Nyhetsarkiv
Nyhetsbrev
Legg meg til
NORSØK
6630 Tingvoll
Telefon: +47 930 09 884
e-post: agropub@norsok.no Redaktør: Anita Land
Fagredaktør: Grete Lene Serikstad

økofunn

Mer antioksidanter i øko-jordbær

jordbær

Økologisk dyrkede jordbær inneholder mye mer antioksidanter, og ekstrakt fra dem er mye bedre til å hemme veksten av kreftceller, viser fersk forskning fra Sveriges Lantbruksuniversitet.

Disse forskningsresultatene om antioksidanter i økologisk jordbær kommer fra et svensk forskerteam ved Institutionen för växtvetenskap ved Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Forskerne har dyrket flere ulike sorter jordbær både økologisk og konvensjonelt, og resultatene var klare. Også tidligere studier har vist det samme.

Mindr nitrogen gir mer antioksidanter
Forskeren Mikko Anttonen ved Institutt for anvendt bioteknologi ved Universitet i Kuopio i Finland har en teori om hvorfor:
- Hvis planten får mye nitrogen legger den mer energi i å vokse fort, men hvis nitrogentilgangen er mindre, retter planten energien mot å danne beskyttende stoffer slik som antioksidanter, sier han til svenske Dagens Nyheter.
 
Dagens Nyheter publiserte i dag en stor artikkel om forskningsresultatene som taler svært sterkt for at naturlig vekst er best.
 
Les hele artikkelen på:
>> Mer antioxidanter i ekologiska jordgubbar, Dagens Nyheteer 27. juni 2006
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=554664&maNo=-1 
 
Utdrag av den vitenskapelige artikkelen:
Marie E. Olsson, C. Staffan Andersson, Stina Oredsson, Rakel H. Berglund, and Karl-Erik Gustavsson (2006). Antioxidant Levels and Inhibition of Cancer Cell Proliferation in Vitro by Extracts from Organically and Conventionally Cultivated Strawberries J. Agric. Food Chem., 54 (4), 1248 -1255.
http://pubs.acs.org/cgi-bin/abstract.cgi/jafcau/2006/54/i04/abs/jf0524776.html