Nyhetsarkiv
Nyhetsbrev
Legg meg til
NORSØK
6630 Tingvoll
Telefon: +47 930 09 884
e-post: agropub@norsok.no Redaktør: Anita Land
Fagredaktør: Grete Lene Serikstad

økofunn

-Nysatsing på økologisk servering

Debios serveringsmerker viser frem spisesteder som satser på rene, naturlige og økologiske råvarer.

I løpet av høsten dukker Debios serveringsmerker i gull, sølv og bronse opp på spisesteder over hele landet. Serveringsmerkene viser hvor stor del av maten på menyen som er økologisk, og skal løfte frem spisesteder som satser på økologiske råvarer.

- Denne merkeordningen er etterspurt fra flere hold, og vi har stor tro på at dette kan være med å øke omsetningen av økologisk mat i storkjøkken, sier Magne Rasmussen i Debio.

I dag er det allerede 128 spisesteder rundt om i Norge som er godkjent for å servere økologisk mat merket med den velkjente grønne Ø-en. Dette gjelder både restauranter, caféer, hoteller, kantiner og andre spisesteder. Alle disse vil med enkle grep kunne ta i bruk de nye serveringsmerkene. Det er den samme godkjenningen som ligger til grunn, men spisestedene må i tillegg kunne dokumentere hvor mye økologisk mat de setter på menyen.

- Serveringsmerkene gir en ekstra tyngde til spisesteder som bevisst satser på økologiske råvarer over tid. Det grønne Ø-merket skal kun brukes i tilknytning til den enkelte økologiske retten eller ingrediensen, mens serveringsmerkene kan vises frem i døra, på menyen, på hjemmesider og brukes i den generelle markedsføringen av spisestedet, sier Rasmussen.

Lignende ordninger er allerede etablert i Danmark og Sverige. Gull-, sølv- og bronsemerkingen representerer de tre ulike nivåene det er mulig å legge seg på.

Gull: Minst 90 prosent av innkjøpssummen for mat består av godkjente økologiske produkter.
Sølv: Minst 50 prosent av innkjøpssummen for mat består av godkjente økologiske produkter.
Bronse: Minst 15 prosent av innkjøpssummen for mat består av økologiske produkter. Alternativt kan 15 ulike økologiske produkter brukes til enhver tid.

Vil ha med det offentlige
En ny veiledning fra Difi gjør det enklere enn før å kreve økologisk mat i offentlige virksomheter. Tanken bak denne er å bidra til regjeringens nasjonale målsetting om at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket skal være økologisk i 2020.

- Målet om 15 prosent samsvarer med kravet til en økologisk bronsemedalje, og slik sett håper vi at den kan bli en motivasjon for offentlige virksomheter. Det er en måte å vise at man går i front for å oppnå de nasjonale målene knyttet til økologisk mat, sier Rasmussen.

Spisesteder som ønsker å ta i bruk serveringsmerkene finner mer informasjon om ordningen på www.debio.no/servering.

Kontaktperson i Debio:
Magne Rasmussen
Tlf: 953 63 725

Kommentarer til artikkelen

Legg til ny kommentar:
  • Vis respekt for andre lesere og omtalte personer. Kommentaren kan være inntil 1000 tegn.