Emne

Temaark om tomat og agurk

Bioforsk Økologisk har gitt ut fire temaark om tomat og agurk. Et ark tar for seg aktuelle tomatsorter, et ark dyrking av tomater og et ark dyrking av agurker. Det siste tar for seg  gjødsling av økologisk agurk og tomat. Temaarka er skrivet av rådgiver  Susanne Friis Pedersen ved Bioforsk Økologisk og kan lastes ned gratis.

Økologiske tomatfavoritter

Tomat er etter potet verdens mest dyrkede grønnsak. I Norge utgjør tomat den største andel av grønnsakareal i veksthus. Det konsumeres ca. 7 kg tomat i året pr person både konvensjonell og økologisk dyrket. Økologiske tomater utgjør 9 % av de økologiske grønnsaker, som er på markedet. Kravene til god kvalitet av tomater på markedet er definert. Det er for eksempel god smak, fasthet, modenhet, sunnhet og lagringsevne. Tomater er sundt. Det er dokumentert og dette beskrives kort. Det finnes et stort utvalg av sorter og det er kommet flere økologiske frø til salgs.

 

Dyrking av økologiske tomater

 

Tomaten kom til Norden for ca. 300 år siden og har vært dyrket i Norge i godt og vel 100 år.Det er god grunn til å dyrke tomat: Tomat inneholder mye vitaminer, særlig C-vitamin, men også A-, B- og E-vitamin. Den er kilde til mineraler som kalium og fosfor, og innholdsstoffer som lycopen og flavonoider.

Dyrking kan starte med eget oppal av småplanter eller det kan kjøpes småplanter til utplantning.

Utover oppstarten er det nødvendig å vite noe om klimastyring, gjødsling og vanning, stell av planter og plantevern. Disse temaene beskrives kort her. Avslutning av kulturen med høst og lagring er det siste punktet, som også er vesentlig i tomatdyrking. Det kan man lese om her.

Dyrking av økologiske agurker

 

Agurk er populært på smørbrød, i salatbar eller i gresk tzatziki – for å nevne noe. Hver nordmann spiser i gjennomsnitt 5 kg agurk i året (SLF, 2011). Agurkdyrking stiller krav til varme og areal.

Et følsomt punkt er roten av planten, særlig i starten av kulturen. Biologisk bekjempelse og

beskjæringsmetode må løpende vurderes underveis i sesongen. Forhold som avsetting, lagring

og salg må også tenkes igjennom før oppstart. Disse emnene behandles i dette arket.

Tilpasset gjødsling til  økologisk agurk og tomat

 

 Utfordringene med et rasjonelt dyrkingssystem for økologisk tomat og agurk i veksthus er forsyning med plantetilgjengelig næringsstoff fortrinnsvis med økologisk opprinnelse under hele vekstsesongen. Slik at det ikke blir immobilisering, avrenning i starten eller mangel sist på sesongen. Mobiliteten av næringsstoffene varierer og avhenger av flere faktorer som dette arket også omhandler.

Tatt i betraktning det begrensede jordvolumet, som plantene har til rådighet, blir det ekstra viktig å være oppmerksom på rett balanse av næringsstoffer. Her presenteres noen metoder og retningslinjer til å følge næringsstoffbalansen hos tomat- og agurkplantene.

   
   
 

{F6AA7E35DF5C}