at Jazzfestivalen tar sitt miljøansvar svært alvorlig og vil også vise det med å legge inn litt ekstra. Det gjør festivalen både når det gjelder mat og klær, og det vet de at jazzfolket setter pris på.

- Uten hjelp fra Bioforsk Økologisk, som kjenner de økologiske kanalene, tror jeg vi ikke hadde kommet så langt i dette prosjektet, sier Nyland. Bioforsk Økologisk har blant annet holdt informasjonskurs for alle som arbeider med catering og servering under jazzfestivalen.