Nyhetsarkiv
Nyhetsbrev
Legg meg til
NORSØK
6630 Tingvoll
Telefon: +47 930 09 884
e-post: agropub@norsok.no Redaktør: Anita Land
Fagredaktør: Grete Lene Serikstad

økofunn

Gode nyheter for bringebærdyrkere!-

Bladmidd på bringebærplanter av sorten Glen Ample kan gi stor skade. Nå er det utviklet en ny metode for behandling med rapsolje og såpe om høsten. Metoden er tatt i bruk av både økologiske og konvensjonelle dyrkere. Bioforsk har gitt ut et temaark om bringebærbladmidd og hvordan forhindre angrep av disse.

 
Trandem, N., R. Vereide og M. Bøthun. Bladmidd i økologisk bringebærdyrking. Bioforsk Tema nr 13, oktober 2011

Bringebærsorten Glen Ample er utsatt for angrep av bringebærbladmidd. Slike angrep svekker plantene og reduserer bærkvaliteten. Angrep av bladmidd viser seg som lyse, gulgrønne flekker på bladene. Bare voksne hunner overvintrer, ved å gjemme seg under knoppskjellene og mellom bladstilk-basis og knoppene.

Sprøyting om høsten med rapsolje og grønnsåpe tar knekken på de fleste av de overvintrende middene rundt knoppene. To behandlinger før frosten kommer vil gi en effektiv behandling hvis sprøytevæska renner nedover stenglene og samler seg i bladstilken.

Metoden er godkjent i økologisk dyrking. Effekten er minst like god som etter bruk av kjemiske midler før blomstring i konvensjonell dyrking, og metoden er derfor tatt i bruk også av konvensjonelle dyrkere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last ned pdf:>> Blamidd i økologisk bringebærdyring