Nyhetsarkiv
Nyhetsbrev
Legg meg til
NORSØK
6630 Tingvoll
Telefon: +47 930 09 884
e-post: agropub@norsok.no Redaktør: Anita Land
Fagredaktør: Grete Lene Serikstad

økofunn

Mia Maria Liljeholm, Foto: Reins Klosters

-Økoøl fra Trøndelag til GrÜne Woche

Norges første økologisk bryggeri drar til Berlin neste uke for å vise seg fram. Bryggeri er tilknyttet den 3000 år gamle gården Reins Kloster i Rissa i Trøndelag. Hans H. Horneman er 10. generasjon Horneman som eier og driver gården.  

I tillegg til øl produseres det håndlaget økologisk iskrem, akevitt og brus. tiler tilknyttet den 3000 år gamle gården Reins Kloster i Rissa i Trøndelag. Hans H. Horneman er 10. generasjon Horneman som eier og driver gården.  I tillegg til øl produseres det håndlaget økologisk iskrem, akevitt og brus.

I 1226 ble det etablert et nonnekloster på gården Rein på Fosen i Trøndelag. Klosteret var i drift i 300 år og ble opphavet til det som i dag er navnet på gården Reins Kloster.

- Det har vært viktig for oss å ta vare på gårdens rike historie. Vi har drevet økologisk siden 2001 og har nå valgt å satse på lokale økologiske produkter med basis i gårdens og områdets rike tilgang på naturlige råvarer. Ølet vårt har økologisk dyrkede ingredienser, sier Hans H. Horneman.

Reins Klosters økologiske produksjonsspekter er spesielt. I tillegg til øl produseres iskrem, og akevitt i samarbeid med Arcus. Økologisk brus er dessuten under utvikling. Det er helt spesielt med et så bredt spenn i produksjonen. Alle produktene er håndverksbaserte med kun naturlige ingredienser, og det ligger mye manuelt arbeid bak hvert produkt.

-Vår ølbrygger, Mia Maria Liljeholm, benytter lokale alger til klaringsmiddel for ølet. Disse skaffer hun selv i nærheten av gården. Mia har knapt to års erfaring som ølbrygger, men har blitt veldig dyktig på kort tid. Stort sett er det yngre menn som driver med dette. Kvinnelige ølbryggere er sjelden vare. Sammenlignet med iskrem, som jeg selv lager, er ølbrygging mer komplisert og krevende, forteller Horneman.

Gården Reins Kloster er en av landsdelens største, og trolig en av de aller første trøndelagsgårdene med bosetting helt tilbake til bronsealderen. Historien forteller at Harald Hårfagre tok gården til odel og eie da han la Trøndelag under seg på 870-tallet. Klosteret var i sin tid større enn Nidarosdomen i Trondheim, som ble utbygget senere.


 

{F6AA7E35DF5C}