Nyhetsarkiv
Nyhetsbrev
Legg meg til
NORSØK
6630 Tingvoll
Telefon: +47 930 09 884
e-post: agropub@norsok.no Redaktør: Anita Land
Fagredaktør: Grete Lene Serikstad

økofunn

Resultatene viser at den gruppen som spiste mest økologisk mat også hadde det sunneste kostholdet.

Økologisk mat gav sunnere kosthold

Dette er en av konklusjonene i en artikkel fra en stor norsk mor/barn-studie. De som spiste mest økologisk mat, hadde høyest inntak av frukt, grønnsaker og bær og grove kornprodukter, og spiste mindre kjøtt, hvitt brød, kaker og godteri.

Nærmere 64 000 norske, gravide kvinner deltok i en undersøkelse hvor de ble spurt om kostholdet under svangerskapet. De svarte på hvor mye de spiste og hva de spiste av ulike typer mat. De ble også delt i grupper etter hvor mye økologisk mat de spiste. Resultatene viser at den gruppen som spiste mest økologisk mat også hadde det sunneste kostholdet i form av høyt inntak av frukt og grønt, grovt brød og andre kornprodukter, og lavere inntak av kjøtt, hvitt brød og kaker enn de kvinnene som spiste få eller ingen økologiske produkter. Dette kostholdet medførte også høyere innhold av blant annet fiber, betakaroten og C-vitamin og mindre natrium sammenlignet med kostholdet til de som spiste få eller ingen økoprodukter. Et slikt kosthold er i tråd med de offentlige kostholdsrådene for sunnhet og bærekraft.

Torjusen, H. m.fl. 2012. Food patterns and dietary quality associated with organic food consumption during pregnancy; data from a large cohort of pregnant women in Norway. BMC Public Health 12:612

Artikkelen kan lasts ned fra www.biomedcentral.com/1471-2458/12/612