Nyhetsarkiv
Nyhetsbrev
Legg meg til
NORSØK
6630 Tingvoll
Telefon: +47 930 09 884
e-post: agropub@norsok.no Redaktør: Anita Land
Fagredaktør: Grete Lene Serikstad

økofunn

Dyrking av nye typer grønnsaker

Våren er snart her igjen, og det er på tide å starte forberedelsene til kjøkkenhagen. Hvorfor ikke velge noen spennende nye sorter til grønnsaksutvalget? Mizuna, shungiku, amarant og vinterreddik  er grønnsaker som er på vei inn i det norske sortimentet.

Ved Bioforsk Øst sin avdeling Landvik forsker Siv-Lene Gangnes Skar på økologisk frøavl av ulike nye grønnsaksslag og hvor godt de ulike typene kan tilpasses det norske klimaet. Les mer om dette og ulike utfordringer i produksjonen her.

Kort om noen ulike typer grønnsaker

Mizuna

Mizuna hører til korsblomstfamilien (Brassicaceae) og er nært beslektet med bladrike neper. Den stammer opprinnelig fra Kina, men er ansett for å være en japansk grønnsak da den er dyrket mye der. Planten vokser raskt, egner seg godt i salater og er kuldetolerant. Les mer om mizuna her.

 

 

Shungiku – spiselig krysantemum

 

Shungiku stammer fra middelhavsområdet, men har spredt seg til Europa, Afrika og Asia. Den egner seg godt som salat, kommer fint igjen hvis den kuttes og er ganske hardfør. Les mer om shungiku her.

{F6AA7E35DF5C}{F6AA7E35DF5C}{F6AA7E35DF5C}

{F6AA7E35DF5C}

Amarant (kinesisk spinat)

{F6AA7E35DF5C}

{F6AA7E35DF5C}

{F6AA7E35DF5C} Amaranten stammer fra tropene i Asia, Afrika og Amerika, og er i Norge kjent som prydplante. Variasjonen i amarantene som dyrkes som bladgrønnsaker er stor, og både blad og stengler benyttes til matlaging. Les mer om amarant her.

 

Vinterreddik

{F6AA7E35DF5C}

Vinterreddik er den mest dyrkede grønnsaken i Japan, og har et stort marked i østlige kulturer. Den brukes til koking, steking, stuing, pickles, i salater og bladene kan også nyttes. Les mer om vinterreddik her.

 

Dyrkningsveiledninger for de forskjellige grønnsakene, og mange andre, finner du her.