Plante-dyrking

Urter - dyrkningsveiledninger-

 • -Urter i krukke
 • -Ramsløk
  Ramsløk blomsterstand
  Foto: Sølvi Svendsen

  Ramsløk har eigenskapar som minner om kvitløk. I det siste er den vorten populær i mange kjøkken. Ramsløk veks vilt i Noreg og finst i eit belte rundt kysten frå Oslofjorden til Trondheimsfjorden. Men kan vi dyrka denne planten i hagane våre, og i kommersiell dyrking?

 • -Rosenrot - Nordens ginseng

  I folkemedisinen har Rosenrot, Rhodíola rósea L, vært kjent i over 3000 år. Nå er den blitt gjenoppdaget av kosttilskuddsindustrien. Den påstås å gi økt energi og vitalitet og skal ha positiv virkning både på hukommelse og konsentrasjon.

 • Urter på friland-

  Det fins ingen eksakt definisjon av begrepet urter. En beskrivelse av hva urter er, er derfor nødvendig. Urtene har det til felles at de enten lukter og smaker godt og/eller inneholder virksomme stoffer som kan brukes i mat, drikke, medisin, kosttilskudd, kosmetikk, aromaterapi, farging med mer. Enkelte urter er giftige og kan brukes for eksempel i plantevern. Urtene utgjør et mangfold av plantearter; ettfrøblada, tofrøblada, busker og trær. De kan være ettårige, toårige eller flerårige, kultiverte eller viltvoksende. En høster forskjellige plantedeler, slik som blomst, blad, rot og frø.