Nyhetsarkiv
Nyhetsbrev
Legg meg til
NORSØK
6630 Tingvoll
Telefon: +47 930 09 884
e-post: agropub@norsok.no Redaktør: Anita Land
Fagredaktør: Grete Lene Serikstad

økofunn

-Studer ved Sogn Jord- og Hagebruksskule

Søknadsfristen ved Sogn Jord- og Hagebruksskule var 1. mars, men skolen melder om at det ennå er håp for de som er seint ute. Så om du kan tenke deg studere i Aurland er det ikke for seint å søke.

Ikke langt fra fjorden i Aurland ligger Sogn Jord- og Hagebruksskule (SJH). Her undervises det i økologisk landbruk - når en er ferdig med utdanninga her er en blitt agronom i økologisk landbruk. Her får elevene kunnskap om jord- og plantekultur, husdyr og teknikk. Det undervises også i foredling av både kjøtt, melk, frukt og grønnsaker. På skolen får elevene også ansvar for husdyra. Stell av både kyr, geiter, sauer og hester går på turnus og på våren har de også lammingsvakter i sauefjøset. Med andre ord en svært variert og spennende utdannelse.

Skolen, eller skolegardsbruket kan man vel si, er lagt opp til å være en allsidig. Praksis og teori går hånd i hånd. Her lærer elevene mye ved faktisk å gjøre arbeidet, og får et godt grunnlag for å drive en økologisk gard.

Tilbudene for skoleåret 2013/2014 er Vg2 Landbruk og gartnernæring, økologisk og Vg3 Landbruk, økologisk (kan også tas nettbasert).  Skolen er ei landslinje, elever fra hele landet kan søke. De fleste av elevene bor i Aurland, enten på internatet på skolen eller i bolig utenfor skolen. Det er både sosialt og kjekt å bo så nærme der en studerer.

Ressurssenteret på SJH tar seg av de ulike kurs og prosjekter. På skolen kan bønder, småskalaprodusenter og andre interesserte være med på kurs alt fra ysting, kompostering, foredling av bær og grønnsaker til fortellerkurs. Prosjekter som kan nevnes i forbindelse med SJH er Nasjonalt Geitesenter i Aurland, Stølsdrift i Kårdalen og Utvikling av kompetansesenter småskala mjølkeforedling i Aurland.

>Sogn Jord og Hagebruksskule

 

Kommentarer til artikkelen

Legg til ny kommentar:
  • Vis respekt for andre lesere og omtalte personer. Kommentaren kan være inntil 1000 tegn.